Medya-İş, gazetecilerin sahada karşılaştığı risklere dikkat çekerek Adalet Bakanlığı’na çağrıda bulundu. Sendika, geçerli basın kartına sahip ve mevzuat kapsamında silah taşıma ruhsatı alabilen gazeteciler için ruhsat harçlarında yüzde 50 indirim uygulanmasını, yenileme işlemlerinde ise harç muafiyeti getirilmesini talep etti.

Sendikanın açıklamasında, gazetecilerin haber takibi sırasında çatışma bölgeleri, afet alanları, toplumsal olaylar ve çeşitli güvenlik risklerinin bulunduğu ortamlarda görev yaptığı belirtildi.

91/1779 sayılı Yönetmeliğin 9. maddesine işaret edilen açıklamada, geçerli basın kartı bulunan basın mensuplarının silah taşıma ruhsatı verilebilecek meslek grupları arasında yer aldığı ifade edildi.

Kuşadası 'Kurtuluş' coşkusuna hazırlanıyor
Kuşadası 'Kurtuluş' coşkusuna hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

Adalet Bakanı Akın Gürlek’in avukatların mesleki risklerini dikkate alarak silah taşıma ruhsatı harçlarında kolaylık sağlanmasına yönelik bir düzenleme üzerinde çalışıldığını açıkladığı hatırlatılan açıklamada, ilk başvuruda yüzde 50 indirim, sonraki yenilemelerde ise harç muafiyeti planlandığı belirtildi.

“Gazeteciler de aynı kapsamda değerlendirilmeli”

Medya-İş, gazetecilerin de benzer hatta bazı durumlarda daha ağır güvenlik riskleriyle karşı karşıya kaldığını belirterek düzenlemenin basın çalışanlarını da kapsaması gerektiğini savundu.

Sendika açıklamasında, gazetecilerin görevleri nedeniyle tehdit, şiddet ve saldırılara maruz kalabildiğine dikkat çekilerek, basın mensuplarının güvenliğinin yalnızca mesleki bir konu olmadığı, toplumun haber alma hakkıyla doğrudan bağlantılı olduğu vurgulandı.

“Talebimiz yeni bir hak verilmesi değil”

Medya-İş, taleplerinin gazetecilere yeni bir silah taşıma hakkı tanınması olmadığını özellikle belirtti. Sendika, mevcut mevzuat kapsamında bu haktan yararlanabilen basın kartı sahibi gazetecilerin, avukatlar için planlanan yüzde 50 harç indirimi ve yenileme muafiyetinden eşit şekilde faydalanmasını istedi.

Açıklamanın sonunda yetkili kurumlara çağrıda bulunan Medya-İş, yapılacak düzenlemelerde gazetecilerin çalışma şartlarının ve sahadaki mesleki risklerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Sendika, gazetecilerin daha güvenli koşullarda görev yapabilmesinin basın özgürlüğü ve toplumun doğru bilgiye ulaşma hakkı açısından önem taşıdığını ifade etti.

Kaynak: HABER MERKEZİ