Jeotermal kaynaklar, çiftçiye ürününü daha etkin bir şekilde kurutma imkanı vererek tarıma büyük destek oluyor. Kurutma, gıda maddelerinin korunmasında kullanılan en yaygın yöntemlerden biri. Gıdaların kurutularak dayanıklı hale getirilmesi, insanın doğadan öğrendiği, ilk çağlardan beri uygulanan bir yöntem. Pek çok ürün tarlada kendi kendine kuruyarak dayanıklı hale geliyor.

İNCİRDE KURUTMA İŞLEMİ ÇOK ÖNEMLİ

Kurutma, Aydın ekonomisinin belkemiğini oluşturan kuru meyve üretim ve ticaretinde hayati önem taşıyor. Türkiye kuru meyve ticaretinde dünyada ilk sırada yer alıyor. Türkiye kuru üzümde dünya üretiminin yüzde 36’sını, kuru incirde ise yüzde 40’ını tek başına karşılıyor. Dünya kuru meyve ihracatının yüzde 17’si de Türkiye tarafından karşılanıyor. Özellikle Aydın’ın tüm dünyaya ihraç ettiği kuru incirde kurutma işleminin etkinliği büyük önem taşıyor. İncirde kurutmanın ana amacı, su oranını yüzde 18-20’ye indirmek. Yabancı maddelerin bulaşmasını önlemek için kurutma işleminin büyük bir özenle yapılması gerekiyor.

JEOTERMAL KURUTMA GÜÇLÜ BİR ALTERNATİF

Tarımsal ürünlerinin açık havada, güneş altında kurutulması, ürünlerin tozlanma, sinek ve çeşitli böcekler tarafından zarar verilme, kuşlar tarafından yenilme, rüzgarda uçuşma gibi riskleri barındırıyor. Jeotermal kurutma yöntemi, güneş altında kurutma karşısında güçlü bir alternatif oluşturuyor. Jeotermal kurutma yöntemi, düşük enerji maliyetiyle, elektrik kullanan diğer modern kurutma yöntemlerinden de ayrışıyor.

YUNANİSTAN’DA İNCİR JEOTERMALLE KURUTULUYOR

Yonca, soğan, kırmızı biber ve sarımsak gibi ürünlerin kurutulmasında da dünyada jeotermal kaynaklardan yararlanılıyor. Örneğin Amerika’nın Nevada eyaletinde jeotermal kaynakları kullanan iki adet soğan ve sarımsak kurutma tesisi bulunuyor. Bu tesisler saatte 12 ton yaş soğan işleyebiliyorlar. Yunanistan’ın bazı adalarında da incirin kurutulmasında jeotermal kaynaklardan yararlanılıyor.

ÖRNEĞİ KIRŞEHİR’DE MEVCUT

Türkiye’de de jeotermal kurutma yöntemini kullanan çeşitli tesisler bulunuyor. Örneğin Kırşehir’de, Kırşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğiyle hayata geçirilen tesiste geçen yıl 11 çeşit meyve ve 2 çeşit sebze olmak üzere yaklaşık 39 ton yaş meyve ve sebze kurutuldu. Kırşehir’de ürünlerin kurutulması için gerekli termal enerji 147 metre derinlikteki, 52 derece sıcaklığa sahip olan Karakurt 1 kuyusundan elde ediliyor.
Jeotermal enerji, ucuz, hijyenik ve sağlıklı kurutma yöntemiyle sebze ve meyvelerin kurutulmasında yeni bir çağ açıyor.