Didim açıklarında deniz patlıcanı avcılığının 28 Eylül 2020 tarihi itibariyle serbest bırakılacağının belirtilmesi üzerinde kamuoyunda tepkiler giderek artarken, CHP Didim İlçe Örgütünce deniz patlıcanı avcılığının yasaklanması amacıyla imza kampanyası başlatıldı. İlçe binasında gerçekleşen imza kampanyasında, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, CHP’li belediye meclis üyeleri ile il ve ilçe yöneticileri hazırlanan dilekçeleri imzaladı.

TEHLİKEYE İŞARET EDİLDİ

CHP İlçe Örgütünce Didim Kaymakamlığına verilmek üzere hazırlanan dilekçede, “İlçemiz Didim'in denizi en önemli hazinemizdir. Deniz sularının berraklığında hayat bulan sağlıklı yapı sadece ülkemiz vatandaşlarının değil dünyanın ilgisini çekmektedir. Bahsedilen bu berraklık, öyle bir berraklıktır ki kimi zaman deniz dibinde yüzen balıkları çıplak göz ile görebilirsiniz. Kişi içinde bulunduğu bu doğal ortamdan büyülenmeden ayrılamaz. Denizin tüm bu güzelliğini ve sağlıklı yapısını bize sağlayan ise kuşkusuz denizimizde yaşayan canlılar dünyasıdır. Bitkiler ve balıkların kurduğu bu yaşam döngüsü, su ekosisteminin yapı taşlarıdır. Bu yaşam döngüsü yüzyıllardır büyük bir uyumla günümüze kadar kendini taşımıştır. İnsanların doğanın kurduğu bu dengeye gösterdiği saygı ise ilçemizin en büyük kazanımlarından olmuştur. Ne yazık ki bu günlerde denizimizin bu insanı kendine hayran bırakan sağlıklı yapısı büyük bir tehlike altındadır. Çünkü deniz dibinde yaşayan ve suyun sağlıklı kalması için bir arı gibi çalışan; bu özelliği nedeniyle de avlanması yasak olan deniz patlıcanları (hıyarı), avlanma yasağının yakın bir tarihte sona ermesi ile yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Deniz patlıcanlarının hayati önemini, Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü, ‘Bir deniz patlıcanı yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyebilmektedir. Özellikle sularımızın kirlendiğinde, denizlerimiz için kurtarıcı olabilecek bir canlı denilebilir. Deniz patlıcanları denizlerimizin geleceği için büyük önem taşımaktadır’ diye tanımlamaktadır. Bizler, ilçemizi çevreleyen denizlerimizde hayati önem taşıyan deniz patlıcanlarının biyolojik çeşitliliğin ve o çeşitliliğin sağladığı sağlıklı deniz suyunun koruması amacıyla T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayınlanan ‘4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliği’ne göre Türlere İlişkin Düzenlemeler başlığı altında belirlenen Deniz Patlıcan Avcılığına ilişkin düzenlemelerin, avlanma sürelerine ilişkin düzenlemelerin, avlanma süresi bitimini beklemeden ivedilikle ele alınıp yasaklanmasını; ilçemiz deniz sularında avlanma yasağının kalkması ile birlikte yakın yerleşim limanlarında deniz patlıcanlarını avlamak üzere bekleyen yaklaşık 400 teknenin varlığının yarattığı endişe ile birlikte, denizimizin karşı karşıya kaldığı bu talan tehlikesine karşı korunmasını; kalan zamanın yakınlığı nedeniyle yetkililerin bir an önce acil önlemler alınmasını ve Didim'in en değerli hazinesi olan deniz ekosisteminin korunması adına, değerlerimiz zarar görmeden acil olarak düzenlemelerde bulunulmasını saygılarımızla arz ederiz” ifadeleri yer aldı.
CHP İlçe Başkanı Nurettin Koçak, tüm Didimlileri kampanyaya destek için çağrı yaparken hazırlanan dilekçelerin daha sonra Kaymakamlığa verileceğini söyledi.