Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan GEKA tarafından geçtiğimiz günlerde ilan edilen 2018 yılı proje teklif çağrısı hakkında toplantı düzenlendi. Efeler ilçesindeki Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan ve basın mensupları katıldı. GEKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında düzenlenen bilgilendirme toplantısında, kültür turizminin geliştirilmesi, kooperatif ve birliklerin güçlendirilmesine yönelik belirlenen 30 milyon liralık mali destek programından oluşan 2018 proje teklif çağrısı hakkında bilgiler verildi. Vali Köşger, toplantıda kültür turizmine 20 milyon lira, kooperatif ve birliklere 10 milyon liralık destek verileceğini açıkladı. Köşger, kültür turizmi öğelerinin çekiciliğinin arttırılmasına yönelik uygun projelere GEKA tarafından asgari 100 bin lira, azami ise 2 milyon lira destek sağlanacağını söyledi.

BAŞVURULAR 8 OCAK’TA BAŞLIYOR

Kâr amacı gütmeyen kooperatif ve birliklerin projelerine ise GEKA tarafından asgari 50 bin lira, azami ise 500 bin lira destek verileceği açıklayan Köşger, 2018 proje teklif çağrısına başvuruların 8 Ocak’ta başlayıp 26 Mart’ta sona ereceğini duyurdu. Vali Köşger, Aydın’da 8 Ocak'tan itibaren GEKA görevlileri tarafından 48 ilçe merkezinde ve il merkezlerinde de 2018 proje teklif çağrısı tanıtım toplantılarının yapılacağını belirtti. Mali destek programıyla Güney Ege Bölgesi'nde kültür turizminin geliştirilip bölgeyi ziyaret eden turist ve geceleme sayısını arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Vali Köşger, bölgedeki kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, odalar, borsaların projeleriyle başvuru yapacağını belirtti.

“AYDIN’DA TURİZMİ TÜM YILA YAYMAYI AMAÇLIYORUZ” 

GEKA’nın faaliyete başladığı günden itibaren pek çok projeye destek verdiğini ifade eden Vali Köşger, “2018 yılında kültür turizminin geliştirilmesi, kooperatif ve birliklerin güçlendirilmesine yönelik iki program yürüteceğiz. Aydın’da turizmi tüm yıla yaymak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Antik kentlerin ulaşılabilir olması, aydınlatılması, kazıların yapılabilmesi, yollarının düzeltilmesi ve bir takım eksiklerinin giderilip turizme açılmasını hedefliyoruz. Aydın’daki antik kentlerini tanıtmak amacıyla bir atılım yapacağız. Kültür turizmini geliştirmek için Çin ve Hindastan’daki fuarlara katılacağız” dedi.

“TARIMA DA KATKI SAĞLAMAYI PLANLIYORUZ”

Aydın’ın Türk tarımının çok önemli şehirlerinden birisi olduğunun altını çizen Vali Köşger, “Aydın birçok üründe ülkede ilk üçte yer alıyor. Dünya’da söz sahibi ve birinci olduğumuz tarım ürünleri Aydın’da var. Ancak bunların hem üretim, hem de pazarlama safhasında kooperatif ve birliklere çok önemli roller düşüyor. Bu konuda ilimizde önemli bir birikim de var. İlimizde de çok sayıda kooperatifleşme olmuş. Ancak bu kooperatif ve birlikler, kötü yönetim ve başka nedenlerle dar boğaza girmişlerdir. Onları desteklemek için 10 milyon lira bir destek ayırdık. Tarımsal kalkınma, su ürünleri, küçük sanat, üretim pazarlama, işletme, kadın girişimi üretim ve işletme, kooperatiflerinin hazırladığı projeler değerlendirilecek. İnşallah bölgemiz tarımına önemli katkılar sağlar. Bu projelere de 50 bin lira ile 500 bin lira arasında destek sağlanacak” diye konuştu.