Nazilli’de kundura ayakkabı imalat ve tamirciliği yapan Mehmet Bayırlı, babasından devraldığı kunduracılık mesleğinin çırak yetiştirilememesinden dolayı ölme noktasına geldiğini belirterek, “Yarım asrı geride bıraktığım ayakkabıcılık mesleği gelecek vaat etmediği için yok olmaya yüz tutuyor. El işçiliği ile yapılan ayakkabı imalatı, fabrikasyona yenik düştü” dedi.
  Ata mesleği olan ayakkabıcılık mesleğini sürdüren Mehmet Bayırlı, meslekte yarım asrı geride bıraktı. Fabrikasyon ayakkabıların çıkması ile ayakkabıcılık mesleğinin de günden güne yok olduğunu belirten Bayırlı, kunduracılık mesleğinin de fabrikalaşmasının ardından el işçiliği olan mesleğinde hiçbir ilerleme kaydedemediklerini belirtti.

AYAKKABICILIK FABRİKASYONA YENİK DÜŞTÜ 

Hazır ayakkabıların tamamen el işçiliği ile yapılan ayakkabıya göre çok ucuz olduğunu, o yüzden dar gelirli vatandaşların son derece sağlıksız ucuz olan, suni deri ile üretilen hazır ayakkabıya yöneldiğini ifade eden Bayırlı, “Mesleğimiz teknolojiye yenik düştü. Hazır ayakkabı, el işçiliği ile yapılan ayakkabıya göre çok daha ucuz olduğu için fabrikasyon hazır ayakkabı ile rekabet edemiyoruz. İşçilik maliyetini kurtarmadığı için imalatı bırakıp ben de hazıra yöneldim. Hazır ayakkabı ve tamirat işleri yapıyorum. İlçede bir, iki usta kaldık. Bizden sonra bu mesleği devam ettirecek kimse yok. Ayakkabıcılık ta tarihe karışacak. Vahşi kapitalizm küçük esnafı yuttu” ifadelerini kullandı.

ÇIRAK SIKINTISI

Meslekte çırak yetiştirmede de büyük sıkıntılar yaşandığından dert yanan Bayırlı, “Çırak yetiştirdim ama hiçbiri devam etmedi. Aralarında oğlum da vardı. O da hem okudu, hem de yanımda meslek öğrendi. Şimdi kendi mesleğini icra ediyor. Sebebi ekonomik olması. İş kapasitemiz bir aileye rahatlıkla yetebilecek kaynak sağlayamıyor. Yeterli gelmiyor. Mesleğimiz yavaş yavaş ölüyor. 15 yıldır bu yana hiçbir ilerleme yok. Çırak ta artık yetişmiyor. Eğitim temel eğitime çıktığından bu yana, çırak ta gelmek istemiyor. Çıraklık da ilkokul çağında başlardı. Eskiden daha cazipti. Kazancı da çok iyiydi. Fabrikalaştıkça teknolojiye yenik düştü” şeklinde konuştu.