Ege Bölgesi’nin önemli ticaret merkezlerinden biri olan Aydın’da KOSGEB İl Müdürlüğü, girişimcilere adeta can suyu oldu. Yaklaşık 15 yıldır girişimcilere değişik tutarlarda faizsiz geri ödemeli hibe desteği sağlayan KOSGEB, 2017 yılının ilk 7 ayında proje hazırlayan 4 bin 500 işletmenin başvurusunu kabul etti. Destek almaya hak kazanan işletmelere KOSGEB, bankalar aracılığıyla toplamda yaklaşık 108 milyon liralık kredi kullandırma desteği sağladı. KOSGEB İl Müdürlüğü, 108 milyon liranın 25 milyon liralık faiz tutarını karşılayarak girişimcilere destek oldu.

36 AY VADELİ FAİZSİZ DESTEK

2017 yılı KOSGEB Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği Programı’nın 31 Temmuz tarihi itibariyle tamamlandığını belirten KOSGEB Aydın İl Müdürü Sadık Ceyhan, “Bu kapsamda işletmelerimizin net satış hasılatı verilerini esas alarak protokole taraf bankalardan 20 bin lira ile 50 bin lira arasında, ilk yılı geri ödemesiz toplam 36 ay vadeli faizsiz kredi kullanmalarını sağladık. Bütçesi ve başvuru sayısı bakımından kurumumuz tarafından bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı uygulama olan söz konusu program sürecinde ilimizdeki başta meslek kuruluşları ve bankalar olmak üzere ilgili paydaşlarla görüşerek işbirliğimizi güçlendirdik. Yine herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için Mart ve Nisan aylarında yoğunluk yaşanan dönemlerde hafta sonları da işletmelerimize hizmet vermeye devam ettik. Bütün bunların sonucunda ilimizde faaliyet gösteren başvurusu uygun bulunmuş yaklaşık 4 bin 500 işletmemiz kredisini kullandı. KOSGEB olarak yaklaşık 25 milyon liralık faiz tutarını karşılayarak Aydın’da 108 milyon liraya yakın bir kredi hacmi oluşmasını sağladık. Destek programlarımız kapsamında da 2017 yılının ilk 7 ayında, 155 tanesi Yeni Girişimci Desteğimiz kapsamında sağladığımız 2 Milyon 128 bin liralık destekle işini kuran girişimcilerimiz olmak üzere 284 işletmemize toplam 3 Milyon 87 bin lira destek verdik” dedi.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİ

KOSGEB olarak girişimcilik eğitimleri gerçekleştirdiklerini kaydeden İl Müdürü Ceyhan, şunları kaydetti: “KOSGEB olarak biz de işte bu hedef doğrultusunda ilgili kurumlar ve meslek kuruluşları gibi paydaşlarımızla işbirliği içerisinde Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimleri tamamladıktan sonra işlerini kuran girişimcilerimizi de şartları karşılamaları halinde Girişimcilik Destek Programımız kapsamındaki 50 bin liraya kadar geri ödemesiz, 100 bin liraya kadar geri ödemeli, toplam 150 bin liralık Yeni Girişimci Desteğinden yararlandırıyoruz. Bu çerçevede ilimizde 2017 yılının ilk 7 ayında 9’u müdürlüğümüz, 27’si müdürlüğümüzün onayıyla paydaşlarımız tarafından düzenlenen toplam 36 Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi gerçekleştirdik. Böylece eğitimleri tamamlayan 921 girişimci adayımız Yeni Girişimci Desteğimize başvurmak için gereken katılım belgelerini almaya hak kazandı."

DESTEKLER ARACISIZ VE ÜCRETSİZ

Girişimcilerin doğrudan KOSGEB’e başvurmalarını isteyen Ceyhan, “KOSGEB destekleri aracısız ve ücretsiz. Onun için işletmelerimiz ve girişimcilerimiz kendilerinden ücret talep eden aracılara itibar etmesin, doğrudan bize başvursunlar. Önümüzdeki dönemde de, vatandaş odaklı bir anlayışla, katma değeri yüksek, ithal ikame ürünler üreten, yenilikçi, teknolojik, ihracat odaklı KOBİ ve girişimcilerimize öncelik vererek, bürokrasiyi daha da azaltıp hizmet kalitemizi olabildiğince yükselterek, vatandaş odaklı bir anlayışla desteklerimizi daha ulaşılabilir, etkin, yaygın ve verimli hale getirmenin gayreti içerisinde olacağız. İnanıyorum ki böylece, paydaşlarımızla işbirliği içerisinde, Büyük Menderes Havzası'nın verimli toprakları üzerinde yer alan, tarihi, kültürel, turistik, doğal zenginlikleriyle birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış, bölgemizin önemli merkezlerinden biri olan Aydın’ımızın gelişme potansiyelinin harekete geçirilmesine daha fazla katkıda bulunabileceğiz" ifadelerini kullandı. 
  Ceyhan ayrıca, 2003-2016 yılları arasında Aydın’da KOSGEB Destekleri Yönetmeliği ve KOSGEB Destek Programları Yönetmeliği kapsamında 2 bin 401 işletmeye 14 bin 660 bin 836 lira, KOSGEB Kredi Faiz Destek Programı kapsamında 3 bin 478 işletmeye 14 milyon 334 bin 285 lira olmak üzere 5 bin 879 işletmeye toplam 28 milyon 995 bin 121 lira destek sağladıklarını sözlerine ekledi.