Türkiye'deki otomobil pazarında büyük değişimler kapıda. Son açıklanan kararlar, yakın gelecekte yürürlüğe girecek ve piyasada önemli etkiler yaratacak. Zararına kampanyaların uzun süredir devam etmesine rağmen, yeni adımların hayata geçirilmesiyle sıfır otomobil fiyatlarının hızla yükselmesi bekleniyor

040520211901498495593

AB'NİN YENİ KURALI TÜRKİYE'DE

7 Temmuz tarihinden itibaren AB'nin yeni otomobillerde zorunlu hale getirdiği 'Genel Güvenlik Yönetmeliği' (GSR) uygulaması yarından itibaren yürürlüğe girecek. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, otomobil üreticileri ellerindeki GSR özelliği taşımayan araçları bir önceki yıl yaptıkları toplam satışın yüzde 10'unu geçmeyecek şekilde satışa sunmak zorunda kalacaklar.

Sektör temsilcileri, otomobil markalarının stoklarında halihazırda GSR özelliği taşımayan 50 binden fazla araç bulunduğunu belirtirken, kısa süre önce alınan bir kararla ulusal tip onayı ile üretilen araçlar için uygulama tarihinin 31 Ağustos'a kadar ertelendiğini açıkladı. Ancak bu karar, ithal otomobiller için hala geçerli durumda.

Diğer yandan, 8 Temmuz Pazartesi gününden itibaren hayata geçirilecek olan bir başka yeni uygulama ile Çin'den ithal edilen tüm yakıt tiplerindeki binek araçlara yüzde 40 ilave vergi getirilmişti. En düşük gümrük vergisi ise 7 bin dolar olarak belirlenmişti, bu da ithal otomobil fiyatlarında önemli bir artışa neden olabilir.

040520211901498495593

700 BİN TL ZAM

Bu çerçevede, mevcut yüzde 10 gümrük vergisinin üzerine yüzde 40 ek gümrük vergisi ve KDV ile ÖTV de eklenmesi planlanıyor. Bu durum, Çinli otomobil üreticilerinin araç fiyatlarını 400 ile 700 bin TL arasında artırabileceği öngörüsünü doğuruyor. Sektör temsilcileri, bu gelişmenin markaların Türkiye'ye yönelik üretim planlarını yeniden değerlendirmesine yol açabileceğini belirtirken, konuyla ilgili bir karar da Resmi Gazete'de yayımlandı.

Efeler Belediyesi temizlik çalışmalarına hız verdi Efeler Belediyesi temizlik çalışmalarına hız verdi

Buna göre, yatırım teşvik belgesi kapsamında gümrük muafiyetinden yararlanarak gerçekleştirilen Çin menşeli otomobil ithalatı, söz konusu ek mali yükümlülükten muaf olacak. Bu sayede Türkiye'ye yatırım yapanlar, söz konusu vergi artışından etkilenmeyecekler.

Kaynak: HABER MERKEZİ