Latmos Platformu, Akbük Çevre Bileşenleri, Milas STÖ’leri ve EKODOSD’un katıldığı toplantılar hakkında açıklama yapan Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Dereneği Başkanı (EKODOSD) Bahattin Sürücü, toplantıların, Söke’ye bağlı Serçin, Yeşilköy, Çavdar ve Milas’a bağlı Sakarkaya’da köy muhtarları ve yöre insanlarıyla yapıldığını anlatarak, ‘Yöre insanlarından madenlerin yarattığı sorunlar dinlendi. Zeytinlerin kuruduğu, eskisi gibi verim vermediği, fıstık çamlarının maden faaliyetleriyle yok edilerek pasaların altında kaldığı, toz-topraktan sağlıklarının bozulduğu, sürekli gidip gelen tren gibi tırların çıkardığı tozlar, gürültüler yüzünden psikolojilerinin bozulduğu, hayvanları için çok önemli olan meraların azaldığı, sularında arsenik miktarının yüksek çıktığı gibi pek çok şikayet dile getirildi’ dedi.

CHP'li Bülbül’den sağlık sistemi tepkisi “Aydın’da çökmüş durumda” CHP'li Bülbül’den sağlık sistemi tepkisi “Aydın’da çökmüş durumda”

Koylerde Maden Ocaklari Icin Toplanti Gerceklestirildi 473930 890159A9Ef9E643097678Ad78Bd50889

Köylülerin Yaşam Alanlarını Korumaları İçin Yapması Gerekenler Anlatıldı

Latmos Platformu hukukçusu Mehmet Cilsal tarafından maden faaliyetlerinin yasal mevzuatları, Latmos’ta nasıl çalışma yaptıkları ve köylülerin yaşam alanlarını korunması için neler yapmaları gerektiği konusunda bilgi verildi.Maden faaliyetlerinin Bafa Gölü Tabiat Parkı ve Ulusal Sulak Alan Azap Gölü’ndeki sulak alan ekosistemi üzerine olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi yapıldı. Her iki göldeki kuş popülasyonunu, balıkları ve balıkçılığı, gelişmekte olan turizme olan olumsuz etkileri konuşuldu. Latmos’un benzersiz doğasını delik deşik eden madenlerin olduğu bölgelerde incelemeler yapıldı, çok kısa sürede eski ve yeni arasında meydana gelen korkunç değişimler üzüntüyle izlendi. Köylülerle yapılan görüşmeler sonunda; Maden faaliyetlerinin durdurulması istendi. Yöre insanlarının yüzlerce yıl devam eden geleneksel yaşamları bozulmadan, zeytinlerini ve fıstık çamı kozalaklarını toplayabilecekleri, hayvanlarını otlatabilecekleri, yaşamlarını ve menfaatlerini bozmayacak bir koruma projesinin ve ekonomilerini destekleyecek ekoturizmin geliştirilerek, doğalarının tahrip edilmeden bütüncül bir koruma sağlanmasını talepte bulundular.

Koylerde Maden Ocaklari Icin Toplanti Gerceklestirildi 473930 9E38Ba5C9D869Bed47813D4Af820F140

Koruma Statülerini Belirleyen Harita İçerisinde Kalan Maden Faaliyetlerinin Ruhsatları İptal Edilmelidir

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün Muğla ve Aydın ili idari sınırları içinde bilim insanlarıyla birlikte yaptığı; ekolojik temelli dört mevsimi kapsayan biyo-ekolojik, jeolojik-jeomorfolojik, hidrojeolojik ve peyzaj çalışmalarından elde edilen bilimsel bulgular sonucunda ortaya çıkan yeni koruma statülerini belirleyen harita içindeki maden faaliyetleri ivedilikle durdurulmalı ve verilen ruhsatlar iptal edilmelidir. Bunlardan biri de Çörlen mevkiindeki başlatılan maden faaliyetidir. Maden faaliyetinin başladığı yer, Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayını bekleyen “Nitelikli Doğal koruma Alanı” içinde bulunmaktadır. Nitelikli Doğal Koruma Alanları”; köylülerin de istedikleri gibi, koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlardır.

Koylerde Maden Ocaklari Icin Toplanti Gerceklestirildi 473930 Bcd5A89E46923C25C6Fe48B285E8562D

Çörlen Mevkiindeki Tahribat Rehabilite Edilmeli Ve Alandaki Çalışmalar Durdurulmalıdır

Nitelikli Doğal koruma Alanlarının 2. Maddesi “Maden, kireç, taş, mermer, kum gibi ocakların açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, hafriyat, sanayi atığı ve benzeri malzemelerin dökülmemesine, ancak koruma ilanından önce ruhsat almış olan işletmelerde sahanın sorumluları tarafından rehabilite edilerek yasal süreci içinde işlerin tasfiyesi edilmesi gerekmektedir” demektedir. Çörlen mevkiinde başlayan maden faaliyetleri de NDKA’nın 2. Maddesine göre, tahrip ettikleri alanı rehabilite ederek, buradaki çalışmayı durdurup alanı terk etmek zorundadır. Latmos (Beşparmak Dağları)’nın doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından bir benzeri yoktur. İnsanıyla, hayvanıyla, doğasıyla, kültürüyle bütüncül olarak korunmalıdır.

Muhabir: AYLİN ESER