Kuyucak’ta Kaymakam   Yılmaz Kurt, ilçenin tarım sektöründeki öncüleri ile birlikte ilek pazarını ziyaret etti. Ziyarete Kurt’un yanı sıra İlçe Tarım ve Orman Müdürü  Sabahattin Varol, Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi, Meclis Üyesi Ahmet Demir ve Ahmet Sevimoğlu ile Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Metin Akdeniz  katıldı. Hep birlikte  pazara giderek ilek satan vatandaşları ziyaret eden heyet ilk olarak pazar esnafına simit ve çay ikram etti. Daha sonra ziyarete katılanlar, ziraat mühendisleri ile birlikte toplantı yaptı.

KATILIMCILARA BİLGİ VERDİ 

Katılımcılara ilek hakkında bilgiler veren İlçe Tarım ve Orman  Müdürü Sabahattin Varol, “Kuyucak ekonomisinin can damarlarından biri olan incirde kalitenin düşmemesi için ilekleme döneminde önlemler arttırılmıştır. Kuyucak ileğinin yöresel ve üstün kalitede olduğu, bölgemizde 200-300 yıldır pazarı olduğu tahmin ediliyor. Eskiden her yerde ilek ağaçlarımız varken zamanla bunlar azaldı. Sağlıklı ürün almak için sağlıklı ilek gerekmektedir” dedi.

İNCİR OLUŞUMUNU ANLATTI 

Kuyucak Ziraat Odası Başkanı Abdullah Sevgi ise, “Biyolojik açıdan incir, erkek ve dişi olmak üzere, ayrı ağaçlarda yetişen, iki ayrı çeşittir. Yediğimiz incir dişi incirdir ve yenilemeyen ve tozlanmayı sağlayan incir ise erkek incirdir. Erkek incir ağaçlarının ilek meyvelerindeki çiçek tozlarının dişi incir meyvelerine ilek arısı tarafından taşınmasıyla oluşur” diye konuştu.  

KİLOSU 10-12 LİRA ARALIĞINDA 

Başkan Sevgi, Kuyucak Ziraat Odası öncülüğünde Erbeyli İncir Araştırma Enstütüsü ile birlikte verilen konferans ve eğitimlerin yapıldığını, konusunda uzman profesör ve mühendislerle alan bazlı çalışmalar ile üreticiye sahada da ulaşıldığını ifade etti. Başkan Sevgi, Erbeyli İncir Araştırma Enstütüsü ile birlikte Kuyucak’ta sağlıklı bir ilek tesisi kurma çalışmaları olduğunu, 10 dekara yaymayı düşünülen bu bahçenin hem örnek, hem de araştırmalar için çalışma alanı olacağını ifade etti. Öte yandan Kuyucak ileğinin satışı fiyatı 10-12 lira arasında değişiyor.