Söke Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi, 2 yıldır pamuk alımını gerçekleştirirken bu sene yeni pamuk sezonu ile birlikte idari binası ile tam teşekküllü olarak hizmet vermeye devam ediyor. Söke-Bağarası karayolu üzerinde mevcut yeni hizmet merkezinde geçtiğimiz yıl buğday ve ayçiçeği alımı yapılırken pamuk alımları da devam ediyor. Söke Tariş Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer, “Bu yıl yeni yerimizde 3. yıldır işletmemizi çalıştırıyoruz. 2019 yılında buranın alımı ile birlikte işletmemizde alımlara başladık” dedi.

“ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ”

Özer, “İdari binamızı bu yıl kendi yerimize taşıdık ve bundan sonra bu iş yerimizde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Son 5 yıldır yaptığımız işlemler kooperatifimizin Söke’de pamuk ticaretinde ve alımında sürdürülebilirlik anlamında ön plana çıkması bizlere, ortaklarımız ve üreticilerimiz adına onur ve gurur vericidir. Onlar da bizlere sahip çıkarak ellerinden gelen destekleri göstererek kooperatifçiliğin, ülkemizde, dünyada nasıl yapılabilir olduğunun örneğini ibret anlamıyla bizler yerine getirdiğimiz için çok mutluyuz” ifadelerini kullandı.

AMAÇ DAHA FAZLA KAZANÇ

“Geçtiğimiz yıllarda Söke Tariş Kooperatifi tarihinde ilk kez buğday alımları gerçekleştirdik” diyen Özer, şunları kaydetti: “Çok şükür ki ilk kez yaptığımız bu işlemlerde alnımızın akıyla çıktık. Ortaklarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum çünkü ortaklarımız ve üreticilerimiz buğday alımını yapmamız için bizlere önerdiler ve bunun sonucunda buğday alımları yapabildik. Onların yetiştirmiş oldukları ürünleri değerlendirdik ve üreticilerimizin para kazanmalarını sağladık, hepimiz memnunuz. Fiyat konusun da bir güncelleme yaparak önümüzdeki günlerde ayçiçeği alımlarını yapacağız. Ayçiçek fiyatları yukarılara doğru çıkıyor amacımız kooperatif olarak birliğimizin ve üreticilerimiz daha fazla kazanç sağlamalarıdır.”

“PAMUK FİYATLARINDA OLAĞANÜSTÜ DURUM YAŞIYORUZ”

Pamuk fiyatları hakkında da konuşan Özer, “Dünya borsalarında pamuk fiyatlarının bir yükseliş kazanması söz konusu bizler de bu borsayı takip ederek bu fiyatların üzerinde bir pamuk fiyatı belirledik. Yaklaşık 10 gün önce açıkladığımız pamuk fiyatları şu an itibari ile birlikte randımanına göre 12 TL’yi bulmaktadır. Söke olarak Aydın sınırları içerisinde arazilerinde üretilen pamuğun yüzde 85’i Söke Ovası’nda üretiliyor. Ege bölgemizde de yüzde 50-55 oranında pamuk üretimi gerçekleştiriliyor. Ege Bölgesi’nin pamuğu, ülkemizde yetiştirilen pamuğun en kalitelisidir. Ortaklarımıza-üreticilerimize ve Sökeli çiftçilerimize önemle belirtmek isterim ki pamuk bizim için vazgeçilmez ana ürünümüzdür, bunun için elimizden ne geliyorsa kooperatif olarak her türlü teknik ve fiyat politikası anlamında hizmet vermeye hazırız. Bu anlamda her türlü eleştiriye açık olduğumu belirtmeliyim” ifadelerini kullandı.

KURAKLIK SIKINTISI

Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yıl için öngörülen 12 TL’lik pamuk fiyatları önümüzdeki yıllar için bölgemizde pamuk ekimlerini cazip hale getirecektir. Hepimizin bildiğiniz gibi bu yıl ülkemiz doğa afetleri yaşadık su sıkıntısı yani kuraklık yaşadık. İnşallah, Allah bu su sıkıntısını hiç kimseye yaşatmasın. Bu gün itibari ile kuraklık hala devam ediyor ama bunun neticesinde Rabbimden dileğim bu kuraklığı bir an önce bitirmesidir. Önümüzdeki yıl bu kuraklığı bir daha yaşamaz isek Söke Ovamızda pamuk ekimleri yüzde 85-90’ları bulur. Üreticilerimiz olsun ortaklarımız olsun bu yıl için pamuk üretiminden oldukça memnunlar. Verim ve randıman ve kalite olarak veya fiyat anlamında bu yıl bereketli bir pamuk yılı olacaktır. Kuraklıktan dolayı bu yıl için etkileneceğimizi düşünerek pamuk bitkimiz iki su vererek pamuk sulamasını yapabildik. İlk kez pamuğa iki su verdik her halde Rabbimizin hikmeti olarak kabul ediyoruz. Tasarruflu sulama yapılabildiğini bu yıl denemiş olduk. Bizim ülkemiz kendi kendine yetebilen bir ülke değiliz pamuk ve elyaf üretimi olarak. Bizler ülke olarak tekstil ve tekstil ürünleri ihracatında dünya genelinde sıralamaya giren bir ülkeyiz, Avrupada 1., dünyada da 3. sıradayız. Ülkemizde döviz girdisi anlamında çok büyük kazançlar sağlamaktadır. Pamuk fiyatlarının sürdürülebilir devam etmesi için en önemli nokta bu fiyat politikasının bu şekilde devam edeceğini tahmin ediyorum. Çünkü pamuk ürünü ülkemize çok büyük miktarlarda katma değer ve girdiler kazandırıyor. İleriki yıllarda pamuk üreticilerimizin bundan sonra kazançları anlamında yüzlerinin güleceklerini tahmin ediyorum.”