Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından Simurg ortaklığında yürütülen, Türkiye’de ki Kadın Kooperatifleri’nin Ağ Oluşturma Kapasitelerinin Güçlendirilmesi Projesi, Kadın Kooperatifleri Destek Programı (IPA/2019/413-004) kapsamında hibe almaya hak kazanan ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Hedefinde Kadının Güçlenmesi ve Kooperatiflerin Dayanışması’ proje toplantısının atölye çalışması Kuşadası’nda gerçekleşti.

Kooperatifci Kadinlar Dayanisma Projesi Kapsaminda Kusadasinda Toplandi 474476 Aa0047Ebd509Ced29Fbd2907D68Ba9E0

TÜRKİYE’NİN FARKLI BÖLGELERİNDEN KATILDILAR


Türkiye’nin farklı bölgelerinden programa dahil olan kadın kooperatif temsilcilerinin katılımıyla Charisma Otel’de düzenlenen, Tarımda Kadın Kooperatifi ve Kuşakk Kadın Kooperatifi ortaklığında düzenlenen programa, Türkiye’nin farklı bölgelerden gelen kooperatiflerden Hatay Üreten Eller Kadın Girişim Üretim ve İşletme Kooperatifi, Sökeli Kadın Kooperatifi, S.S Şarkikaraağaç Kızıldağ Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Türk Alman Kadınları Birliği (BETAK e. V), Kadın Mekan Eşitlik Derneği, (KAME) temsilcileri iştirakçi olarak katılım gösterdi. Program dahilinde katılım gösteren kooperatif üyesi kadınlar, organizasyon boyunca bir yandan karşılıklı bilgi alış verişinde bulunurken diğer yandan Kuşadası’nın eşsiz güzelliklerini görme imkanı yakaladı.

Kooperatifci Kadinlar Dayanisma Projesi Kapsaminda Kusadasinda Toplandi 474476 2A30B0Aeec5558A568Ddb7Ac17590A2F

ORTAK STRATEJİ İLE KOOPERATİFLERİ GÜÇLENDİRECEKLER


3 gün süren toplantının amacı, bugüne kadar kadın kooperatifleri ile gerçekleşen toplantılar sonucunda, Türkiye’nin her yanından Kadın Kooperatiflerinin ilk kez bir araya gelerek, kalkınma alanındaki vizyon ve misyonlarını, kooperatif olarak seslerini nasıl duyuracakları ve sürdürülebilir üretim stratejileri yaratma ve SİMURG Kadın Kooperatifleri Birliği çatısı altında ortak stratejilerini belirlemeleri olarak belirlendi. Kooperatif temsilcileri, toplantılar boyunca, ekonomide kadın kooperatifleri için katılım alanları ve yeni iş alanlarını tanıyarak, kendi işlerini geliştirmeleri için fikirler edindi. Kamu, özel sektör ve uluslararası kurumlarla bir araya gelerek bu kurumların kadın kooperatiflerini nasıl desteklediğini ve desteklemek istediklerini öğrendiler. 3 gün boyunca gerçekleşen tartışmaların neticesinde, kooperatifler stratejik önceliklerini göz önüne alarak Birlik eylem planını çıkardılar.

GELİŞİM VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ELE ALINDI


Tarımda Kadın Kooperatifi Başkanı Dr. Ayşe Günbey Şerifoğlu ve Kuşakk Yönetim kurulu üyesi Nil Kayalı’nın açılış konuşması ile başlayan programda, konuşan Şerifoğlu, proje sonucunda çok güçlü işbirliklerinin gelişeceğine inandığını belirterek, ‘Gerçekleşen toplantılarımızda, işbirliğini nasıl geliştirebiliriz konusunu tartışacağız. Amacımız işbirliğini devam ettirerek, kadın kooperatiflerinin daha sağlıklı bir işleyiş modeliyle hayata katılımını sağlayabilmektir’ dedi. Toplantıda söz alan Kayalı ise, ‘Projedeki temel hedefimiz, kadınların toplumsal alanda desteklenmesini sağlamak, yerelde ve genelde sürdürülebilir işbirliklerini güçlü kılmak ve katılımlarını sağlamaktır. Umarım bu proje sonucunda işbirliğimizi devam ettiririz ve kooperatifçiliğin gelişimi noktasında güzel işler başarırız. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum’ dedi. Program, Duygu Dalgıç Uyar’ın yönetiminde grup çalışmaları ve sunumlar ile devam etti. Uyar, kurumsal öz değerlendirme, sorun-hedef-strateji analizleri grup çalışması yöntemi ile interaktif olarak davetlilerle paylaştı. Programda TKDK Aydın İl Koordinatörü Arzu Akar, Kadın kooperatifleri ve kadın girişimcilere yönelik TKDK IPARD 3 Hibe Destekteklerini, Aydın Ticaret İl Müdürü Arif Aksu ise Koopdes ve Bakanlık destekleri konusunda sunum ve bilgilendirmelerde bulundu.

Aydın'da Hafta Sonu Hava Durumu Nasıl Olacak! Meteoroloji Açıkladı... Aydın'da Hafta Sonu Hava Durumu Nasıl Olacak! Meteoroloji Açıkladı...

Kooperatifci Kadinlar Dayanisma Projesi Kapsaminda Kusadasinda Toplandi 474476 Fbeb763906836Eef8B3C676D1E017F28

KUŞADALI KOOPERATİFLERİ GEZDİLER


3 gün süren program dahilinde, programa katılan kooperatif üyesi kadınlara gezi programı da düzenlendi. Kadınlar, dünyanın en büyük zeytinyağı müzesi olarak bilinen Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Müzesi’ni Gürsel Tonbul eşliğinde gezdi. Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’ni de ziyaret eden kadınlar, Başkan Nazlı Deniz Kuruoğlu’na ait N. Deniz Butik Ev’e konuk oldu. Kuşakk Veliye Martı Baskı Atölyesi, Kaleiçi’nde bulunan Tarımda Kadın Kooperatifi ve Kuşakk kooperatif merkezlerini de gezen kadınlar, yapılan çalışmalar hakkında bilgi alarak bizzat çalışmaların yapımına dahil oldu. Kuşadası’nda, dolu dolu 3 gün geçiren kooperatif temsilcisi kadınlar, İmzalanan iyi niyet belgesi çerçevesinde, unutulmaz deneyim ve anılarla Kuşadası’ndan ayrıldı.

Muhabir: Aylin Eser