Nar ekşisi yapımında geleneksel yöntemlerden vazgeçilemiyor

Aydın’ın Karacasu ilçesinde organik olarak yetişen ekşi narların geleneksel yöntemlerle nar ekşisine dönüşmesine kadar devam eden meşakkatli yolcuğu asırlardır devam ediyor. Nar ekşisi yapımı zamanında evler küçük birer atölyeye dönüşüyor.

Özgür Dedeoluk
Özgür Dedeoluk Tüm Haberleri
+10
Haber albümü için resme tıklayın

Doğal ve sağlıklı beslenmeyi tercih eden aileler geleneksel yöntemleri kullanarak nar ekşisi yapıyor. Gelişen teknolojiye rağmen atalarından öğrendikleri yöntemlerden vazgeçmeyen Karacasulular tüm aile bireyleri ve komşuların birbirine yardım etmesiyle narları ekşiye dönüştürüyor. Büyük bir özveri ve sabır gerektirse de bu alışkanlıklarından vazgeçmeyen ilçe halkı fiziksel olarak çeşitli aktiviteler de içeren bu faaliyeti, deyim yerindeyse bir Anadolu sporunu yıllardır sürdürüyor.
Narların toplanmasıyla başlayan ilk hazırlıklar, meyvelerin taş yardımıyla ikiye ayrılmasıyla devam ediyor. Odundan yapılan sopalarla çırpma denilen yöntemle kabuğundan ayrılan narların taneleri çuvallara dolduruluyor. Sert bir zemin üzerinde oluşturulan havuzlar vasıtasıyla ayakla çiğnenerek suyu çıkarılıyor. Ardından kazanlara dolduruluyor ve nar suyunu saatler süren kaynatma işlemine geçiliyor. 4-5 saat süren kaynatma işlemi sırasında taşma ihtimaline karşı başında beklemek gerektiği kaydedilirken tercihe göre içine pişme sırasında biber ve soğan atıldığı bilgisi verildi. Kazana ilk konulan nar suyundan 3’te bir oranında nar ekşisi elde edilirken, yaklaşık 10 kilo nardan bir kilo nar ekşisi alındığı belirtildi. Nar ekşisinin özellikle kış aylarında bol bol tüketilmesi gerektiği ve doğal antibiyotik olan nar suyunun bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudu pek çok hastalıktan koruduğu ifade ediliyor.

22 Eki 2020 - 15:00 Aydin/ Karacasu- Gündem

Muhabir Özgür Dedeoluk


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Aydın Ses Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Aydın Ses Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) tarafından servis edilen tüm haberler Aydın Ses Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Aydın Ses Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Aydin Markaları

Aydın Ses Gazetesi, Aydin ile özdeşleşen markaları ağırlıyor.

+90 (256) 213 16 50
Reklam bilgi


Anket Sitemizi nasıl buldunuz?