Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Aydın’da bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı üreticilere sulama sezonu boyunca sadece iki kat su verildi. Geçmiş yıllara göre sulama birliklerinden daha az su almak zorunda kalan, tarlalarında artezyen kuyusu veya başka su kaynağı olmayan üreticilerden bir bölümü; pamuk, mısır gibi tarım ürünlerine göre daha az su isteyen ayçiçeği ekimine yöneldi. İlk kez ektiği ayçiçeğinden istediği verim ve fiyatı alamayan üreticiler, büyük pişmanlık yaşadı.

"NE KAR, NE DE ZARAR ETTİM"

İncirliova ilçesinin önde gelen üreticilerinden Murat Şayık, tarlasına bir daha ayçiçeği ekmeyi kesinlikle düşünmediğini söyledi. Aydınlı üreticiler olarak kuraklıktan dolayı ayçiçeğine yönelmek zorunda kaldıklarını belirten Şayık, "Geçen yıl pamuk ektiğim 120 dönüm civarındaki tarlamı, kuraklık nedeniyle ayçiçeği ile buluşturdum. Dönümüne 250 lira masraf ettim. Buradan 17 bin 180 kilogram da ayçiçeği çekirdeği hasat ettim. Kilosunu 5 lira 600 kuruştan sattım. Yaptığım üretimden ne kar, ne de zarar ettim” ifadelerini kullandı.

"YANILDIK"

Ayçiçeğinin kendilerini memnun etmediğini anlatan Şayık, “Bir daha ayçiçeği kesinlikle ekmem. Tarlayı boş bırakırım yine de ekmem. Ayçiçeği hem fiyat, hem de verim açısından memnun etmedi. Pişmanım ektiğime. Konuştuğum her üretici de aynı şeyi söylüyor. İki kat su ile pamuk üretimi yapıp, dönümden 200-300 kilogram pamuk alsaydık, daha karlı çıkardık. Ayçiçeğini iyi verim alırız diye ektik ama yanıldık” şeklinde konuştu.