Alhan Mahallesi’nin üst kesiminde bulunan tarihi hamamın içi, boş bira şişeleri ve kuru yemiş artıklarıyla doldu. Tarihi hamamda içki içen kişilerin çöpleri içine attığını belirten mahalle sakinleri, yaşananlara anlam veremiyor.

SÖZDE KORUMA ALTINDA

Alhan Mahallesi’nde bulunan Abdurrahman Bey Hamamı, Büyük Menderes Platformu'nun, "Bilinmeyen Karya Yolu Projesi" içerisinde yer alan kültürel varlıklardan bir tanesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından koruma altında olan tarihi hamam, adını aldığı Abdurrahman Bey tarafından çok eski zamanlarda yaptırılmış. Çatlakların da göze çarptığı tarihi hamamın şimdiki hali ise içler acısı durumda.  

 VATANDAŞLAR TEPKİLİ

Tarihi hamamın durumu, başta mahalle sakinleri olmak üzere duyarlı vatandaşların tepkisini çekiyor. Tarihi değerlere saygı duyulması gerektiğini aktaran vatandaşlar, "Tarihini bilmeyen geleceğini bilemez. Bizim torunlarımıza kadar bu tarihi eserler yok olup gidecek ya da çöp ev olarak kullanılacak. Yenipazar’ımız bunu hak etmiyor" diyerek duyarsızlığa tepki gösterdi.

"DURUMU İÇLER ACISI"

Koruma altında olan kültürel varlığın çok kötü durumda olduğuna işaret eden Alhan Mahalle Muhtarı Muammer Candan, “Koruma altına alınan bu kültürel varlığımızın durumu içler acısı. Alhan Mahallemizde bulunan Abdurrahman Bey Hamamı içerisine gördüğümüz üzere boş alkol şişeleri atılmış durumda. Bunu yapanlar da eminim ki bilinçsiz vatandaşlar” diye konuştu.

"KORUYUP KOLLAMAYA DAVET EDİYORUM"

Büyük Menderes Platformu Başkanı İbrahim Ayvazoğlu ise, tarihi hamamın içerisindeki hoş olmayan görüntülerin, kendilerini de rahatsız ettiğini aktardı. 
  Ayvazoğlu, şunları kaydetti: "Maalesef tarihi kültürel varlığımız olan Abdurrahman Bey Hamamı içinde hoş olmayan görüntülerle karşılaşmış durumdayız. Bizim bu tarihi varlıklara sahip çıkmak gibi görevimiz olduğunu tekrar söylemek istiyorum. Abdurrahman Bey Hamamı, Büyük Menderes Platformu olarak Bilinmeyen Karya Yolu Projesi kapsamında, sahip çıkmamız gerektiğini düşündüğümüz ve bu konuda çalışma yaptığımız bir kültürel varlığımızdır. Geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes Nehri’nde yaşanan kirliliğinin benzer durumunun, bu sefer böyle bir tarihi varlığımızda yaşanması, bizi direnden üzmüştür. Vatandaşlarımızı kültürel varlıkları koruyup kollamaya davet ediyorum."