Yaşadığı Akmescit Mahallesi'nde 2006 yılından beri künar işletmesi bulunan 46 yaşındaki evli ve üç çocuk babası Mesut Uçar, 13 yıldır üreticilerden aldığı çam fıstığı ağacı kozalaklarını işlediğini, kozalaklardan çıkan fıstıkları da ihracatçı firmalara sattığını söyledi. İşletmesinde istihdam da oluşturduğunu belirten Uçar, her yıl değişmekle birlikte 1,5 milyon liranın üzerinde ciro yaptığını ifade etti. 2012 yılından beri işletmesinin yaklaşık 200 defa denetlendiğini dile getiren Uçar, denetimlerin kendisine mal veren üreticiler üzerinde olumsuz algı oluşturmasından dolayı iflasın eşiğine geldiğini söyledi. Yapılan denetimleri anlamakta zorlandığını kaydeden Uçar, kimse ile arasında bir husumet olmadığını da dile getirdi.

"BİR KERE CEZA YEDİM"


Künar işletmecisi Mesut Uçar, işletmesinde farklı kurumların denetim yaptıklarına işaret ederek, "Gürültü, toz ve duman çıkardığı iddiası ile işletmemi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeli, 2012 yılından beri denetliyor. Sadece yapılan ikinci denetimde gürültüden 5 ile 6 bin TL arasında bir ceza yedim. Yapılan uyarı doğrultusunda eksiklerimi giderdim. Daha sonra yine denetime geldiler. Bakanlığa bağlı bir firmadan işletmemin ses ölçümünü yaptırmamı istediler. Ben de yaptırdım. O ölçümde de ses seviyesi uygun seviyede çıktı. Buna rağmen denetimler devam etti. Ama hiçbirisinden ceza yemedim. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün yanı sıra Jandarma, Koçarlı ve Aydın Büyükşehir Belediyeleri de işletmemi denetledi. Yani son 7 yılda işlemde, yaklaşık 200 denetim yapıldı" diye konuştu.

"GEREKENİ YAPMAYA HAZIRIM"


Sürekli iş yerinin denetlenmesinin kendisine mal satan üreticiler üzerinde olumsuz algı oluşturduğunu savunan Uçar, "Olumsuz algıdan dolayı üreticiler bana mal vermez hale geldi. Sonuç itibariyle iflasın eşiğine geldim. Hastalandım, psikolojim bozuldu. Yine denetime gelecekler diye iş yerimi açmaz oldum. Öylesine yapılan denetimleri önlemek için gerçekleştirdiğim girişimlerin hiçbirisinden de olumlu sonuç almadım. Eğer iş yerimde kanunlara aykırı bir durum varsa, ben gerekeni yapmaya hazırım. İş yerimi aktif hale getirerek eskiden olduğu gibi yine devletime vergi vermek, istihdam oluşturmak istiyorum. Bu konuda yetkililerin yardım çığlığımı duymasını bekliyorum" dedi.