Düşme eğiliminde olan incir fiyatlarını belli bir seviyede tutmak isteyen TMO, incirde müdahale alımı yapma kararı almıştı. Tariş İncir Birliği ile iş birliği protokolü imzalayan TMO, Germencik’te Tariş aracılığıyla üreticilerden incir alımına başladı.

Tariş İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, Germencik'te TMO adına iki gündür incir alımı yaptıklarını söyledi. Kendilerine TMO ile imzaladıkları protokole uygun getirilmeyen inciri almadıklarını, bundan dolayı incirini geri götürmek zorunda kalan üreticilerin olduğunu belirten Bircan, "Protokolde kesinlikle 'ballıkara, hurda ve çatlak incir alınmayacak' dedik. Ayrıca TMO'ya getirilen incirlerin yüzde 60'ının A serisi, yüzde 40'ının da B serisi olması gerekiyor. A serisi incir vermeyen üreticiden TMO adına B serisi incir almıyoruz. Sadece B serisi getirilen inciri de protokol gereği kabul etmiyoruz" dedi.

İLK DEFA ALIM YAPILIYOR

TMO'nun ilk defa incir alımı yaptığını hatırlatan Bircan, bu nedenle hem incir üreticisinin, hem de TMO'nun tedirgin olduğunu ifade etti. Üreticinin yanılgı içerisinde olduğunu kaydeden Bircan, "Getirilen ürünlere ben de bakıyorum. Devlet alıyor diye üreticinin getirdiği incirlerin içinde çürük-çarık da, ballıkara da olduğunu görüyoruz. Doğal olarak incirde rüfuz fazla çıkıyor. Dolayısıyla bazı üreticilerin ürünlerini TMO adına geri gönderiyoruz" dedi.

“DÜZGÜN OLMAYANLAR ÇIKARILMALI”

Temiz incir getiren üreticilerin TMO'nun alımından çok memnun olduğunun altını çizen Bircan, "Üreticilerimiz, TMO’ya satmaya gerdikleri incir içerisinden iyi olmayanlarını alırsalar, rahat edecekler. Temiz incir getirenler, TMO’nun alımından çok memnun. Ayıklanmadan getirilen incirin değeri düşüyor. Üreticiler, TMO’ya satacakları incirin içinden mutlaka düzgün olmayanlarını çıkarmalı" diye konuştu.
Bircan, üreticilerin TMO’ya düzenli olarak incir getirmeye devam ettiğini belirterek, ”Alımda gayet iyi durumdayız. Üreticilerimiz düzenli olarak incir getiriyor. Sadece Germencik’ten değil, Tire’den, Efeler’den, İncirliova’dan, Selçuk’tan incir getirenler var. Merak edip alımın nasıl olduğunu görmek isteyenler de oluyor. Biz, üreticiler getirdiği sürece incir almaya devam edeceğiz. Belli bir tarih sınırlamamız yok” dedi.