Sadece bir yoga hocası değil, aynı zamanda bir rehber, bir ilham kaynağı olan Nevin Öztürk, yoga deneyimini yaşayanların hayatında dönüşüm yaratan bir rol oynuyor. Mine Mulcar, Aydın Ses Gazetesi köşe yazarı olarak, bu dönüşümün izini sürmek ve yoga hakkında bilmediklerimizi keşfetmek için Nevin Öztürk'le bir araya geldi. Nevin Öztürk ile yapılan bu keyifli röportajda, yoga yolculuğunun derinliklerine doğru bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız? Öyleyse, kendinizi bir nefes alış-verişine hazırlayın ve yoga hakkında merak ettiklerinizi keşfetmek için bizimle birlikte olun.

Mine Mulcar: Merhabalar Nevin Hocam, Bize Yoga'dan bahsetmeden önce halen sizi tanımayanlar varsa onlar için biraz kendinizden bahseder misiniz?

Nevin Öztürk: Ben Nevin Öztürk. Aslen Nazilliliyim ve 2017 yılından itibaren Nazilli de yoga eğitmenliği yapıyorum. Yoganın branşları, çocuk yogası, ergen yogası, hamile yogası, yetişkin yogası ve yüz yogası eğitmeniyim. 46 yaşındayım 18 yaşında bir erkek annesiyim, oğlumla beraber büyümeye ve öğrenmeye devam ediyorum. Gazeteniz bünyesinde bana yer ayırdığınız için çok teşekkür ederim.

**

Nevin Hocam, YOGA Nedir? Herkesin anlayabileceği ifadelerle anlatabilmen mümkün olur mu?

Beden zihin ve ruh sağlığımızı etkisi altına alan dengeleyen bir pratiktir. M.Ö. 4000'lerde ortaya çıkan Yoga felsefesi 21. yüzyıla kadar etkileşim alanını genişleterek insanlara ulaşmaya devam etmektedir. Bedeni ve kalbi saflaştırarak bilinçli bir farkındalık ile; insanın kendisini, gücünü, iradesini ve hayatını nasıl düzenlemesi gerektiğine dair rehberlik yapan kadim bir bilgidir, Yoga dengedir. Yoga sağlıktır. Yoga hoşgörüdür. Yoga tabiatı ve hayvanları anlama sanatıdır.

YOGA KENDİNİ TANIMA KLAVUZUDUR.

**

Nazillinin Yoga Ustasi Nevin Ozturk 469377 4D07063E9D14Bf0A5108282Ffaba93C3

Yoga yapmanın insan hayatına faydası nedir?

Yoganın faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazladır. Günümüzde masa başı işler ve hareketsiz yaşam tarzına sahip olmak genç- yaşlı fark etmeksizin herkeste ağrıya hastalığa sebep olabilmektedir. Tabii ki stres bütün rahatsızlıkların başında geliyor. Yoga pratiği ile salgılar dengeleniyor. İç organlar görevini yerine çok daha iyi getiriyor. Böylece sinir sistemimiz dinginleşmeye başlıyor. Nefes eşliğinde beden hareketi eklemlerimizin dönüş açılarının kabiliyetini koruyor ve biyolojik yaşın geri çekildiğini gözlemlenir. Yoganın beden zihin ve ruh sağlığı üzerinde olan inanılmaz etkileri gün geçtikçe bilimsel olarak kanıtlanmaktadır. Kronik sırt ağrılarından fıtık çeşitlerine, bipolar bozukluktan manik depresyona, kaza travmalarından kilo vermeye kadar geniş bir skalada yoga yöntemleri ile daha hızlı daha ucuz daha zahmetsiz uygulanan bir yöntemdir. Ülkemizde son yıllarda yayılsa da dünya üzerinde çok eski bir kavramdır.

**

Yoga bir din midir, hocam?

Yoga bilinenin aksine bir din, ibadet, tapınma hali değildir. Yoga yapmak için Hindu tanrılarına inanmanız gerekmez :)) Ancak ahlaki değerler ve öz disiplinin derlenmiş bir bütün öğretisidir.

**

Bir insanın Yoga yapabilmesi için belli bir yaş aralığı şartı var mı? İsteyen herkes her yaşta Yoga yapabilir mi?

Zihni, ruhu, bedeni olan herkes yoga yapabilir, dişisi erkeği, yaşı, kilosu hiç önemli değildir, herkes yoga yapabilir, yapmalıdır da... Özellikle bilinçli ebeveynlerin çocuklarını daha küçük yaşlarda yoga ile tanıştırmaları, çocuklar açısından olduğu kadar, toplum ve bütünlük açısından çok büyük bir şanstır.

**

Yoga’nın kişisel olarak sizin hayatınıza kattıklarını anlatabilir misiniz?

Yoga hayatıma neler kattı, İhtiyacım olan ile olmayanın cevabını bulmamı sağladı diyebilirim, kendimi fark etmemi sağladı, halen kendimde ve öğrencilerimde keşfetmeyi ve araştırmayı sürdürüyorum en güzeli de ilaç kullanmayı minimum seviyeye çektim. Fibromiyalji, migren, 2 boyun fıtığı, bir bel fıtığı olan düzenli ağrı kesicilere başvuran bir hasta olarak son 6 yıldır ilaçlarla vedalaştım diyebilirim. Ağrısız yaşam kaliteli bir yaşamdır. Şifayı kendimizde bulmak çok kolaymış aslında...

**

Öğrencilerinize ya da sizden Yoga eğitimi almak isteyebilecek potansiyel öğrencilerinize Ses Gazetesi aracılığı ile neler söylemek istersiniz?

Sizin vesileniz ile şunları söylemek isterim.

Yoga lüks değil ihtiyaçtır. Şu ana kadar yüzlerce kişiyle çalıştım siz deyin 300 kişi. Ben diyeyim 500 kişi :) Yogaya başlamak isteyenlere tavsiyem olacak Öncelikle sağlığını emanet edeceklerini unutmasınlar. Sağlık en büyük zenginliktir. Eğitmenin eğitimlerini, eğitim belgelerini, sertifikalarını araştırabilirler, eğitmenin öğrencisiyle uyumunu, enerjisini test etsinler, yoga stüdyosunun oksijen miktarı, kokusu, hijyeni önemli olduğu kadar eğitmenin anatomik bilgileri ve kendine sürekli geliştirmeye açık vizyon sahibi olması da çok önemlidir, hatta bilgileri kişilere doğru aktarması ve kişinin herhangi bir sakatlığa maruz kalmaması açısından yoga yapmak isteyen herkesin öncesinde doğru eğitmeni güzelce araştırmalarını öneririm.

Hepimize sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.

Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi Aydem Duyurdu. Nazilli elektrik kesintisi 27 Temmuz Cuma 2024 Kesinti yapılacak mahallelerin tam listesi

Bilgi ve birikim dolu bir sohbetti. Bir insanın sahip olabileceği en doğal haliyle bizi misafir eden Nevin Öztürk hocamıza, gazetem ve okurlarım adına sonsuz teşekkürler…

Editör: Cemre UZUN