Aydın ve ilçelerine içme suyu temini görevinin Büyükşehir Belediyesi Kanunu'na göre Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğunun altını çizen Erim, su ve kanalizasyon hizmetleri, baraj ve tesisleri kurmanın Büyükşehir Belediyesi’nin görevi olduğunu vurguladı.

"BÜYÜKŞEHİR GÖREVİNİ YAPMIYOR" 

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin yatırım maliyeti yüksek olması nedeniyle barajların DSİ tarafından yapılmasını talep ettiğini ifade eden Erim, “Büyükşehir Belediyesi İkizdere, Karacasu Dandalaz, Sarıçay ve Beşparmak Barajı projelerini yapamamış ve DSİ tarafından yapılmasını talep etmiştir. İçme suyu getirme görevi kendisine ait olan Aydın Büyükşehir Belediyesinin bu yatırımların maliyetini karşılayacak parası ve teknik kabiliyeti varsa bu yatırımları kendisinin yapması yerine DSİ’den talep etmesi, sosyal medya ve gazetelere verdikleri beyanatlarla çelişmektedir. Kaldı ki tüm bu yatırımların bedelinin DSİ tarafından karşılanmasından sonra yatırım bedeli Büyükşehir Belediyesince 30 yıl içerisinde faizsiz olarak geri ödenecektir” dedi.

BORÇLARI ÖDEMEDİ 

DSİ tarafından 568 milyon TL harcanarak yapımı tamamlanan Aydın İçme suyu projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi’nin DSİ’ye 75 milyon lira ödeme yaptığını kaydeden Erim şunları söyledi: “İkizdere Barajı, İçme suyu isale hattı, terfi merkezleri ve depoları, arıtma tesisi ve Tabakhane regülatörü için Aydın Büyükşehir Belediyesi DSİ’ye 36,5 milyon TL (2019 fiyatlarıyla yaklaşık 75 milyon TL) geri ödeme yapmıştır. Aydın Büyükşehir Belediyesi bugünkü fiyatlarla 568 milyon TL olan bu borcu 30 yıllık sürede DSİ’ye ödeyecektir. Aynı şekilde Koçarlı içme suyu tesisleri de DSİ tarafından yapılarak tamamlanmış ve bu proje için tamamı DSİ’nin bütçesinden karşılanmak üzere 2019 fiyatlarıyla 9,3 milyon TL harcanmıştır. Bu proje için Büyükşehir Belediyesi DSİ ye herhangi bir ödeme yapmamıştır. Bununla birlikte Nazilli, Kuyucak ve Buharkent ilçeleri ve civar yerleşimlerinin içme suyu ihtiyacının karşılanması amacıyla yapılan ve 2019 yılı fiyatlarıyla 315 milyon TL mal olan barajın yatırım bedeli DSİ tarafından karşılanmıştır. Karacasu Dandalas Barajı ile ilgili Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu hissesi olarak DSİ’ye ödemesi gereken 242 milyon TL’lik tutarla ilgili DSİ’ye henüz bir ödeme yapılmamıştır. Nazilli içme suyu isale hattı ve arıtma tesisi de DSİ tarafından yapılmakta olup projede yüzde 15 mertebesine gelinmiştir. İçme suyu isale hattı, terfi merkezleri ve depoları ile Arıtma tesisinin toplam maliyeti 2019 fiyatlarıyla yaklaşık 180 milyon TL olup yatırım bedelinin tamamı DSİ tarafından karşılanmaktadır .Nazilli içme suyu projesi için yapılan 422 milyon TL’lik yatırımın tamamı DSİ bütçesinden karşılanmaktadır.”

SARIÇAY BARAJI’NI DSİ YAPACAK 

Sarıçay Barajı’nın ihale sürecinin DSİ tarafından başlatıldığını dile getiren Erim, “Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı ve Söke yerleşimlerine içme suyu temin edecek Sarıçay Barajının ihale çalışmaları 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Tarım ve Orman Bakanımızın Sn. Dr. Bekir Pakdemirli’nin Aydın ziyaretinde talimatı üzerine DSİ tarafından başlatılmış olup bu yıl ihalesi yapılarak inşaatına başlanacaktır. Yapılacak olan barajın maliyeti yaklaşık 350 milyon TL olup Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı ve Söke yerleşimlerine içme suyu sağlayacak olan isale hatları, depolar, terfi merkezi ve arıtma tesisleri ile birlikte projenin toplam maliyeti 516 Milyon TL'dir. Yapılacak projenin tüm maliyeti yine DSİ tarafından karşılanacaktır. Didim ve Akbük yerleşimlerine içme suyu temin edecek projenin (Beşparmak Barajı dahil) yapımı DSİ tarafından gerçekleştirilecektir. Proje kapsamında yapılacak olan Beşparmak Barajı’nın maliyeti yaklaşık 95 milyon TL olup Didim ve Akbük yerleşimlerine içme suyu sağlayacak olan isale hatları, depolar, terfi merkezi ve arıtma tesisleri ile birlikte projenin toplam maliyeti 332 milyon TL'dir. Yapılacak projenin tüm maliyeti yine DSİ tarafından karşılanacaktır” diye konuştu.

YATIRIM BEDELİ 30 YILDA ÖDENECEK 

Erim, “Sonuç olarak Aydın ili ve ilçelerine DSİ tarafından yapılan içme suyu yatırımlarının toplam maliyeti 2019 yılı fiyatlarıyla yaklaşık olarak 1,85 milyar TL olup bu maliyetin tamamı DSİ tarafından karşılanmaktadır. Aydın Büyükşehir Belediyesi bu güne kadar bu maliyetin sadece 75 milyon TL’lik kısmını karşılamıştır. Tüm bu yatırımların bedelinin DSİ tarafından karşılanmasından sonra yatırım bedeli Büyükşehir Belediyesince 30 yıl içerisinde faizsiz olarak geri ödenecektir. Bu yatırımlar Aydın Büyükşehir Belediyesinin bütçesi ile değil DSİ bütçesinden yapılmaktadır” diyerek Sarıçay Barajı ile ilgili  tartışmalara katıldı.