Karacasu Kaymakamlığı toplantı salonunda Kaymakam Ahmet Soley başkanlığında gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanı Zeki İnal, Milli Eğitim Müdürü Aşkın Güneş, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Erol Genç, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Hüseyin Selek, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sefa Töz, Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç, Müze Müdürü Baran Aydın, Karacasu Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Mustafa Demir, Afrodisias Derneği üyesi Gülşen Cengiz katıldı. Önceki toplantılarda alınan kararlar üzerinde durulurken festival hakkında fikir, öneri ve talepler dinlenilerek istişarelerde bulunuldu ve komitenin 15 Temmuz 2019 günü bir kez toplanmasına karar verildi.

BARIŞ, SEVGİ VE HUZUR TEMALARI

Festivalin amaç ve hedefleri hakkında bilgi veren Kaymakam Ahmet Soley, “Bu coğrafyada yaşayan yerli ve yabancı turistlerin bir araya gelmeleri sağlanıp bu festivalle turizm sezonunun uzamasına katkıda bulunulması hedeflenmektedir. İlçemizin tarih, kültür ve medeniyet değerlerinin öne çıkarıldığı festivalimiz ulusal ve uluslar arası sanatçılarımızın katılımıyla gerçekleştirilecektir. Bu festivalde yer alacak sanatsal ve kültürel etkinlikler ilçemizin değerlerinin dünyaya duyurulmasına, geleceğe aktarılmasına, turizmin gelişmesine ve kalkınmasına katkıda bulunacaktır. Düzenleyeceğimiz paneller turizmin gelişmesine yönelik çözümler üretebilecek, profesyonel turizmcilerin, akademisyenlerin, şehir komitesinde iş adamlarının, yerel ve ulusal medyanın katılımıyla turizmin kalkındırılmasına yönelik konular ele alınacaktır. Çocuklara, gençlere, kadınlara, engellilere, maddi durumu iyi olmayan ve sosyal risk altındaki gruplara ulaşılacak ve desteklenmeleri sağlanacaktır. Barış, sevgi ve huzur temalarının toplumsal olarak işleneceği sergi ve konserlerde festival alanlarında yer alarak halkın beğenisine sunulacaktır” dedi.

ERKAN OĞUR VE SENFONİ KONSERLERİ İLE MİTOLOJİK SOHBETLER

Büyük ölçüde netleşen etkinlikleri paylaşan Soley, “İlk gün akşam 60 kişilik Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası konser verecek. İkinci gün Avusturyalı piyanist ve kendisine eşlik edecek Türk kemancı Türk ezgilerinden oluşan piyano resitali sunacak. 17 Ekim Ara Güler’in ölüm yıl dönümü. O günü Ara Güler ve Kenan Erim anma günü olarak değerlendireceğiz. Türk halk müziğinin en iyi yorumcularından, derlemecilerinden dünya çapında bir sanatçı Erkan Oğur, İsmail Hakkı Değirmencioğlu konser verecek. 4. gün akşam nefesli sazlar eşliğinde 3 kişilik zeybek resitali, 5. gün Tolga Çandar konseri. Gündüze etkinliklerinde ise ilk gün Afrodisias güzeli seçimi, Afrodisias Kazı Başkanı Thomas Kaefer dünden bugüne Afrodisias kazılarını anlatacak, 16 Eylül Fahri Işık Kilikya Bölgesinin tarihi ve Afrodisias, 17 Eylül Kenan Erim’le birlikte çalışan Emekli bir Arkeolog ve Müzeci Orhan Aptur Afrodisias Kazılarında Kenan Erimli yılları anlatacak. Emekli Müzeci Altan Türe de bir konuşma yapacak. Profesör Mükerrem Kürüm Karacasu’da Türk Kültürünün izleri, Karacasulu emekli öğretmen ve Yazar Yaşar Atan Mitolojik sohbetler, Karacasu’nun yetiştirdiği bir yazarlardan olan Tahsin Şimşek edebiyatta ve şiirde Afrodisias konferansı verecek. Fotoğraf sanatçılarımızdan sözü aldım. İbrahim Zaman, İzzet Keribar ev Hayri Kulaksız fotoğraf sergisi hazırlıyorlar. Türkiye’de ilk kez açılacak bir sergi olacak. Azerbaycan ve Makedonya’dan iki ayrı folklor ekibi hazırladık. Üçüncü bir ülkeyi ayarlamak istiyorum. Gelmek isteyen çok ama yurtiçi dışında yol parasını dahi üstlenmek istemiyoruz. Rusya’dan gelecek 10 kişilik meşhur bir bale ekibi için 35 bin maliyet gerekiyor. Bunun için sponsor arıyoruz. Kendi gücümüzle yapamayız. Turizm Bakanlığından aldığımız destek var. Belediye ve sivil toplum kuruluşları destek olacak diye düşünüyorum. Ayrıca Karacasu kıyafetlerinden oluşan bir defilemiz olacak. Ses yarışması konusunda tereddüdümüz var. İkişer gün, Ataeymir, Yenice ve Geyre’de etkinlikler yapacağız. 4,5 dakikalık bir tanıtım videosu hazırlandı. Ara Güler fotoğraf sergisi.Karacasu Şehitleri Ortaokulu öğrencilerinin resim sergileri gerçekleştirilecek” şeklinde konuştu.

DESTEK ŞART

Festivalin yaklaşık 300 bin liraya mal olacağını ifade eden Kaymakam Soley; “Turizm Derneği burada olmalı ve doğa yürüyüşleri anlamında ne katkı verebilecekler bunu söylemeli. Esnaf Odası şu konuda şu desteği veriyorum demeli. Şoförler Odası insanların taşınmasında şu konuda şu desteği verelim diyebilmeli. Herkesin elini taşın altına koymasını istiyorum. Herkesin el birliği ile gönülden çalışması lazım. Benim 2 ay öncesinden Türk Tanıtma Vakfına gitmem gerekiyor. Dışarıda yaşayan Karacasulu iş adamları bizlere gereken desteği vermedi. Ben daha çok Karacasulu olmayanlardan destek gördüm. Kaç kişiye mektup yazdım, tek bir dışarıda yaşayan Karacasulu iş adamından destek gelmedi. Ben bir kere gittiğim adamdan olumlu dönüş alamadıysam ona bir daha gitmem. Sosyal market için destek talebimize Karacasu ile ilgisi olmayanlar destek verdi ama dışarıda Karacasulu iş adamları vermedi. Bir tanesi de kendilerinden malzeme satın almamız yönünde cevap verdi” sözleriyle serzenişte bulundu.
Toplantıda ayrıca Müze Müdürü Baran Aydın panel konukları, Spor İlçe Müdürü Erol Genç spor müsabakaları hakkında bilgilendirmede bulundu. Genç, Afrodisias’ta yapılacak güreş ve okçuluk müsabakaları ekiplerinin hazır olduğu bilgisini verdi.