Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın denetiminde Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından Söke’ye bağlı Karakaya köyü sınırları içinde tespit edilen 8 bin yıllık kaya resimlerinin konu, şekil ve üslup açısından benzersiz olanı Karadere Mağarasında yer alıyor. Resimlerin olduğu alana insanlar tarafından kontrolsüz şekilde giriş olurken tarihe ışık tutacak Karadere resimlerinin bölgenin vahşi kayalıkları içinde ıssız bir alanda olması, girip çıkanların kim oldukları bilinmemesi, herhangi bir görevli tarafından izlenmemesi nedeniyle resimler tehdit altında bulunuyor.

Karadere Magarasindaki Resimler Korunacak 477393 A944F643E6B9506C161508D07Acbbb0D

KORUMA PROJESİ HAZIRLANACAK

Geçtiğimiz yıllarda Latmos’ta ilk bulunan Göktepe kaya resmi kimliği belirsiz kişilerce kaya yüzeyine sürülen bir sıvı nedeniyle ağır tahribata uğramıştı. Karadere resimlerine de bu tür bir müdahalede bulunulmaması için harekete geçen Ekosistemi Koruma ve Doğaseverler Derneği (EKODOSD) Aydın Valiliği’ne kontrollü kullanım ve koruma projesinin yapılması için müracaat etti. Aydın Valiliği’nce görevlendirilen, Milet Arkeoloji Müzesi uzmanları tarafından Karadere Mağarası ve çevresinde bir inceleme yapıldı. Uzmanlar tarafından resimlerin koruma altına alınması için bir ön çalışma gerçekleştirildi. İlgili kurumlar tarafından bir koruma projesi hazırlanarak, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun yerinde inceleyip hayata geçirilmesi planlanıyor.

Karadere Magarasindaki Resimler Korunacak 477393 486Ab769B4Fb2D090B55E3Ddbcad87D0

BİNLERCE YILLIK MİRAS

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, binlerce yıllık insanlık miraslarını barındıran Latmos Dağları’nda, doğal ve kültürel miras zenginliklerini üstün kamu yararı gözeterek maden faaliyetleri durdurulması gerektiğini belirterek, “Latmos kaya resimleri içinde en önemlisi olan Karadere Mağarası’na 400 mt. Uzaklıkta yer alan maden ocağı iyice yayılarak doğayı tamamen tahrip ettiği ve neredeyse iç içe olan diğer kaya resimleri, Bizans figürleri ve antik yolun geleceğini tehdit ettiği görülmektedir. Noktasal olarak tescil edilen kültür varlıklarına, yanı başında olan maden ocaklarının çevresel etkilerinin yaratacağı olumsuzluklar da düşünülmelidir. 8 bin yıl önce çizilip günümüze kadar ulaşmış kaya resimlerinin, maden tozlarının yarattığı çevresel etkiler yüzünden geleceği tehlike altındadır. İklim değişikliğinin yarattığı aşırı sıcak havalarda orman içinde devam eden maden faaliyetleri nedeniyle olası bir yangın sonucu tüm ormanlık alan yok olacağı gibi, kaya resimleri de yangından büyük zarar görecektir. Binlerce yıllık insanlık miraslarını barındıran Latmos(Beşparmak) Dağları’nda, doğal ve kültürel miras zenginliklerini üstün kamu yararı gözeterek maden faaliyetleri durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Karadere Magarasindaki Resimler Korunacak 477393 A7E247A40Ebb66Beccac81Ab38173B0D

Kaynak: HABER MERKEZİ