İlçelerde tamamlanan hasar tespit çalışmalarında kiraz, zeytin, kestane, erik ve ceviz ağaçlarının yer aldığı 4 bin dönüm tarım arazisinin zarar gördüğü belirlendi. Doludan yaklaşık 600 dönüm ekili pamuk arazisinin de zarar gördüğü ortaya çıktı.

VALİ KÖŞGER İNCELEME YAPTI

Efeler ve Köşk ilçelerinde etkili olan dolunun vurduğu bahçelerde Aydın Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce hasar tespit çalışması başlatıldı. Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Efeler İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ve yetkililer, hasar yaşanan Efeler’e bağlı Yukarı Kayacık Mahallesinde incelemede bulundu.  

"ÇİFTÇİMİZ MAĞDUR EDİLMEYECEK"

Vali Köşger, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkililerine hasar tespit çalışmalarının kısa sürede tamamlanması talimatını verdi. Çiftçilere geçmiş olsun dileğini ileten Vali Köşger, “Tarım sigortası bulunan çiftçilerimizin zararı hasar tespit çalışmasının ardından karşılanacak. Bu konuda çiftçilerimiz mağdur olmayacak. Gereken neyse yapılacak” dedi.

ZARAR TESPİTİ BAŞLATILDI 

Dolunun özellikle kiraz, zeytin, ceviz, kestane ve erik üretiminin yapıldığı yaylalara zarar verdiğini söyleyen Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Geçtiğimiz Pazartesi ve Salı günleri Aydın merkez, Umurlu, Köşk’ün yukarı mahalleleri ve Bozdoğan’ın yayla köylerinde dolu nedeniyle zarar oluştu. Bu zararın ardından Ziraat Odası olarak üyelerimizin il ve ilçe müdürlükleriyle temasa geçmeleri konusunda gerekli bilgilendirmeleri yaptık. TARSİM’e kayıt yaptıran çiftçiler acentelere giderek tespit edilen zararların karşılığını alabilecek. Bunun için il ve ilçe müdürlükleri zararların oluştuğu bölgelerde parsel başına yüzde kaç zararın oluştuğunu tespit etmeye başladı. Zarar tespitinin önümüzdeki Pazartesi gününe kadar tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

YÜZDE 100’E VARAN ÜRÜN KAYBI VAR 

Çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için yetkililerden yardım beklediklerini dile getiren Kendirlioğlu, şöyle konuştu: “Bizim oda olarak yaptığımız ilk tespitlere göre yaklaşık 4 bin dönüm tarım arazisinde zarar var. Bazı yerlerde yüzde 100’e varan ürün kaybı bulunuyor. Bazı bölgelerde ise zarar yüzde 40 civarında. Doludan kiraz, zeytin, ceviz, kestane ve erik ağaçları etkilendi. İncir ağaçlarında bir zarar yok. Ayrıca Ovaeymir ile Osmanbükü arasındaki 500-600 dönüm pamuk ekili alanda doludan zarar oluşmuş durumda. Çiftçi zor durumda. Hasar tespitlerinin ardından mağduriyetin giderilmesi için çiftçilerin banka kredilerinin ertelenmesini talep edeceğiz. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın afetle ilgili zarar gören çiftçilere verdiği destekten faydalanılmasını istiyoruz. Çiftçimize geçmiş olsun.” 

ÇİFTÇİLERE UYARI

Kendirlioğlu, önümüzdeki Pazartesi gününü kadar havanın yağmurlu olacağını ve Haziran yağmurlarında yağışların doluya dönüştüğünü belirterek, çiftçilere önlem almaları konusunda uyarıda bulundu.