Erkek incir ağacından toplanan, içinde döllemeye aracılık eden yüzlerce arıyı barındıran ve dişi ağaçların dallarına asılan ileğin son dönemde reçel yapımında değerlendirilmeye başlanması, incirin kalitesini düşürdü. İncirin kalitesini arttırmak için yapılan toplantıda, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün talebiyle Aydın Valiliği tarafından yayımlanan tebliğ ile ilek ticareti yasaklandı.

İLEK ARISI KORUNACAK 

İncirde kalite düşüklüğünün nedeninin ileklerin farklı sektörlerde amacı dışında kullanılması olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, “İncirin kalitesini etkileyen en önemli etken erkek incirler. İlek denilen incirlerin içinde incir arıcığı da denilen küçük böcekler var. Bu böcekler çıkıp incir ağaçlarında tozlaşmayı sağlıyor. İhraç edilen incirde en önemli sorun aflatoksindir. Bunun nedeni de ileklerin kalitesidir. Bu ilekler kaliteli bir şekilde yetiştirilmez ve zamanında toplanmazsa hastalıklı olur. İlek ticaretini bu nedenle yasakladık” dedi.

BURSA’DA REÇEL YAPILIYOR 

Reçel imalatçılarının olgunluğa erişmeden ilekleri toplayıp reçel ürettiğini kaydeden Aktaş, “Aydın’ın incir alanlarında kaliteli ilek problemi yaşanmaya başladı. İlek, reçel ve gıda sanayisinde amacı dışında kullanılıyor. Geçmiş yıllarda ilimizde kapalı ilek bahçeleri yapılmıştı. Yeniden İncir Araştırma Enstitüsü’nün gözetiminde ilek bahçeleri kuracağız. İleğin kalitesini korumalıyız. İlek herhangi bir hastalık taşıdığında o bahçeden o bahçeye hastalık taşıdığı için ilek ticaretinin yasaklanmasına karar verdik. Bursa ve başka illere ileklerimizin ilekleme dışında reçel ve marmelat yapımı için gönderilmesine izin vermeyeceğiz” diye konuştu.