Aydın’dan 13 okul 185 öğrencinin katıldığı Okul Sporları Oryantiring İl Şampiyonası, Dünya Kalıcı Miras Listesi'ne giren Afrodisias Antik Kenti'nde ay başında yapıldı. Bu sporla uğraşan profesyoneller tamamı bir antik kentte düzenlenen ilk müsabakaya ev sahipliği yapan Afrodisias'a hayran kalırken, Karacasu merkez ve Yenice Mahallesinin de içine alınarak çizilecek oryantiring haritası sonrası bu bölgenin dünyaca ünlü şampiyonalara ev sahipliği yapabileceğini dile getirdiler.

“DÜNYA ŞAMPİYONASI YAPILABİLİR”

Türkiye Oryantiring Federasyonunda görevli aynı zamanda Afrodisias’ta oryantiring haritasını çizen isim olan Mustafa Aris, bu bölgenin oryantiring için çok uygun olduğunu dile getirirken “Eğer bu bölgede çalışma yapılırsa çok önemli verim alınabilir. Afrodisias’ın haritası çizildi ama bu büyütülecek. Karacasu ve Yenice’nin haritası çizilirse çizimin ardından burayı Uluslararası Oryantiring Müsabakalarına açabiliriz. 2020 proje olarak konulabilir. Buraya binlerce sporcu gelir. Buraya oryantiringçiler akın edecek. Dünya şampiyonası bile yapılabilir” dedi.

40 BİN KİŞİLİK ORGANİZASYONLAR

Afrodisias haritasını kısa sürede çizdiğini ve daha büyük parkurlar yapılabileceğini ifade eden Aris, “Önemli olan buna sahip çıkmak. Muhteşem bir alan. Kısa bir sürede çizdim. Büyük sporcular için büyük parkurlar bile yapılabilir. Burası turizmin az olduğu bu mevsimlerde binlerce insan çekebilir. İskandinav ülkelerinde 40 bin sporcunun katıldığı organizasyonlar yapılıyor. Buraya gelen sporcular Karacasu ile de tanışacak. Yenice Ormanları da yüksek, altında geçişler müsait. Burası Antik Kentler içinde gördüğüm en güzel yer oryantiring bakımından” diye konuştu.

HEM MATEMATİK HEM COĞRAFYA 

Oryantiringin harita, pusula yardımıyla açık havada yapılan bir spor olduğunu ifade eden Aris, “Bunu yapan sporcu matematiği öğreniyor, coğrafyayı öğreniyor. Aynı zamanda böyle tarihi mekanlarda yapıldığı için tarih bilgisi kazandırıyor. Sosyal, kültürel yapıyı güçlendiriyor. Pek çok öğrenci ile aynı anda yarışıyorsunuz ve daha önemlisi kendinizle yarışıyorsunuz” ifadelerini kullandı.