Ulusal Süt Konseyi sütün litre fiyatını Şubat ayından geçerli olmak üzere 1 lira 53 kuruşa yükseltti ancak girdi maliyetlerinin yüksek olması süt üreticisinin belini büküyor. ÖR-KOOP Başkanı Çetin Kapucu, akaryakıt, gübre, elektrik, tohum ve benzeri giderlerinin yüksek maliyetli olmasının yanı sıra çiftçinin de yeterli bilgiye sahip olmaması nedeniyle üretim kapasitesini tam olarak kullanamadığını belirtti.

"GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK" 

Tarım ve hayvancılık politikalarının son dönemlerde başarılı olsa da, et ve süt üreticisinin kanayan yarası olan kaba yem, canlı hayvan ve et ithalatının halen devam ettiğine dikkat çeken Başkan Kapucu, “Bu durum üretimimizi dışa bağımlı hale getiriyor. Çiftçiler üretim için kullandığı elektrik, akaryakıtın, tohum, gübre gibi girdilerin pahalılığından şikayetçi. Bu durumda üretici üretmekte zorlanıyor ve sonunda üretimden vazgeçiyor. Üretimin sürdürülebilmesi için girdilerin mutlaka düşürülmesi ve çiftçilerin eğitilmesi gerekiyor” diye konuştu.

"MUTLAKA ÖRGÜTLENİN" 

ÖR-KOOP olarak Aydın’da üretilen sütün dörtte birini aldıklarını ve üreticiye çeşitli yardımlarda bulunarak üretimi artırmaya çalıştıklarını belirten Başkan Kapucu, “Tarım politikalarının geliştirilebilmesi için kooperatiflerin ve birliklerin desteklenmesi gerekiyor. Çiftçi örgütlü olursa girdiler daha düşük, üretim daha yüksek olur. Gelişmiş ülkelerde açıkça görüldüğü gibi  örgütlü çiftçilik başarılı oluyor. O nedenle Türkiye’de çiftçiler mutlaka örgütlenmeli” dedi.