TREN YOLUNDAN KARA YOLUNA İNDİ
Ortaklar çöp şişin ortaya çıkış hikayesini anlatan Karan, çöp şişin duayeninin Necati Kahraman olduğunu ifade etti. Karan, "Çöp şiş, dedelerimizden gelen bir iş. Nasıl çıktığını da biz hayal, meyal hatırlıyoruz. İlk çıktığı yer, Ortaklar Mahallesi tren garıdır. Çöp şiş yapan dedelerimiz, eskiden tren garı civarında boynundaki mangallarda çöp şişi pişirip, çeyrek ekmek içinde tren yolcularına satarlardı. Daha sonra Aydın-İzmir yolu yapıldı. Dedelerimiz bu kez el arabalarına mangal koyup, çöp şiş lezzetini yola indirdi. Böylelikle araç yolcularına hitap etmeye başladı. Araçlarla gelenler, ayakta mangal başında kimyon ve tuza banarak, çöp şiş yerlerdi. Eskiden porsiyon, tabak, çanak, masa yoktu. Çöp şiş yediğin kadar, ücret ödenirdi. Belli bir süreden sonra bu lezzet, ünlendi, dükkanlar açıldı" dedi.HER MALZEMESİNİN ÖZELLİĞİ AYRI
Çöp şişte kullanılan malzemelerden de bahseden Karan, "Çöp şiş dana but veya bonfileden yapılır. Etleri küçük doğranmıştır. Sinirleri güzelce temizlenen etlerin, küçük olmasının sebebi de hemen pişmesi içindir. Çöp şiş sıcak yenildiğinde daha lezzetli olur. Et, büyük olduğunda kolayca pişmez. Her çöp şişe mutlaka kuyruk yağı konur. O da kuzu kuyruk yağıdır. Çöp şişe lezzet veren bir diğer malzeme de kargıdır. Şiş olarak kargı kullanılır. Ateşi gördükçe kargı, çöp şişe aroma verir" ifadelerini kullandı.İLGİ YOĞUN
Çöp şiş lezzetine ilginin yoğun olduğunu belirten Karan, kendisi de eski usul çöp şiş yapmayı sürdürdüğünü, iş yerine gelen vatandaşların ister mangal başında, isterse masada çöp şiş yediklerini söyledi. Karan, sağlığı el verdiğince mesleğini yapmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Yazar Silinmiş





