Söke Cumhuriyet Savcılığı’nın geçtiğimiz yıl Söke’deki bazı çırçır işletmecilerinin 25 milyon liralık vurgun yaptığına yönelik iddialar üzerine başlattığı soruşturma halihazırda devam ederken, Bakan Fakıbaba’nın memleketi Şanlıurfa’daki, “Biz üreticiye vereceğiz. Eğer yolsuzluk yapan beş, on kuruşa aldanan ve sahte bir firmadan fatura alan insan da suçludur, o sahte faturayı veren şebeke de suçludur’ sözleri, dikkatleri Söke’deki soruşturmaya da çevirdi.

AK PARTİ’Lİ ERDEM, SAVCILIĞI GÖREVE DAVET ETMİŞTİ

Bilindiği üzere Söke Cumhuriyet Savcılığı, geçtiğimiz yıl Ocak ayında pamuktaki 25 milyon liralık prim vurgunu iddialarını mercek altına almıştı. 
  131 No'lu Söke Tariş Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer'in pamuk primi üzerinden Söke'deki bazı çırçır işletmecilerinin 25 milyon liralık vurgun yaptığına yönelik iddialarının gündeme bomba gibi düşmesinin ardından, TBMM Tarım Komisyonu Sözcüsü ve AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de prim vurgununu titizlikle inceleyeceklerini söylemişti. Erdem'in ayrıca bu konuda savcılığın da harekete geçmesi gerektiğini dile getirmesinin ardından Söke Cumhuriyet Savcılığı olaya el koymuştu. 
  Yine halihazırda devam eden soruşturma kapsamında, Söke Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla Söke İlçe Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'nde görevli polisler, bazı çırçır işletmelerinden 2010-2011 yıllarına ait icmal dökümanlarıyla mustahsil makbuzlarının detaylı dökümlerini istemişti. Soruşturmanın ardından Söke’de tarım camiasınca vurgunla ilgili delillere ulaşılması halinde olayın adli mercilerce yürütülmesi beklentisi oluşmuş ve soruşturmanın seyri de büyük merak uyandırmıştı.

“NEYE MAL OLURSA OLSUN YIKILACAKTIR”

Bakan Fakıbaba’nın son zamanlarda tarım arazilerinde hızla yükselen beton yapılara geçit vermeyeceklerini söylemesi de Söke’de de verim tarım arazilerinde benzer durumlar yaşandığı için ayrıca dikkati çekici bulundu. Konuşmasında verimli tarım arazisine bina yapılmaması konusunda uyarılarda bulunan Fakıbaba’nın, “Burada toprak koruma kurulu kurulmuş, başkanı da sayın valimizdir. Bundan sonra çok samimi olarak söylüyorum. Belediye başkanlığından beni tanırlar, tarım arazisine bina yapmayın. Boşuna masraf etmeyin. Neye mal olursa olsun yıkılacaktır. Toprak Kurulu ciddi bir şekilde çalışacaktır” sözleri halihazırda verimli tarım arazilerinde beton yapılaşmanın devam ettiği Söke’de de geniş yankı uyandırdı. 
  Söke Ovası’nda verimli tarım arazilerinde beton yapılaşmaya karşı yöredeki bazı çiftçilerin şikayetleri doğrultusunda da davalık olduğu bilinen bazı fabrikalarla yeni betonlaşma başlayan bazı yapıların, süreç dahilindeki akıbetlerinin ne olacağı, Bakan Fakıbaba’nın yaklaşımı üzerine yeniden gündeme geldi.

“GEREKLİ TEDBİRLERİ ALACAĞIZ”

Konuşmasında üreten insanlara destek vereceklerini altını çizen Fakıbaba, usulsüz ve sahte faturayla destek alanlarla ilgili olarak da, "Bizim için üreten adam önemlidir. Tapu sahibi İstanbul’da başka bir işle iştigal ediyor. Ama ben gübre, mazot ve primleri tapu sahibine veriyorum. Halbuki tarlayı işleten farklı bir insan. Ha bundan neden vazgeçildi? Haklı olarak benden önceki arkadaşlar "yav yolsuzluklar vardı, yolsuzlukları önlemek için vazgeçtik." Erkek olan şimdi yolsuzluk yapsın, göreyim bakayım. Fatura yolsuzluğu yapsın onun cezasının ne olduğunu sayın valim ona gösterecektir. Onun için yolsuzluk yok kardeşim. Biz üreticiye vereceğiz. Eğer yolsuzluk yapan beş, on kuruşa aldanan ve sahte bir firmadan fatura alan insan da suçludur, o sahte faturayı veren şebeke de suçludur. Bu konuda gerekli tedbirleri alacağız" demişti. 
  Söke’deki gerek prim vurgunu yolsuzluğu iddiaları üzerine başlatılan soruşturma, gerekse verimli tarım arazilerindeki beton yapılaşma, Bakan Fakıbaba’nın çarpıcı açıklamalarının ardından yeniden gündeme gelirken, ilerleyen süreçte ne gibi gelişmeler yaşanacağıysa Söke tarım camiasınca merak uyandırıyor.