Söke Ticaret Odası toplantı salonundaki seminerin açılış konuşmasını, Başkan Haluk Kutlay yaptı. Ülkede ekonomik kriz olduğuna dikkat çeken Kutlay, "Ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz hepimizin bildiği gibi malumunuzdur. Ülke ekonomimize katkıda bulunmak için, ülkemizin doğal kaynakları ve yanı sıra  yaptığımız üretimler ve imalatlarımız ile birlikle yurt dışına açılmamız gerekiyor. Bu da ülkemize döviz girdisi sağlamamız demektir" dedi. Kutlay, seminere eşlik etmelerinden dolayı katılımcılara teşekkür etti.  

"İHRACAT UCU BUCAĞI AÇIK BİR DENİZ"

Seminerde konuşmacı olarak yer alan İyonya Şirketi'nden Ferişte Temiz, ihracat konusunda bilgilendirme yaptı. Temiz, "İhracat konusunda vermiş olduğumuz danışmanlık görevimiz bulunmaktadır. Firmalarımızın ihracatla ilgili olarak alt yapılarını düzenliyoruz, yerinde pazar araştırmaları yapıyoruz. Bu yaptığımız hizmetlerden faydalanan firmalarımızın yapmış oldukları ihracatlarından duyduğumuz mutluluğumuzu da belirtmek istiyorum. Bugünkü seminerimizde farkındalık yaratmak düşüncesi ile bir sunum hazırladım. İhracat dediğiniz zaman ucu bucağı açık bir deniz. Öncelikle ihracat konusunda firmalar olarak kendimizi eğitmeliyiz. İhracat için ihracatçı sıfatına haiz olmalıyız, ihracata uygun ürün yetiştirmeliyiz, pazar araştırması yapmalıyız, pazarlama faaliyetlerini yönetmeliyiz ve en önemli müşteri bulmalıyız. Uluslararası ticari sözleşmenin hazırlanması, ürünlerin üretimlerinin gerçekleştirilmesi, ödemelerin tahsilatı ve son olarak müşteriden bildirim alınarak yeni siparişlerin alınmasıdır" dedi.

"KOLAYLIKLA ÖĞRENİLİP UYGULANABİLİR"

İhracatçı olmak için yapılması gerekenlere değinen Temiz, "İhracatçılar Birliğine üye olan her Türk vatandaşı ve firması yasal olarak ihracat yapabilir. Ancak ticari ürün ihracatında firma olmak zorunludur. Bu yasal zeminin oluşturulmasından başlayarak fiili ihracatın gerçekleşmesine kadar gidilecek yol çok çeşitli  aşamaları içermektedir. Ancak ihracatın temel ilkeleri basittir, kolaylıkla öğrenilebilir ve uygulanabilir’’ ifadelerini kullandı.