Anadolu Lenfödem Derneği İzmir Şubesi tarafından düzenlenen ve konuyla ilgili ilk olma özelliği taşıyan etkinlik büyük ilgi gördü. Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yasemin Turan’ın üstlendiği ilk toplantıda, Anadolu Lenfödem Derneği İzmir Şubesi Başkanı Prof. Dr. Lale Cerrahoğlu tarafından önemli bilgiler verildi.

NEDENLERİNİ ANLATTI

Lenfödem tedavisinde halen bilinen en etkin yöntemin Kompleks Boşaltım Fizyoterapisi ve tedavide başarı hasta eğitimi olduğunu ifade eden Cerrahoğlu, “Meme kanseri tedavisi için yapılan ameliyatlar, kemoterapi ve özellikle radyoterapi gibi omuz-kol bölgesi için olumsuz sonuçlar doğuran girişimlerin ve rahim, prostat kanseri, kronik venöz yetmezlik gibi hastalıklarda yapılan operasyon ve tedavi tekniklerinin sonucu olan mekanik bozukluklar, kas gücü kayıplarına, yumuşak dokuların sertlik ve yapışkanlıklarına ve eklem kısıtlılıklarına neden olmakta ve ayrıca lenf sıvısı akımının engellenmesi ile lenfödeme neden olmaktadır” dedi.

KOMPLİKE BİR SÜREÇ

Lenfödem tanısı konulan hastaların rehabilitasyonun oldukça komplike olduğunun ve bir ekip çalışması gerektirdiğinin altını çizen Cerrahoğlu, “Hastanın tedavisinde, operatör, onkolog, radyolog, genetik uzmanı ve lenfödem fizyoterapisi ile spesifikleşmiş fizik tedavi uzmanı ve fizyoterapist arasında güçlü bir iletişim şarttır. Hekimler tedavi sürecinde hastalarını hastalıkları hakkında bilgilendirmeli ve hastalarını ödem gelişmeden önce fiziatriste göndererek takiplerinin yapılmasını sağlamalıdır” şeklinde konuştu.

"HASTALAR ARTIK YURT DIŞINA GİTMİYOR"

Lenfödem tanı tedavisi ile uğraşan fiziatrist ve tedavisinde rol alan fizyoterapistlerin sayılarının gün geçtikçe arttığını anlatan Cerrahoğlu, “Geçmişte Lenfödem tedavisi için yurt dışına gitmek zorunda kalan hastalar artık Türkiye’de büyük merkezlerde tedavi edilmektedir. Lenfödem tedavisinde mültidisipliner ekip elemanlarının farkındalıklarını arttırmak ve  tanı ve tedaviyi takipte bilgilerini tazelemek ve hasta bilinçlenmesini sağlamak için hasta eğitimleri yapma konuları derneklerin birinci görevidir. Bu nedenle merkezi Ankara’da olan Anadolu Lenfödem Derneği, kurslar ve sempozyumlar yapmaktadır. Bu misyonlarla İzmir şubesi Nisan 2017'de kurucu üyelerin desteği ile açılmış ve Temmuz’da yönetim kurulunu oluşturarak bilimsel faaliyetlerine başlamıştır. Anadolu Lenfödem Derneği İzmir Şubesi etkinlikleri kapsamında ilgi gören kurslarımızın pratik ve teorik olarak devam edeceğini bildirmek isterim” diye konuştu.