Florya Park Sosyal Tesisleri’nde Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nuretttin Kırlıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen törene, AK Parti Aydın Milletvekilleri Bekir Kuvvet Erim ve Rıza Posacı, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Nazili Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, İlçe Jandarma Komutanı J. Yüzbaşı Hakdan Öztürk, CHP İlçe Başkanı Serkan Sevim, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Necdet İzgü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler, muhtarlar, daire müdürleri, üreticiler ve NTB üyeleri eşlik etti. Kahvaltılı programda NBT Başkanı Nurettin Kırlıoğlu ilk kuru incir alımında açık arttırmayı 20 TL’den başlattı. Açık arttırmada tüccar Kadir Çelik, kilosuna 250 TL verdiği incirin sahibi oldu.

ÜRETİCİLERE BOL KAZANÇ DİLEDİ

NBT Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, törende yaptığı konuşmada, “Üretim ve ihracatta Dünya lideri olduğumuz kuru incirde üretimin ve verimin artışını sağlamak, bölgede kaliteyi korumak zorundayız. Nazilli Ticaret Borsası olarak üzerimize düşen görevi yapıyoruz. 2019 kuru incir sezonunun üretici, tüccar ve işletmelerimize bol kazanç getirmesini dilerim" dedi.

"SEZONU ÇOK GÜZEL GEÇİRİYORUZ"

Nazilli Tarım ve Orman Müdürü Sunay Güler ise, “Bu sezonu çok güzel geçiriyoruz. İncir Aydın için çok önemli. İlçemizin tarım alanlarımızın üçte birinde incir tarımı yapılmaktadır. Türkiye üretiminin de yüzde yirmisi ilçemizde üretilmektedir. Üretimin yanında da ticaret olarak da borsamızın verilerine göre Türkiye incir ticaretini yarısı ilçemizde gerçekleşmektedir. Sezonun bütün paydaşlar için güzel geçmesini dilerim” diye konuştu.

"BELEDİYE OLARAK PROJELERİMİZ VAR"

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Nazilli’nin adını dünyaya üretimle duyurmuş bir yer olduğuna dikkat çekti. Özcan, "Şu anda da yaptığımız incir üretimiyle en önde en üst seviyede üretim yaparak Nazilli ve Türkiye üretimine katkı sağlıyoruz. Bu noktada bizim de belediye olarak kendi projelerimiz var. Bu üretimimizi daha üst seviyeye taşıyarak, bölgemize uygun üretimle insanlarımızın ekonomisine katkı sağlayarak, ekonomik sıkıntılarını gidererek Nazilli’mizin sıkıntılarını çözme noktasında katkı olacaktır. Üretimden geçmeyen hiçbir faaliyet başarılı olamayacaktır. Sezon hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

"MİLLETVEKİLLERİ OLARAK ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

AK Parti Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, Aydın’ın 37 bin hektar incir üretim alanı, 65 bin ton üretim miktarıyla Türkiye üretiminin yüzde 80’ini karşıladığını dile getirdi. Erim, "İl genelinde 167 incir deposu ve 151 incir işletmesi var. Ankara’da 4 milletvekili olarak incir için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İncir, Orman Ağacı Emvali’ne alındı. Bu sayede Aydın’ımız başta olmak üzere, Ege ve Akdeniz bölgelerinde bozuk orman alanlarına incir ağacı dikiminin yapılabilmesinin önünü açmış olduk. incir alanlarında kurutma tünelleri, sağlıklı ilek üretiminin yaygınlaştırılması, ekşilik böceği tuzağı, ilek file torbası ve incir fidanı dağıtımı gibi birçok proje yürütülmektedir. Tüm paydaşlar için sezonun en iyi şekilde geçmesini dilerim" şeklinde konuştu.

JES'LERİN OLUMSUZ ETKİSİNE DİKKAT ÇEKTİ

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız da konuşmasında, jeotermal enerji santrallerinin (JES) olumsuz etkisine değindi. Yıldız, şunları kaydetti: “Tam anlamıyla sağlıklı çalışan jeotermallere bir sözümüz yok. Ama Aydın genelinde çok sayıda tam anlamıyla sağlıklı şekilde çalışmayan jeotermal olduğunu biliyoruz. Yatırıma karşı değiliz ama her şey para değildir. Çevreye uygun yatırımlar yapılmadığı takdirde önümüzdeki zamanlarda bu kadar kaliteli incir üretilmeyecektir."

ARITMA SORUNUNA DEĞİNDİ

AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, jeotermal dostu olmadıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi miras iyi bir çevre. Çevreyi kirleten unsur neyse hepsinin karşısındayız. Milletvekili olduktan sonra ilk gittiğimiz bakanlık Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu ve konumuz jeotermal enerjiydi. Kuralına uygun iş yapmayan jeotermal tesislerin karşısındayız." Posacı, Aydın’daki arıtma soruna da işaret ederek, “Organize Sanayi'lerin arıtmaları düzgün çalışmıyor ve ilçelerimizin arıtmaları yeterli değil. Bazı yerleşim yerlerinde arıtma yok. Bu konuda bir an önce el birliği yapmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"TÜM PAYDAŞLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, incirin tüm paydaşlarının bir arada olduğu toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Nazilli, Aydın ve Türkiye incir üretiminde dünyada lider konumunda. Dolayısıyla bu kadar önemli olan ürünümüzü değerlendirmek, tanıtmak ve fiyat olarak da uygun bir fiyattan piyasaya sunulması için çaba harcayan tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. İncir Nazilli’nin marka değerlerinden bir tanesi. İncirin gerekli değerini kaybetmemesi için el birliğiyle çalışmalıyız. Ticaret Borsasını son yıllarda yaptıkları atılımdan dolayı da tebrik ediyorum” şeklinde konuştu. Törenin sonunda toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.