İZKUDET (İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm) Başkanı ve KROPKİ Tour Seyahat Acentesi Sahibi Korhan Bilgin'in sosyal medya hesabı üzerinden 'Tur dolandırıcılığı' iddiası ile gündeme taşıdığı olayda, Kuşadası ve İzmir limanlarına yanaşan kruvaziyer gemilerden inen yabancı uyruklu yolcuların bir kısmının, gemi turu öncesi ya da gemiden inmeden hemen önce, akıllı telefonları üzerinden arama motorlarına sorarak ulaştığı, resmiyeti olmayan sahte web siteleri üzerinden Efes ve Meryem Ana gibi tarihi noktaları gezmek amacı ile satın aldıkları özel turlar ile dolandırıldıkları iddia edildi.

Yüzlerce turistin mağdur olduğu iddiası Kuşadası ve İzmir'de turizm gündeminde büyük yankı uyandırırken, dünyanın farklı ülkelerinden ülkemize gelen yabancı uyruklu kruvaziyer misafirlerin, ''Türk turizmine olan güvenimiz sarsıldı'' sözleri iddiası ile gündeme gelen olayın ardından, İzmir Kruvaziyer ve Deniz Turizm Derneği (İZKUDET) Başkanı Korhan Bilgin'den konuya ilişkin çok sert tepki geldi. Başkan Bilgin, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla yaşananları şu ana başlıklarla kamuoyuna yansıttı;
''TURİSTLER YARI YOLDA KALDI''
''Bugün 500'e yakın yolcunun, rehberli (özel) private tura çıkılması planlanırken, çok sayıda turist limanda büyük bir hayal kırıklığı ve mağduriyet yaşadı. İnternet üzerinden maliyetinin kat kat altında satılan turları organize eden küresel tur portalları, sırf satış yapıp komisyon koparmak ve yabancı turisti halı, deri, kuyum dükkanlarına (hanutçuluk sistemiyle) sokmak amacıyla hareket ediyor.
Ancak bugün, rehber ve araç bulamadıkları için satış yaptıkları birçok yolcuyu limanda yüzüstü bıraktılar. 22 Ekim 2026 tarihinde, sabah saatlerinde kruvaziyer gemilerle limana giriş yapan yolcular, parasını ödedikleri turlarını limanda bulamayınca dolandırıldıklarını fark etti ve Türk turizmine olan güvenleri derinden sarsıldı. Mağdur olan birçok turist, limanlardaki güvenilir acentelere giderek Efes ve Meryem Ana turlarını tekrar ücret ödemek zorunda kalarak satın aldı.
''HANUTÇULUK DÜZENİ VE KONTROLSÜZ İNTERNET ACENTELERİ SORUNU BÜYÜYOR''
''Bugün, limanda arrival (gelen yolcu çıkış) kapısında tur bekleyen internet acentelerinin neredeyse iki üç katı insan kent kafelerinde yolcu beklemek zorunda kaldı. Liman yönetimlerinin, arrival kapısından yolcu alımını ücretli hale getirmesiyle birlikte zaten maliyeti kurtarmayan ve mantar gibi çoğalan bu internet acenteleri yüzeye çıktı. İnternette portallar üzerinden sattıkları turları iptal etme zahmetine bile katlanmayan, müşteriye haber verme sorumluluğu taşımayan bu yapılar, rehber ve araç krizleri nedeniyle Türk turizminin adını lekelemeye devam ediyor.''
''TÜRSAB CEZALARI VE YARGI SÜRECİ BAŞLIYOR''
''Türk turizmini kendi menfaatleri doğrultusunda sömüren ve Turizm Bakanlığı'nın açıkça suç ilan ettiği hanutçuluk faaliyetlerine artık dur demenin zamanı çoktan geldi de geçiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, Temmuz ayında sahaya gönderdiği heyetin hazırladığı raporların tamamlanması her an bekleniyor. Bakanlığın, Türk turizminin marka değerini ayaklar altına alan bu yapılara izin vermeyeceği oldukça net.
TÜRSAB Merkezi yönetimi tarafından, geçen Temmuz ayında verilen birinci kınama cezalarının ardından, teknik takiple genişletilen acente listesine bu ay içerisinde ikinci kademe ceza olan para cezalarının kesilmesi kesinlik kazandı. Aynı suçu üçüncü kez işleyen bu acentelerin belgelerinin iptal edilmesi kaçınılmazdır. Tarafımca, Aydın Ticaret Mahkemeleri'nde açılan tazminat davaları kararlılıkla devam etmektedir. Rekabet Kurumu'na da bu acenteler hakkında resmi dava açılacaktır. Türk turizminin bu gibi yanlış davranışlardan kısa zamanda kurtulması ve hak ettiği dürüst vizyona kavuşması en büyük temennimizdir.''




