24 Haziran seçimlerinde Aydın’dan bir milletvekili çıkaran İYİ Parti, istişare toplantısı düzenledi. Turistik Park Düğün Salonu’nda düzenlenen toplantıya ilçe başkanları, kadın kolları başkanları ve gençlik kolları başkanları ile partililer katıldı. 24 Haziran seçim sonuçlarını değerlendiren İYİ Parti İl Başkanı Recep Taner, seçim sürecinde çalışan partililerine teşekkür etti. Zor bir seçimi geride bıraktıklarını dile getiren Taner, Aydın olarak önemli bir başarıyla bu seçimleri atlattıklarını kaydetti. Yapılan yanlışlar nedeniyle özeleştiri de yapan Taner, Millet İttifakı olarak yapılan hataları da ele aldı. Geçmişten dersler çıkarıp yerel seçimlere hazırlanacaklarını belirten Taner, yerel seçimlerde elde ettikleri başarının üstüne koyacaklarının altını çizdi.

“BURUK BİR SEVİNÇ YAŞADIK”

Seçim sürecinde alanlarda çalışan partililerine teşekkür eden konuşmasına başlayan Taner, “İYİ Parti açısından bu seçimlerde buruk bir sevinç yaşadık. Tabi ki beklediğimiz bir sonuç değil çünkü daha yüksek bir sonuç bekliyorduk. Maalesef vatandaşın teveccühü bu noktada kaldı. İYİ Parti açısından 7,5 8 aylık parti olarak 24 Haziran seçimlerine girdik. adaylarının açıklanmasının ardından bir şok yaşadık. Çünkü genel merkezden iki tane kontenjan aday geleceğini beklemiyorduk” dedi.

“DİĞER İLLERE GÖRE BAŞARILIYIZ”

İYİ Parti açısından 24 Haziran seçimlerinin zor bir seçim olduğunun altını çizen Taner, “Seçimde karşımızda rakip olarak duran AK Parti, MHP ve CHP’nin ekonomik durumu bizim partiye göre çok daha iyiydi ve bizden daha rahat bir şekilde seçim atmosferine girdiler. Daha teşkilatlanmasını tamamlayamamış ve üye kayıtlarını yeni yeni yapan, gençlik kollarının kurulmasıyla ilgili ilçelerde çalışma gerçekleştiren, mahalle temsilcilerini yeni yeni belirleyen bir parti halinde bu seçimlere çıktık. Çıkan neticeye baktığımızda buruk bir netice. Çünkü bizim Aydın’dan beklentimiz en az 2 milletvekili, normalde de 3 milletvekili meclise gönderebileceğiz noktasındaydı. Seçim sonuçlarına baktığımızda yüzde 1.2 yani 7 bin oy daha alsaydık bir milletvekilimiz daha oluyordu” diye konuştu.

BOZDOĞAN’I TEBRİK ETTİ

Diğer illerle kıyasladığında Aydın’ın önemli bir başarı elde ettiğini vurgulayan Taner, “Türkiye genelinde İYİ Parti ne alırsa biz Aydın İYİ Parti teşkilatı olarak yüzde 50 fazlasını alırız demiştik. Şu anda Türkiye genelinde alınan oylardan gerek Cumhurbaşkanlığı gerekse milletvekilliğinde yüzde 50 fazlasını almanın huzuru ve rahatlığı içindeyiz. Bizim için tam bir başarı değil, buruk bir başarı. Zafer de olmasa da elde ettiğimiz bu başarı nedeniyle partililerimize teşekkür ediyorum. Aydın’da İYİ Parti batı bölgesinden ziyade doğu bölgesinde daha başarılı çıktı. Bu bağlamda partimiz açısından Bozdoğan ilçe teşkilatımıza birinci ilçemiz olarak çıktığı için de teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“OY FARKI ÜZDÜ”

Taner konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye genelinde olduğu gibi bizi de üzen konu, Sayın Akşener’in aldığı oy ile milletvekillerimizin aldığı oy arasındaki farktı. Bu fark bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Çünkü bizler bu yola çıkarken sistem değişikliğine karşı olarak ve Türkiye’ni tekrar parlamenter sisteme dönmesi ve Sayın Akşener’i Cumhurbaşkanlığı noktasında ikinci tura taşıma düşüncesindeydik. Seçimler öncesinde oluşan bu algıyı devam ettiremedik. Bunda gerek yerelde gerekse genelde yapılan taktiksel hataların payının olduğunun farkındayız. Bu hatalara tekrar düşmemek için de bu istişare toplantılarını yapıyoruz. İl yönetiminde yer alan arkadaşlarımız başta olmak üzere ilçe başkanlarımız ve adaylarımızdan raporlar alıyorum ve daha sonra da bunları değerlendirmeye alacağım.” 

MİLLET İTTİFAKINI ELEŞTİRDİ

Aydın’daki seçim analizine göre AK Parti, MHP ve CHP’den oy aldıklarını belirten Taner, İYİ Parti başta olmak üzere Millet İttifakı içinde yer alan CHP ve Saadet Partisi’ni de eleştirdi. Taner, “AKP’den ve MHP’den gelen oylarda biraz tereddüdüm var. Çünkü bu seçimlerde AKP ile MHP oylarında muazzam bir geçişkenlik oldu. Ondan dolayı bunların rakamları biraz daha farklı olabilir. 7 Haziran 2015 Seçimleri ile 24 Haziran 2018 Seçimleri’ni kıyasladığımızda MHP’deki oy kaybının yüzde 10, CHP’deki oy kaybının yüzde 6.5 olduğunu da görmekteyiz. İlk gün akşam biz Aydın’daki sandıkların hemen hemen yüzde 90 civarını kayda geçirmiştik. Yine Millet İttifakı içindeki hem İYİ Parti, hem CHP hem de Saadet Partisi’ne de bir eleştirim var. Biz burada bu verileri toplarken neden yukarıda Türk Milleti Anadolu Ajansı’na mahkum edildi. Neden genel merkezlerimiz bizim buradan giden verileri anında açıklamadı. Vatandaşın kafasında soru işaretlerinin oluşmasına sebebiyet verildi. Bunun değerlendirilmesi lazım. İnanıyorum ki önümüzdeki günlerde genel merkezimizde yapılacak olan toplantılarda bunun mutlaka değerlendirilmesi yapılacaktır. Bunun bir şekilde önümüzdeki süreçte seçim değerlendirme merkezlerinin kurulup kendilerine gelmiş olan oy neticelerini açıklaması ve vatandaşın kafasındaki karışıklığı giderilecektir diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“EN AZ 10 İLÇEYİ ALIRIZ”

Eğitim seviyesinin yüksek olduğu Aydın’da 16 bin oyun geçersiz sayılmasına anlam veremediğini belirten Taner, il, ilçe ve YSK’nın yapılan itirazları kabul etmemesini vatandaşların kafasındaki soru işaretleri gideremediğini vurguladı.  Geçmişten dersler çıkarıp yerel seçimlere odaklanacaklarını söyleyen Taner, “İYİ Parti yerel seçimlerde en az 10 ilçede iyi adayları tespit etmesi noktasında seçimleri kazanabileceği görülmekte. Bunun için eksiklerimizi tamamlayıp yerel seçimlere odaklanmamız gerektiğine inanıyorum” diyerek konuşması noktaladı.