Yenipazar’da 26 Mayıs Pazar günü Yenipazar Belediyesi’nin katkıları ile yapılacak rahvan at yarışları nefesleri kesecek.  Yenipazar'da atçılığın gelişmesine uzun yıllar hizmet eden merhum Hamamcı Mustafa Kahyaoğlu beyin anısına düzenlenecek olan yarışlar; baş, baş altı, büyük orta, küçük orta, deste, taze beşli atlar, 4 yaşlı atlar, 3 yaşlı atlar ve toz koparan olmak üzere toplam 9 kategoride yapılacak. Yenipazar bölgesinden yaklaşık 20 rahvan at olmak üzere yarışlara yaklaşık 100 at ile çok sayıda jokeyin katılması bekleniyor. Saat 12.00’de başlayacak olan yarışlar dairesel 750 metrelik pistte yapılacak. Yarışta kategorilerinde dereceye giren atlara Türk Bayrağı, kupa ve birer çuval yem verilecek. Yarışın onur konuğu ise, duayen baş atçı Donduranlı Ali Özer olacak.

“ATA SPORUMUZU CANLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Rahvan at yarışlarının Türklerin önemli geleneklerinden biri olduğunu ifade eden Yenipazar Rahvan At Yarışları ve Yetiştiricileri Spor Kulübü Derneği Başkanı Metin Kahyaoğlu, “Rahvan at, binicisini sarsmadan uzun mesafe kat edebilen at demektir. Eskiden savaşlarda bu atlar kullanılmıştır. Uzun yıllardır Yenipazar’da rahvan at yarışları düzenlenmiyordu. Biz de bu geleneği ve kültürü yaşatmak için böyle bir organizasyon yapmayı hedefledik. Hem iller, hem de ilçeler arasındaki dostluk bağlarını güçlendirmek ve unutulmaya yüz tutmuş geleneksel ata sporumuzu tekrar canlandırmak için bu yarışı tertip edeceğiz. Rahvan atçılık dostluk ve kardeşlik demektir. Bu spora bu tür yarışlarla gençlerin ilgisini çekmek istiyoruz. Bu konuda da belediye başkanımızın bize verdiği destekten dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.

KALICI BİR TESİS VE PİST TALEBİ

Çevre illerden gelen bir istek üzerine bu yarışı gerçekleştireceklerini dile getiren Kahyaoğlu, “Geleneksel Spor Dalları Federasyonu ve belediyemizin katkılarıyla Türkiye çapındaki asıl yarışımız 15 Eylül Pazar günü geçekleştirilecek. Bu haftaki büyük yarışı hazırlık ve ön yarış olarak düzenledik. Aydın’da Rahvan at yarışları için saha sorunu yaşanırken, bizim ilçemizde at yarışlarına uygun çok güzel bir yarış pistimiz var. Bu nedenden dolayı at yarışçıları tarafından burada sürekli olarak yarış yapılmak ve antrenman yapılmak isteniyor. Biz de bu isteği bu sene geri çevirmedik. Ama biz kalıcı bir tesis ve pist istiyoruz. Bu konuda da Aydın Büyükşehir Belediyemizden de destek bekliyoruz. Yapılacak olan bu tesis ile Aydın bölgesindeki yarışların da Yenipazar’da yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Yenipazar Belediyesi olarak rahvan at yarışları için üzerilerine düşen görevi her zaman yapmaya hazır olduklarını belirten Belediye Başkanı Yüsran Erden ise, “Eylül ayında ilçemizde Türkiye geneli bir rahvan at yarışı düzenleyeceğiz. Bu yarış Aydın ilinde yapılmış en büyük yarışlardan birisi olacak. Bunun için de yeterli yarış alanımız var. İlçemizde de rahvan at yetiştiriciliği ile ilgili geleneksel bir tarih var. Yenipazar bu geleneğin sürdürülmesi için elinden geleni yapacak. Atçılık sporunu geliştirmek için birtakım başka çalışmalarımız da var. 26 Mayıs’ta yapılacak olan bu antrenman yarışı inşallah ileri tarihlerde yapılacak olan büyük organizasyonların başını çeker” ifadelerini kullandı.