Daha önce 6 kez soyulan Nysa Antik Kenti’nde restorasyon çalışmaları kapsamında 2005 yılında tahribata uğramış olan tiyatro podyum frizlerinin orijinalleri, silikon kalıplarına dökümün yapılmasının ardından güvenlik amacıyla Aydın Arkeoloji Müzesi’ne taşınmıştı. Nysa Tiyatrosu'nun 38 metre uzunluğundaki sahne binasının 6 adet podyumuna ait 26 friz, Aydın Arkeoloji Müzesi’ndeki teşhir tanzim çalışmalarının ardından görücüye çıktı. Aydın Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen törenle Nysa Tiyatrosu'nun podyum frizleri ziyaretçilere açıldı. Törene, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Murat Yılmaz, Müze Müdürü Yılmaz Akkan, Sultanhisar Belediye Başkanı Osman Yıldırımkaya ile davetliler katıldı.

"6 KEZ SOYULDU" 

Aydın Arkeoloji Müzesi Müdürü Yılmaz Akkan, açılışı yapılan Nysa tiyatro podyum frizleri hakkında bilgiler verdi. Kazıların bilimsel danışmanlığını gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Serdar Hakan Öztaner, Nysa Antik Kenti’ndeki eserlerin korunamadığını belirtti. Antik kentte daha önce 6 soygunun gerçekleştiğini vurgulayan Öztaner, “Milattan önce 50 yıllarında inşa edilmiş olan Nysa Antik Kenti, 1982 yılından itibaren koruma altına alınmaya başlamış. İlk soygun 26 Ocak 1995 tarihinde yapılmış ve 4. podyumda friz çalınmış. 1995’te üçüncü kez soyulmuş. 2002’de dördüncü soygun oluyor. 2004’te ‘Kurban’ frizi çalınıyor. Parçaları birleştirerek frizleri oluşturduk ancak kafalar kopuktu. 2005 yılında 6’ncı ve en büyük soygun gerçekleşti. Birçok eserin kafalarını kırdılar. Güvenlik önlemlerine rağmen biz bu eserleri koruyamadık mı, yoksa toplum olarak tarihi eserlerimize sahip çıkamadık mı? Bu sorunun cevabını herkes kendi içinde sorgulamalı. Vandalizm nedeniyle kopan başların yerine heykeltıraşlarımız üretimde bulundu. Kopyalarını alarak dökümler gerçekleşti. Kopyaları antik kente konuldu, orijinalleri müzeye taşındı” dedi.

"KIYMETLERİMİZİ ÇALIP GİTMİŞLER" 

Aydın’daki antik kentleri koruma altına almak için çalışma başlattıklarını belirten Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, “Nysa ile ilgili yapılan çalışmalar ilimize hayırlı olsun. Nysa Antik Kenti’nde 6 defa eserler çalınmış, biz korumaya devam etmişiz. Kamyonla gelip antik kentten kıymetlerimizi çalıp gitmişler. Aslında bu bizim ayıbımız. Elimizdeki kıymetlerden habersiz olduğumuz ve onları korumayı bilemediğimizi gösteren bir durum. Halen de çok iyi koruyabildiğimizi söyleyemeyiz. Farkında olmadığımız kültür varlıklarımızla ilgili çalışma başlattık. Nysa’nın etrafı tel örgülerle korumaya alınamamış durumda. Bu sene yapacağımız projeyle Nysa’nın etrafını koruma altına alarak yolu başka yöne taşıyacağız. Antik kentin girişi kontrollü hale gelecek. Şu an 17 ilçemiz var ancak toplam 22 antik kentimiz var. 35 bin kişilik stadyumu, tiyatrosu, kanalizasyon altyapıları olan kentler kurulmuş burada. Medeniyet merkezi olması özelliğini bizler değerlendirememişiz. Aydın’da turizm 4 aya indirgenmiş durumda. Antik kentlerimizi kültür turizmine kazandırmak istiyoruz” diye konuştu. 
  Konuşmaların ardından kurdelesi kesilerek Nysa Tiyatrosu podyum frizlerinin açılışı yapıldı. Vali Köşger, eserler hakkında bilgiler alırken, törenin sonunda konser verildi.