Her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftasıyla ilgili açıklama yapan Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı (DİTAB) Sevinç Karataş, dünyayı etkisi altına alan yeni korona virüsün turizm sektörünü olumsuz etkilediğini kaydetti. Karataş “Virüsten etkilenen en önemli sektör turizm oldu. Seyahat yasaklarıyla birlikte gerçekleştirilen bütün rezervasyonlar tek tek iptal oluyor. Yeni sezon için yatırım yapan tesisler beklemekten başka bir şey yapamıyor. Turizm çalışanları mağdur."

AÇIKLANAN PAKET’TE TURİZME PAY YOK


"Henüz korona virüs ülkemizde yeni baş gösterdiğinde açıklanan pakette turizmcilere fayda sağlayacak hiçbir madde yok. Pakette zaten turizmciye yük olan konaklama vergisi ertelenmiş, iç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilmişti. İnsanların seyahat etmedikleri bir sistemde bu katkıların gerçek hiçbir faydası bulunmuyor. Erken rezervasyonla elde edilen gelirlerin bir çoğu sezon öncesi yapılan yatırımlarda kullanılıyor. İptallerle birlikte gelen iadeler için tesislerin nakit desteğine ihtiyacı var."

SEZONUN KURTULMASI İMKANSIZ


"Salgın yaza bitse bile turizmin normal sezon seviyesine çıkması imkansıza yakın. Gelirlerin azalması tatil tercihlerini etkilerken çalışanların çok büyük bir çoğunluğu izinlerinin tamamını kullanmış durumda. Bu sebeple yurt içi tatile çıkanların çok büyük çoğunluğu bu yıl tatil yapamayacak. Salgın kontrol altına alınıp seyahat engelleri kalkarsa gurbetçiler Didim’in turizmine can suyu olabilirler."

TURİZM ÇALIŞANININ DURUMU BELİRSİZ


"Büyük çoğunluğu sezonluk olarak çalışan turizm emekçileri bu yıl içerisinde işe girişleri olmadığından kısa çalışma ödeneğinden de faydalanamıyor. Sezonun başlamaması durumunda nasıl gelir sağlayacakları da belirsiz."

TURİZMCİLER DESTEK BEKLİYOR


"2019 yılında 34 milyar 520 milyon 332 bin dolarla ekonomiye büyük katkı sağlayan ve birçok alt dal barındıran turizm sektörü çok zor bir dönemden geçmektedir. Turizm sektörü her daim kendi dinamikleriyle aksiyon alan alternatif planlar hazırlayan bir sektör olmasına karşın şu ana kadar yaşadığı en büyük krizle karşı karşıyadır. Salgının sona ermesiyle birlikte yine ekonomiye can verecek insanların dinlenmesine ve eğlenmesine imkan sağlayacaktır ancak şuanda tüm paydaşlarıyla ayakta kalabilmek için destek beklemektedir.” dedi.