Sağlık Bakanlığı, kronik rahatsızlıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanan hastaların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak yeni bir sistem üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Özellikle yaşlı, hareket kısıtlılığı bulunan ve birden fazla ilaç raporuyla tedavi gören vatandaşları ilgilendiren düzenlemeyle, yalnızca yeniden reçete yazdırmak amacıyla yapılan doktor başvurularının azaltılması amaçlanıyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, planlanan uygulamanın ayrıntılarını paylaşarak tedavisi değişmeyen hastaların raporları geçerli olduğu sürece ilaçlarını doğrudan eczanelerden alabilmelerini sağlayacak bir model üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Sistemin hayata geçirilmesi halinde kronik hastalar, hekim tarafından ilk reçetesi düzenlenen ve tedavisi değişmeyen ilaçlarını belirlenen periyotlarda yeniden reçete yazdırmadan temin edebilecek.
Böylece hem hastaların sağlık kuruluşlarına ulaşmak için harcadığı zamanın azaltılması hem de hekimlerin rutin reçete işlemlerinden kaynaklanan iş yükünün hafifletilmesi hedefleniyor.
Raporlu hastalar yeniden reçete yazdırmadan ilaç alabilecek
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, hazırlanan sistemin özellikle kronik hastaların günlük yaşamını kolaylaştıracağını belirtti.
Altı aylık ilaç raporu bulunan bir hastayı örnek gösteren Memişoğlu, doktor tarafından ilk reçetenin düzenlenmesinin ardından tedavide değişiklik olmadığı sürece hastanın yeniden reçete yazdırmasına gerek kalmamasını amaçladıklarını ifade etti.
Bakan Memişoğlu, düzenlemenin temel hedefini, "Bir daha doktora gidip de ikinci bir ilaç reçete ettirmenize gerek yok" sözleriyle anlattı.
Planlanan modele göre hasta, geçerli raporu kapsamında belirlenen ilaçları aylık dozlar halinde eczaneden alabilecek.
Ancak bu uygulama, bütün ilaçların sınırsız ve doktor kontrolü olmadan alınabileceği anlamına gelmiyor.
İlk reçetenin hekim tarafından düzenlenmesi, raporun geçerli olması ve tedavide değişiklik yapılmaması temel koşullar arasında bulunuyor.
Özellikle birden fazla kronik hastalığı bulunan vatandaşların farklı tarihlerde yalnızca ilaç yazdırmak için sağlık kuruluşlarına gitme ihtiyacının azaltılması amaçlanıyor.

İlk etapta 4 kronik hastalık grubu gündemde
Yeni düzenlemenin hangi hastalıkları ve ilaç gruplarını kapsayacağı henüz kesinleşmedi.
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Taner Ercanlı, NTV'ye yaptığı değerlendirmede uygulamanın ilk aşamada yaygın görülen dört kronik hastalık üzerinden başlatılabileceğini söyledi.
Ercanlı'nın önerdiği hastalık grupları şöyle:
-
Tansiyon (hipertansiyon)
-
Diyabet (şeker hastalığı)
-
Astım
-
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı)
Ercanlı, eczanelerin altyapı ve donanım bakımından yeni uygulamayı karşılayabilecek durumda olduğunu ifade etti.
Türkiye genelinde 31 binden fazla eczanenin sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli görev üstlendiğini belirten Ercanlı, sistemin başarılı biçimde uygulanması halinde diğer kronik hastalık gruplarının da kapsama alınabileceğini değerlendirdi.
Bununla birlikte dört hastalığın uygulamaya kesin olarak dahil edildiğine ilişkin Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanmış nihai bir kapsam listesi bulunmuyor.
Hangi ilaçların yeni sistem üzerinden verileceği, kullanım miktarları ve uygulamanın teknik ayrıntıları çalışmalar tamamlandığında netleşecek.
Yeni sistem ne zaman başlayacak?
Kronik hastaların ilaç teminini kolaylaştırması beklenen düzenleme için çalışmalar devam ediyor.
NTV'nin aktardığı bilgilere göre uygulamanın 2026 yılı sonuna kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Ancak henüz kesin bir başlangıç tarihi açıklanmadı.
Yeni sistem yürürlüğe girinceye kadar hastaların mevcut reçete ve ilaç raporu kurallarına uygun hareket etmeleri gerekiyor.
Ayrıca planlanan değişiklik, kronik hastaların düzenli doktor kontrollerinin tamamen ortadan kalkacağı anlamına gelmiyor. Tedavinin izlenmesi, ilaç dozunun değiştirilmesi veya raporun yenilenmesi gerektiğinde hekim değerlendirmesi önemini koruyacak.
Sağlık Bakanlığı, düzenlemeyle özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlığı bulunan hastaların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşmasını amaçlıyor.
Uygulamanın hayata geçirilmesi halinde raporu geçerli olan ve tedavisinde değişiklik bulunmayan hastalar, belirlenen ilaçlarını her seferinde yeni reçete yazdırmadan eczanelerden temin edebilecek. Düzenlemenin kesin kapsamı ve başlangıç tarihi ise yapılacak resmî açıklamalarla belli olacak.



