Aydın’ın Avrupa Birliği coğrafi tesciline sahip, dünyaca ünlü meyvesi olan ve bir yılda fiyatı en çok artan gıda ürünlerinin başında yer alan incire, adeta nazar değdi. Germencik ilçesinde incir bahçelerine, karasinek zararlısı dadandı. İncirde ilekleme dönemine girilirken, karar sinekler ise incir meyvelerinin olgunlaşmadan zamanından önce dalından yere düşmesine neden oluyor. Üreticiler, incir kayıplarının her geçen gün artarak devam etmesini üzülerek takip ediyor.

Incirler Yerlerde Ureticiler Perisan 477805 69Dae5D730F582C3A8Debb21057836F8

Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti Karacasu Belediyesi afetten etkilenen mahalleleri ziyaret etti

İncir üreticilerinden Halil Çetinkaya, 40 dönümlük incir bahçesinde şimdiye kadar yüzde 30-40 oranında, zarar oluştuğunu dile getirdi. Bu sene incirde gidişatın kötü olduğunu anlatan Çetinkaya, “İncirden yeni sezonda ümitliydik. Ancak geldiğimiz noktada incirlerimizin olgunlaşmadan yere döküldüğüne şahit olduk. Dökülmenin nedenini ziraatçılar ile konuştuğumuzda bize incire zarar verenin incir karasineği olduğunu söylediler. Açıkçası bu zararlı hayvan geçen yıl da ondan önceki yıl da vardı ama bu yıl ciddi oranda artmış durumda. İlekleme döneminde olduğumuz için ilaçlama da yapamıyoruz. Sadece karasineklerin zarar verip, yere döktüğü incirleri topluyoruz. Topladığımız incirleri, ağzı kapalı bir çuvala koyup, bahçemizden uzaklaştırarak, yok olmalarını sağlıyoruz” dedi.

Incirler Yerlerde Ureticiler Perisan 477805 53D84C636Daa631Bd94328D7921Ec2Ec

“TOPLU OLARAK MÜCADELE YAPILMALI”

İncir bahçesinde çok ciddi zarar olduğunu ifade eden Çetinkaya, “40 dönümlük incir bahçemde, ortalama yüzde 30-40 civarında kayıp var. Böyle gitmeye devam ederse zararım daha da artacak. Sadece benim bahçemde değil, ilçemizin birçok bölgesinde benzer sorun yaşanıyor. Bana göre incir karasinek zararlısıyla toplu olarak mücadele yapılmalı. İlekleme dönemi geçtikten sonra uygun bir zaman aralığında, incir bahçelerinde toplu bir ilaçlama çalışması yapılması lazım. Böylelikle bu beladan kurtuluruz” şeklinde konuştu. Çetinkaya, karasineğin yanı sıra ekşilik sineği ve Akdeniz sineğinin de incire zarar verdiğini sözlerine ekledi.

Incirler Yerlerde Ureticiler Perisan 477805 0D64Eaa4Aaf18589E939E4C1Cb5Ec237

Muhabir: EMRAH DİNÇER