Karacasu Belediyesi Nisan ayı meclis toplantısında başkan vekili, meclis katibi, encümen ve komisyon seçimleri yapılırken bunların dışında kalan 10 gündem maddesi karara bağlandı. Bu 10 maddeden 8’i oy birliği ile kabul edilirken 2’si Cumhur İttifakı üyelerinin onayı ile kabul edildi. Sadece Büyükdağlı ve Küçükdağlı Mahalleleri içerisinde kalan yayla yerleşkesinin yerleşik alan olarak ilan edilmesi hususu ise AK Partili üyeler ve bağımsız üyenin çekimser kalmasıyla ret edildi. Bu gündem maddesinde yaylada 32 bin 26 hektarlık bir alanı kapsayan 283 parselde yerleşik alan düzenlemesi yapılarak yapılaşma yolunda adım atılması ön görülüyordu. Buna göre bina inşaat alanı maksimum yüzde 10, kat alanları kat sayısı maksimum yüzde 20 olarak belirlenirken en fazla brüt 250 metrekareye kadar yapılaşmaya izin verileceği ifade edilmişti. Kararın ret edilmesinin ardından Zeki İnal, küplere binerken agresif tavırlar sergilemesi dikkat çekti. Gündem maddelerinin neredeyse hepsi Cumhur ve Millet İttifakı’nın tamamının onayıyla oybirliği ile kabul edilirken “Ret edilen tek bir konunun ardından sergilenen tavrın meclisin ruhuna yakışmadığı” yorumları yapıldı. 15 milyonluk borçlanma talebini ittifak üyelerinin desteği ile meclisten geçiren İnal'ın imar konusunun geçmemesi sonucu, "Yoluma taş koyuyorsunuz" şeklinde şikayette bulunması şaşırtıcı bulundu.

İNAL: “KENDİ ARAZİM İÇİN UĞRAŞIYORSAM NAMERDİM”

Yerleşik alan düzenlemesinin yapılacağı alanda Belediye Başkanı Zeki İnal’ın arazisinin bulunması kamuoyunda çeşitli söylemlere neden olurken Başkan İnal oylama yapılmadan önce yaptığı konuşmada bu konuya da değindi. İnal konuşmasında, “Bütün halk benim üzerime geliyor. Neymiş Zeki Başkan kendi arazisini imara açıyor diye dedikodular var. Böyle bir şey varsa ben namerdim. Allah belamı versin böyle bir şey varsa. Arkadaşlar lütfen elinizi vicdanınıza koyun. Allah’ınıza, kitabınıza, çoluğunuza, çocuğunuza… Bakın ben yeri aldım. Yerde yüzde 5 imar var diye yeri aldım. Bin 35 metrekare yer aldım. Bunun yüzde 5 imarı 50 metrekare tutuyor. Bu bana yetiyor diye yeri aldım. İl Tarım Müdürlüğüne müracaat ettiğimde İl Tarım Müdürlüğü bana 2017’den beri burada arazilerde tapuda bağ bahçe yazan yerlerde imar yok ama ‘Sana 20 metrekare depo ruhsatı verebiliriz’ dedi. Ben ‘hayır müdürüm’ dedim. ‘Beni yaylada bekleyen bir dünya insanımız var, ben yapacaksam herkes yapacak, ben bunu nasıl çözerim onu anlat’ dedim. Nereyi imara açacaksan bunları yazın yollayın dedi. Biz Dedebağ’ından bir tuttuk Bereketli’ye kadar yerleşik alana dahil etmek için müracaat ettik. İl Tarım bunun çok büyük bir alan olduğunu ve çok uzun süre gerekeceğini ve yerleşimin yoğun olduğu, mevzi imar planının olduğu yerleri baz almamızı söylediler” dedi.

İNAL: “BAKAN YARDIMCISINA YALVARDIM”

32 bin 26 hektarlık bir alana düşürdüklerini ifade eden İnal, “Büyükdağlı ve Küçükdağlı Mahallelerinde yolun üst kısmında mevzi imar planı olan yerlere göre 283 parsel için başvuru yaptık. Bazı arkadaşlar yeşil alan ayrılsın diyor. Toplu bir alan yok ki yeşil alan ayrılsın. Yerleşik alana aldığımız yerle kalmayacağız. Büyükşehir başvurusunun ardında diğer yerleri geçeceğiz. Tarım Bakanlığını, İl Tarım’ı ikna ettim, Vali Bey’i ikna ettim. İş sizde. Bakan Yardımcısına yalvardım. Karacasu’yu yukarı doğru genişleteceğiz dedim. Bana ne derseniz deyin. Beni her hafta insanlar arıyor, buranın imara açılması için. İnanın arkadaşlar bunu yapmamızdaki tek amaç Karacasu nüfusunu arttırmak. Biz bunu geçireceğiz dedikten sonra yaylada herkes temizlik çalışmasına başladı. Bunun önüne taş koymayın. Sizlere bunun şartlarını anlatan dokümanını dağıttık bu tutanaklara da geçecek, biz burayı imara açtığımızda hiçbir rant olayı olmayacak” şeklinde çağrıda bulundu.

“YANLIŞ UYGULAMALAR DA RUHSATLANMIŞ OLACAK”

İzinde olsa da toplantıya katılan Belediye İmar ve Şehircilik Müdürü Mustafa Özdemir, “2005 yılında toprak koruma yasası çıktı. Bu yasa olarak değil genelge olarak yayınlandı. Yerleşik alan içerisinde yüzde 5 imara izin verdik. Çoğu insanlar da balkonu dahil etmeyin, kömürlüğü dahil etmeyin diye kafalarına göre büyütüp genişletmeye başladılar. Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir Belediyesi 25 binlik harita düzenlemesi gerçekleştirdi. Biz bunu yaylaya da uyarladık. 2019 yılında bu idari kararla iptal edildi. Şimdi hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmediği için bir çözüm üretmemiz gerekiyordu. Bir imara açma değil mevcut durumu iyileştirmektir. Şu an imara aykırı olan yerleri, yıkamadığımız yerleri yasaya ruhsatlandırmış olacağız” şeklinde bilgi verdi.

“HAYIR DEMİYORUZ, DOĞRUSU YAPILSIN DİYORUZ”

AK Partili meclis üyesi Fatih Akkın, “İlçemizin doğasının, yeşilliğinin bozulmayacağı şekilde yapılmalı. Bizim bir tane yaylamız var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşmelerin ardından adım atılabilir, biz peşinen hayır demiyoruz. Doğaya zarar vermeden istişare halinde ilçemiz için en iyisi yapılmalıdır” şeklinde görüş belirtti. CHP’li Meclis Üyesi Erdinç Gümüş, “Yol, park alanları, otopark, yeşil alan yok bu projenin içinde. Allah korusun bir yangın olsa itfaiye girmeyecek yollarımız var. Madem bir düzenleme yapılıyor bunlara da dikkat edilmeli. Yaylalarımız bize dedelerimizden miras. Doğal yapıyı bozmamalıyız. Uzungöl gibi yanlışa düşmeyelim. Kahvederesi’ne gittiğinizde araç konulacak bir yer bulamıyoruz. Ben projeye karşı değilim ama olmazsa olmaz şartlar bu projenin içinde yok. Oldu bittiye getirilmemeli. Bir dahaki meclis toplantısına erteleyelim. Belki bugün birileri bize kızabilir ama gelecek nesiller bize beddua etmesin. Şu an mevcut araç kapasitesini kaldırmayan bu yayla dediğiniz gibi olursa bunu nasıl kaldıracak? Arazi sahiplerine danışalım, anlaşalım, istimlak edebileceğimiz yerler varsa araç ve sosyal kullanım alanları oluşturalım” dedi.

İNAL: “AMACIMIZ İLÇENİN NÜFUSUNU ARTTIRMAK”

Zeki İnal, “Burada yoldan çekme mesafesi 3 metre, zeminden yükseklik 6,5 metre bunlar uygulanacak. Böyle olunca yaylanın yapısının bozulması söz konusu değil. Bana herkes Allah razı olsun diyor. Burada büyük bir nüfus patlaması olacak” şeklinde yanıt verdi. Nail Kurt, Zeki İnal’ın, ‘İmar komisyonunu görüşmek üzere çağırdım’ sözleri üzerine, “Meclis toplantısına 20 dakika kala imar komisyonunu çağırdınız bir de çağırdım diyorsunuz. Bu bir saygısızlık. Karacasu Yaylası beton yığını olamaz. Yayla sadece birilerinin değil bütün halkın ortak değeridir” dedi. Zeki İnal, “Saygısızlık olup olmadığına sen karar veremezsin” ifadelerini kullandı.

ZEKİ İNAL’DAN SERT TEPKİ

Yapılan oylama sonucu Zeki İnal, Mehmet Osan, Mehmet Erikmen, Uğur Çoban kabul oyu verirken AK Partili üyeler Fatih Akkın, Memduh İlgili, bağımsız üye Erbil Avcı çekimser kaldı. 5 üyesi bulunan Millet İttifakı ret oyu verince gündem maddesi kabul edilmedi. Kararın ardından Zeki İnal gergin bir şekilde, basın mensubunun kamerasına dönerek ilçe halkına hitap edip, “Burada tüm Karacasulular bunu görsün. Hala önüme taş konulmak isteniyor” dedi. Toplantı sırasında basın açıklaması yapar gibi davranılması üzerine Nail Kurt, “Ya bırak artistlik yapma. Bırak ya. Artistlik yapıyorsun. Gayri meşru bir inşaat başlatıyorsun, ondan sonra konuşuyorsun burada” dedi. İnal, Kurt’a, “Söz vermeden konuşma. Habersiz bir söz daha edersen atarım seni dışarı” şeklinde yanıt verdi. Muammer Yıldız da, “Basın toplantısını sonra yap” dedi.

“BİR KOMİSYON İKİ RAPOR KAFALARI KARIŞTIRDI”

Ardından denetim komisyonunun hazırladığı rapor konusunda yapılan bilgilendirmeye geçildi. Denetim Komisyonunda yer alan Mehmet Osan, Nail Kurt, İbrahim Kayahan, Erbil Avcı, Uğur Çoban iki aylık hummalı bir çalışma sonucu bir rapor hazırladı. Bu rapora Komisyon Başkanı Mehmet Osan imza atmazken Uğur Çoban katılmadığı maddeleri şerh düşüp imza attı. Komisyon başkan yardımcısı Nail Kurt, Belediye Başkanlığına sunulmak üzere raporu imzalı bir şekilde Belediye Yazı İşleri Müdürlüğüne teslim etti. Herkes bu raporun okunmasını beklerken Mehmet Osan ve Uğur Çoban’ın imzaladığı ikinci bir rapor okundu. Hazırlanan bu raporda, “Denetleme Komisyonu 21 Ocak 2021 günü saat 10.00’da yönetmelikteki görevleri yapmak üzere toplandı. Belediyemizin 2020 yılına ait gelir gider kayıtları ve bunlara bağlı belgeler ve mali hizmetler biriminin yapmış olduğu diğer faaliyetler yerinde tarafımızca kontrol edildi. Yıllık faaliyet raporu incelendi. Kontrol sonucunda olumsuz bir durum tespit edilmedi. Rutin dışına çıkıldığı görülmedi. Belediyeye ait tahsilat raporları incelendi. Gelir gider tahsilat makbuzlarının denetimleri yapıldı. Belediyeye ait evrakları kontrol ederken Denetleme Komisyon Başkan yardımcısı Nail Kurt’un telefonla evrakların fotoğraflarını çektiğini gördüm kendisine bunun yanlış olduğunu söylememe rağmen çekmeye devam etti” şeklinde bilgiler yer aldı.

“YAPTIĞIN HUKUKSUZLUKLARI MI ÖRTMEYE ÇALIŞIYORSUN?”

Nail Kurt, “Bu bizim hazırladığımız denetim komisyonu raporu değil. Bu suçtur. Neden kaçıyorsunuz? Komisyon belediye birimleri ve bağlı birimlerden her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir diyor yasa. Sen yaptığın haksızlıkları hukuksuzları örtmeye çalışıyorsunuz o zaman” dedi. Üyelerden Nuri Öncü de, “Neden komisyon topladınız o zaman?” diye itiraz etti. Nail Kurt, raporu belediye başkanına verilmek üzere yazı işlerine teslim ettiklerini söylerken Zeki İnal, “Denetim Komisyonu raporu meclis başkanlığına verilir. İkincisi sadece gelir ve giderleri denetler” dedi. Erdinç Gümüş, “Denetim insanların gönül rahatlığıyla aklandığı bir iştir. Bu raporlar sayesinde bütün meclis üyeleri ve çalışanlar bir rahatlık hissedecek. Komisyon üyelerinin haberi olmadan ikinci bir rapor düzenlemek görülmüş şey değildir” dedi.

GÜNDEME İLAVE MADDELER OY BİRLİĞİ İLE GEÇTİ

Bu gündem maddesinden sonra denetim komisyonu raporunun okunması sırasında ortam bir kere daha gerilse de gündeme ilave edilen Palamutçuk Mahallesinde bulunan 635 metrekarelik arazinin mahallede bulunan sulama kooperatifine tahsis edilmesi yönünde gelen dilekçe oy birliği ile kabul edildi. Hayvan barınağının iyileştirilmesi için Kaymakamlıkla protokol yapılması da oy birliği ile kabul edildi. Millet İttifakı’nın sunduğu meclis toplantı saatlerinin 16.00’ya alınması hususu da kabul edildi. Millet İttifakı üyelerinden Nail Kurt, yıkılan Meslek okulu arazisinin bina yapılana kadar otopark olarak kullanılması önerisini getirdi. Zeki İnal, konuyu Milli Eğitim Müdürüyle istişare halinde olduklarını söyledi.