Açıklamalarında Ege Bölgesi’nde üniversite yapılanması için Söke kadar ciddi katkı sağlayan başka bir ilçe olmadığını belirten Toyran, ilçenin sanayi ve öğrenci kenti olması için geçmişten bu yana hatırı sayılır mesafeler katettiklerini vurguladı.

“İŞLETMELERİN YÜZDE 80’İ, 2018’DE FAALİYETE GEÇECEK”

Söke’nin olmazsa olmazı olan Söke Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile Söke’nin öğrenci kenti olmasındaki çalışmalarının aralıksız devam edeceğini söyleyen Toyran, “Söke OSB, her ne kadar gündeme hak etmediği şekilde gelse de şu anda tamamı dolu. İşletmelerinin yüzde 80’i önümüzdeki sene faaliyete geçecek ve çok kısa zamanda da genişlemeyle ilgili yeni alanın da kamulaştırılıp kazandırılmasıyla ilgili çalışmalarımız da devam edecek. Altyapı ile ilgili birçok ihale yapıldı ve işler devam ediyor. Kalan ihaleleri de yapıp bitirebilecek para da kasada mevcut. Planlama dahilinde bunlar en kısa zamanda yapılacak. Süreç dahilinde bazı sorunların da en kısa zaman da çözülmesiyle mevcut fabrikaların dışında da faaliyete geçmek isteyenlerin de önü açılacak” dedi.

“SÖKE SANAYİDE ÜLKENİN ÖNDE GELEN YERLERİNDEN OLACAK”

“Bazı şeyler olduktan sonra konuşmak kolay. OSB ile geldiğimiz nokta ortada” diyen Toyran, “Şimdi geçmişe dönük demiştim demek istemiyorum ama hep verdiğim bir örnek vardı. Özellikle Gediz OSB’yi gördükten sonra şunu söylemiştim, 'Söke OSB, mevcutlar ve yapılmakta olan OSB’lerin içinde ilk 10 sıraya girebilecek avantajlara sahiptir.' Bu avatanjları tanıtmak, yatırımcının ilgisini çekmek belki geç oldu ama şu anda yine üstüne basa basa söylüyorum. Birçok OSB’de olmayan avantajlar Söke OSB’de yatırım yapan firmaların emrinde. İşte otobana 20 kilometre, İzmir Limanı’na 100 kilometre ve Adnan Menderes Havalimanı’na ise 90 kilometre mesafede. İleride belki yükleme-boşaltma anlamında da hatırı sayılır bir potansiyele sahip olacak Güllük Limanı da 100 kilometre mesafede. Doğal gaz altyapısı tamamlanmış, enerji indirim hattı yanı başında ve yine birçok OSB’de olmayan lojistik desteği de alabilecek şekilde demiryolu ulaşım hattı da Söke OSB’nin içinde. Ben çok yakın zamanda OSB’ler ve sanayi konusunda Söke’nin Türkiye’nin önde gelen yerlerinden olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  

“OSB’NİN GENİŞLEME ALANINA DA BÜYÜK YATIRIMLAR GELECEK”

Türkiye’deki bin tane sanayi kuruluşu içinde Söke’den de hatırı sayılır 6 firmanın bulunduğunu söyleyen Toyran, “Söke’de Söktaş, Söke Değirmencilik, Batı Söke Çimento Fabrikası, Yüksel Seramik, Davas İplik ve Sibaş Turşu Fabrikası gibi Türkiye çapında marka olmuş birçok yatırımcımız var. OSB, birçok dev firmayı ilçemizde barındıracak. KİPAŞ, Hayal Seramik ve Uçak Tekstil gibi firmalar, Türkiye çapında firmalardır. Genişleme bölgesiyle birlikte Söke’ye yeni büyük yatırımcıların da geleceğini öngörüyoruz. Yerimiz yok ama talep eden yatırımcıların başvurularının elimizin altında bulunmasını istiyoruz. Belki müracaat olarak 350-400 dönümlük satılmış yerimiz de var diye düşünüyorum.  Söke OSB’de de Söke Belediyesi ve Söke Ticaret Odası’nın katkıları olmuştur. Özellikle Söke eski Kaymakamı İsmail Demirhan, 11 ay gibi bir süre ilçemizde görev yaptığı süreçte, bizlerin yani özellikle benim önerimle Söke OSB’nin ivme kazanmasında kendisinin de desteğini aldığımız bir karar vardı. Bu da katılımcı firmaların oranlarının değiştirilmesi ve nakdi katkı sağlanmasıydı” şeklinde konuştu.

“5-6 MİLYON LİRALIK ALTYAPI KATKISI SAĞLADIK”

Geçmiş dönemde sağlanan destekler kapsamında Aydın Sanayi Odası’nın az bir payı olduğunu söyleyen Toyran, şunları kaydetti: “Ancak o süreçte 2 senede, Aydın İl Özel İdaresi, Söke Belediyesi ve Söke Ticaret Odası olmak üzere toplamda 2 trilyon lira kaynak aktarıldı. Bu kaynak da karşılıksız olarak aktarıldı. Söke Ticaret Odası 440 bin lira, Söke Belediyesi 800 bin liraya yakın ve geri kalanı da Aydın İl Özel İdaresi tarafından aktarıldı. 2 milyon lira ile o zaman için 500 dönüm yerin kamulaştırılması yapıldı. Bu hamlenin OSB’nin önünü açtığını düşünüyorum. Söke OSB’nin alt yapısının tamamlanmasında yine Söke Belediyesi’nin çok büyük katkısı olmuştur. Bunu parasal anlamda değerlendirecek olursak belki de 5-6 milyon liralık bir maddi kaynaktır. Özellikle yolların dolgusuyla ilgili yapılan çalışmalarda Söke Belediyesi’nin mevcut ocağının 1 milyon tonun üzerinde malzemesi kullanıldı. Altyapı ve yolların bitirilmesinde Söke Belediyesi’nin de katkısı oldu."

“ADÜ SON DÖNEMLERDE ELİNİ TAŞIN ALTINA SOKMUYOR”

Söke’nin bir öğrenci kenti olmasının da hedefleri arasında olduğunu belirten Toyran, “2002 yılında başlayan hedefimiz, meslek yüksekokulu, İşletme Fakültesi ve ardından Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile perçinlendi. Hiçbir yerde olmayan şekilde Sökeli vatandaşlarımız, kamu kurumları ve odalarımızın katkılarıyla Söke’nin yapıp Adnan Menderes Üniversitesi’ne (ADÜ) teslim ettiği yaklaşık 22 bin metrekarelik bir alan oluşturduk. Hedefimize elbette ulaşamadık. Bizim hedefimiz 10 bin öğrenciydi. Şu anda yaklaşık 6 bine yaklaşık öğrencimiz var. Söke olarak hedefimiz ilklerden olacak şekilde bir üniversiteyi kendi bünyesinde kurması.  Ancak şu da var ki biz Sökeli olarak elimizi taşın altına soktuğumuz kadar ADÜ’nün özellikle son dönemlerde elini taşın altına soktuğunu düşünmüyorum” dedi.

“1 MİLYON 150 BİN LİRALIK KATKI SAĞLADIK”

Söke İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatma Neval Genç ile iyi bir diyalog içerisinde olduklarını söyleyen Toyran, sözlerini şöyle tamamladı: “Sahip çıkıyor ve gerekli desteği gösterdiğimizi düşünüyorum. Umarım süreç ileride istediğimiz noktaya gelir. Ortada bir gerçek var, göğsümüzü kabarta kabarta 22 bin metrekarelik bir alanın yapımı tamamlanıp ADÜ’ye tahsisiyle ilgili başta Söke Ticaret Odası olmak üzere, Söke Ticaret Borsası ve esnaf odalarının hatırı sayılır katkıları olmuştur. Yine Söke Ticaret Odası olarak fakülteleşme ve okullaşmaya yaptığımız yardımın dışında son dönem belediye olarak, özellikle Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin bitirilmesiyle ilgili 1 milyon 150 bin lira ayni ve nakdi yardımız oldu. 1 milyon lira nakit olarak Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin tamamlanması için verildi. 150 bin liralık da demir ve malzeme katkısı sağladık. Belki de Ege Bölgesi’nde üniversite yapılanması için ciddi katkı sağlayan başka bir ilçe yoktur."