Yeni kesilmiş etin midede şişkinlik ve hazımsızlığa yol açacağı uyarısında bulunan Dr. Ceyhan, "Bu anlamda etin dinlendirilmesi gerekiyor. Kurban Bayramı'nda et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Çünkü doymuş yağ içeren hayvansal yağlar, kalp damar hastalıklarına neden olur.  Etler hazırlanırken görünen yağ temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde kullanıma hazırlanmalıdır. Soğutucuda bir, iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman pişirilecek kadarı çıkarılıp ayrıca yağ eklenmeden hazırlanmalıdır. Etler haşlama yapılır veya fırında pişirilirse, daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde mangalı ete çok yaklaştırmadan 10- 15 santimetre uzak olacak şekilde pişirilmeli, et yanmamalıdır. Etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler, sağlık için olumsuzluklar yaratır" diye konuştu.

“SEBZE VE MEYVE TÜKETİN”

Kurban Bayramı’nda vatandaşlara meyve ve sebze tüketmeleri konusunda tavsiyelerde de bulunan Ceyhan, şunları kaydetti: “Bayram boyunca özellikle sebze ve meyve tüketimi azaltılmamalı. Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edilmeli. Çay, kahve ve asitli içeceklerin fazlasından uzak durulmalı. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edilmeli. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1–2 şişe doğal maden suyu da içebilir. Ana öğünlerde tabağın yarısı salata ve sebze yemekleri ile doldurulmalı. Diğer yarısı ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alınabilir."

TATLILARA DİKKAT!

Dr. Ceyhan, bayramda şekerleme ve çikolatalardan da mümkün oldukça uzak durulmasının sağlık açısından önemli olduğunu vurguladı. Ceyhan, ağır hamur tatlıları yerine sütlü ve meyveli tatlıların tercih edilmesi, günde bir porsiyondan fazla tatlı tüketilmemesi gerektiğinin altını çizdi.