Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yetkilendirilen AR-GE Merkezlerinin 639’uncusu olan Alpler Ziraat Aletleri AR-GE Merkezi’nin açılışı dualarla gerçekleştirildi. Efeler Umurlu Mahallesi’ndeki Aydın Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Alpler Ziraat Aletleri AR-GE Merkezi açılışına, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti eski Milletvekili Mehmet Erdem, Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, AK Parti İl Başkanı Ömer Özmen, ASTİM Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hakan Maraş, Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, kurum müdürleri ve Alpler Ziraat Aletleri yöneticileri katıldı.

“ARGE’DEN VAZGEÇMEK MÜMKÜN DEĞİL” 

Alpler Ziraat Aletleri’nin 92 yaşında bir firma olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Alpler Yönetim Kurulu Başkanı Mümtaz Özalp, “92 yıldır AR-GE yapıyoruz. Çünkü AR-GE insanlık tarihi kadar eski bir şey. İnsanlar daha rahat bir yaşam için düşünerek aletler yapmışlar, bunlar da bir nevi AR-GE. Hükümetimiz de Cumhuriyetin ilk yıllarında zeytin araştırma, pamuk araştırma, incir araştırma gibi bir takım araştırma kurumları yapmışlar. Bunlar da bir AR-GE. Ama bütün dünyada belli bir safhaya gelmiş olan şirketlere baktığımız zaman, AR-GE araştırması yapıyorlar. Bunların araştırmalarının neredeyse cirolarının yüzde 10 olan firmalar da var. İleri teknoloji üretiyorlar. Dünya pazarlarında aslan paylarını alıp durmadan daha hızlı bir şekilde zenginleşiyorlar. Büyümek, gelişmek isteyen ve hayatını devam ettirmek isteyen şirketlerin AR-GE’den vazgeçmeleri mümkün değil” dedi.

“AMACIMIZ İSTİHDAMI ARTTIRMAK”

Alpler olarak üniversitelerle çalışmalar yaptıklarını belirten Özalp, “Hem üniversite hocalarımızın projelerini hayata geçirdik, hem de biz de burada bir şeyler öğrendik. O bakımdan faydalı bir şey olduğuna inandığımız AR-GE Merkezi’ni açıyoruz. İlk yıl projesi 2 milyon 500 bin TL’ydi. Onu harcadık 2017’de. 2018’e 5 milyon liralık fon ayırdık. Ancak TÜBİTAK’a verilen bazı projelerimiz var. Bu projelerin henüz kabulü yapılmadı. O projeler gerçekleşirse tarım 4.0 dediğimiz insansız bir takım hava araçları ile tarlanın hastalık su gibi ihtiyaçları ölçümlerini yapıp rakamlara dökecek cihazlar üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Onun dışında müşterilerimizin talepleri doğrultusunda aletler var. Bunları geliştiriyoruz. İnşallah şirketimize, Aydın’ımıza ve ülkemize faydalı olur. Bu süreçten sonra amacımız istihdamı arttırmak” diye konuştu.

“ÖZALP AİLESİNİ ANLATMAYA GEREK YOK”

Özalp ailesinin Aydın’ın en köklü ailelerinden biri olduğunu dile getiren Hakan Ülken, “Aydın’da Alpleri ve Özalp ailesini anlatmaya gerek yok. Bu kadar büyük katma değer sağlayıp, istihdam oluşturup, ihracat yapıp Aydın’a para kazandırıp aklınıza gelen her anlamda Aydın’a katkı koyup bu kadar da mütevazi olmak büyük bir başarıdır. Aydın'ımız açısından da bugün 8’inci Ar-Ge Merkezimizi açıyoruz. 3 tane tasarım merkezimiz ve bir tane teknokentimiz başladı ve 30 firmamız teknokentin içinde. Ar-Ge yoksa, katma değerlik ürün oluşturulamıyorsa, eğer üst segment ileri teknoloji noktasında biz dünyadaki muadillerimizle yarışamıyorsak sıkıntı yaşarız. Bugün ufak tefek problemler olarak karşımıza çıkan ne varsa bu eksikliklerimizdendir. Bu eksiklerimizi giderebilmek adına çaba gösteren yine elini taşın altına koyan, yine kazandığını Aydın’a harcayan ve memleket için sarf eden Özalp ailemize tekrar teşekkür ediyor, Aydın’ımıza, Aydın sanayimize, Aydın ve ülke ekonomimize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.

“AYDIN’IN VE TÜRKİYE’NİN ÇOK DAHA ALP'LERE İHTİYACI VAR”

Alpler ailesinin her anlamda Aydın’a damga vurduğunun altını çizen Vali Köşger ise, “Aydın, tarımda öncü şehirlerden birisidir. Aydın tarımsal mekanizasyonun başladığı şehirdir ve bu anlamda da Türkiye’ye model olmuş bir şehirdir. Kara sabandan bilgisayar teknolojisine geçişi hep birlikte yaşadık. Alpler de kara sabandan bu teknolojiye geçiş sürecini Türkiye’de yaşatan önemli firmalardan birisidir. Alpler ailesi her anlamda şehre damgasını vurmuş bir ailedir. Sadece istihdam, üretim sağlamakla kalmayıp Aydın’ın sosyal ve hayri faaliyetler alanında Alpler ailesi her zaman elini taşın altına koymuştur. Elindeki imkanlar ölçüsünde bu milletin ve memleketin hizmetine sunan ailedir. Alplerin çalışkanlığını herkes takdir ediyor ama hayri faaliyetlerdeki fedakarlıkları her türlü takdirin fevkinde. Aydın’ın ve Türkiye’nin çok daha Alplere ihtiyacı var. Aydın ve Türkiye tarımının daha çok AR-GE çalışmalarına ihtiyacı var. Bu yarışı bırakmamız ve devamlı pedala basmamız lazım. Alpler’in AR-GE ve teknolojiyi geliştirme konusunda da öncü rolünü üstlenmesi yine her türlü takdirin fevkinde. Alpler ailesinin bütün fertlerine teşekkür ediyorum. Bu yaptıkları faaliyetin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Aydın’ın tarımına, ziraatına, Aydın’ın tarımda daha evvel sahip olduğu öncü rolü tekrar kazanmasında önemli bir merhale olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.       

DUALARLA AÇILDI

Konuşmaların ardından Aydın İl Müftüsü Ercan Aksu tarafından dua edildi. Açılış kurdelesi kesildikten sonra Vali Köşger başta olmak üzere davetliler AR-GE Merkezi'ni gezip yetkililerden bilgi aldı.