Koronavirüs salgını nedeniyle kan stokları azalan Kızılay'a kan bağışı ile destek olan Mezkit, “Salgın sebebiyle hafta sonları ve tatil günleri kısıtlama sebebiyle vatandaşlarımız dışarıya çıkamıyor. Ancak kan bağışı yapacak vatandaşlarımız bundan istisnadır. Rahatlıkla kan bağışında bulabilmektedirler. Ben de Aydın Türk Kızılay İl Başkanı olarak 2 Aralık Cumartesi günü kan bağışında bulunarak destek oldum. Bunun yanı sıra bu salgın döneminde kan stoklarında geçen yıllara göre bir düşüş olduğu da gerçektir. 2019 yılında 45 bin 357 kan bağışı alınmış. 2020’de 38 bin 70 ünite kan toplanmış. Neredeyse yüzde 25’e varan bir azalma söz konusu. Bu da ihtiyaç anında sıkıntılara sebep olmaktadır” dedi.

İLÇELERDE KAN BAĞIŞ NOKTALARI OLUŞTURULDU

Kana her zaman ihtiyaç olduğunu vurgulayan Mezkit, şunları söyledi: “Hiçbir sınırlama yapmadan bütün kan gruplarına ihtiyaç vardır. Aferez trombosit makinemiz olmadığından bağışlanan kanlardan havuzlama trombosit yapıyoruz. Bu kanı alabilmemiz için Aydın Efeler’de mevcut kan alma konteynerini büyütmemiz gerekiyor. Bunun için Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığına gerekli müracaatlar yapıldı. İznin çıkması durumunda genişleyecek yere aferez kan alma makinesi konularak trombosit kan bağışlarını da kabul edebileceğiz. Dolayısıyla bu konularda çok hassas olduğunu bildiğimiz Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu meseleyi çözeceğine inancım tamdır. Salgın döneminde sıkıntı olduğu doğrudur. Biz de bu noksanlığı gidermek için belli program dahilinde ilçelerimizde kan bağış alma noktaları oluşturuyoruz."

RANDEVU ALINMALI

Mezkit, “Buna göre 2 Ocak Söke Kaymakamlık önü saat 11.00-18.30 arası, 2-3 Ocak Nazilli Belediye önü saat 11.00-18,00 arası, 2-3 Ocak Aydın merkez PTT Karşısı Kan Alma Birimi saat 12.00-19.00 arası... Kan bağışında bulunacak vatandaşlarımız için kısıtlama süresince hafta sonları açığız ve kan bağışına gelenler kısıtlamalardan muaftır. Bağışçılarımızın randevu alması gerekiyor. Bunun için kanver.org.tr sitesinden randevu alabilirler. Kan bize her zaman lazım. Şartları tutan vatandaşlarımızı kan bağışı yapmaya davet ediyorum” diyerek Aydınlılara çağrıda bulundu.