Kuşadası’nda Cumhuriyet Mahallesi Muammer Ülgen sokakta faaliyet gösteren Barış Pet Shop sahibi Barış Kasab, düğünlerde, özel günlerde, açılışlarda havai fişek yerine tüm kültürlerde var olan barışın, temizliği ve saflığın simgesi beyaz güvercin uçurulmasını tavsiye ediyor.                           ‘HAYVANLARIN KULAKLARI BİZDEN DAHA HASSAS’
 Havai fişeklerin çıkardığı yüksek ses sadece kuşları değil, çevredeki tüm hayvanları son derece kötü etkilediğini söyleyen Barış Kasab, “Her havai fişek sesinde evden kaçan, huzursuzlanan hayvanların sayısı neredeyse yüzde 100 artıyor. Öyle ki sesten uzaklaşmak için o kadar uzağa kaçıyorlarmış ki, bir daha geri dönemiyorlar. Hayvanların kulakları bizden çok daha hassas, Havai fişeğin gürültüsü hayvanları geçici de olsa sağır edebiliyor, gece görmeleri imkansız olan küçük kuşlar, panik içinde ne yapacağını bilmeden binalara çarparak veya açık denize doğru uzun bir süre uçarak geri dönecek enerjiyi bulamadıkları için ölüyorlar” dedi.

 BAZI HAYVANLAR BÜYÜMÜYOR, PSİKOLOJİSİ BOZULUYOR


 Yapılan araştırmalardan da örnekler veren Kasab, “Bu tip beklenmedik yüksek sesli gürültülerin hayvanlarda kalıcı hasarlar bıraktığı da saptanmış. Havai fişeklerin sıklıkla atıldığı stadyum yanlarındaki ördekler hayatları boyunca minik kalırken, şehir içlerinde bulunan parklardaki ördeklerin çok daha büyük oldukları gözlemlenmiş. Bazı köpekler de bu tip sesleri hayatları boyunca unutamaz ve sinir hastası dahi olurlar. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olan İstanbul Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihan Demirci, bir yazısında her geçen gün kullanımı yaygınlaşan havai fişeklerin, sesi, dumanı ve ışığıyla kuşları korkuttuğunu, sağır ettiğini ve şok sonucu ölümlerine bile yol açtığını söylüyor.”

HAVAİ FİŞEK YERİNE BEYAZ GÜVERCİN UÇURSUNLAR


Bu nedenle havai fişek atma çılgınlığından vazgeçerek temizliğin, saflığın ve barışın simgesi beyaz güvercinlerin uçurulmasını istediklerini belirten Barış Kasab, “Bilindiği gibi Hacı Bektaş Veli Anadolu’ya güvercin donunda gelmiştir. Yani, güvercin simgesinin özelliklerini üzerine alarak, onu bir elbise gibi giyerek gelmiştir. Niye güvercin diye sorulduğunda da “Daha masum, daha mazlum, daha barışçıl bir yaratık bulsaydık, onun donuna girerdik” demiştir. Burada Hacı Bektaş Veli’nin güvercini “Barış Simgesi” olarak seçtiği açıktır. Çevreye ve hayvanlara karşı duyarlı olmalıyız. Kuşadası’nda ve yöremizde ilk olma özelliğini taşıyoruz. Havai fişek atmak yerine vatandaşlarımız beyaz güvercin uçursun istiyoruz. Maliyet açısından da havi fişeklere göre daha uygun fiyatlarda hizmet sunuyoruz ve istenilen sayıda güvercini yerine teslim ediyoruz” dedi.