Dolar kurundaki artışın yansıdığı sektörlerin başında gelen yem sektörü özellikle büyükbaş hayvan besleyen vatandaşları da zor duruma düşürdü. Hem besi hem de süt yemi fiyatının dolardaki artışla birlikte 60 liradan 85-90 liralara kadar yükselmesi, besicilerin alternatif yemlere yönelmesine neden oldu. Sezon başından bu yana kilogramı 15 ile 20 kuruş arasında işlem gören mısır silajı besicilerin de gözdesi oldu. Silaj döneminin son günlerine girilen bu günlerde besiciler, daha önceki senelere göre daha fazla silaj gömerek ve torbalayarak kış boyunca hayvanlarına yedirecekleri silajı hazırladı.

HER AÇIDAN DAHA KARLI

Aydın’ın Yenipazar ilçesinde de çoğu besici sezon boyunca gece gündüz silaj yaptı. Gerek besin değeri, gerekse süt verimi oldukça yüksek olan mısır silajının yemlere oranla çok daha karlı olduğunu belirten Yenipazarlı üreticilerden Mesut Aydın, bir çuval yemin 85-90 liralara yükselmesi nedeniyle silaja yöneldiklerini söyledi. Bu sene silaj dönemi açısından yoğun bir yıl olduğunu ifade eden Aydın, “Silaj sezonunun sonuna geldik ve gece gündüz demeden kendimizin ve eş dostumuzun silajını yaptık. Bu sene diğer yıllara göre biraz daha yoğun geçti. Dolardan dolayı yem fiyatlarında büyük bir artış yaşandı. Bu nedenle çoğu üretici kilosu 15 ile 20 kuruş arasında değişen silajı tercih etti. Örneğin geçtiğimiz yıl 10 römork silaj silolayan besiciler bu sene iki katı bir silolama yaptı. Silaj hem hayvancı için, hem de arazisi bol olup hayvan yetiştirmeyen için daha karlı. Üreten devlet desteğini alıp hayvanı olana satıyor. Hayvan sahipleri de özellikle mısır silajı ile beslenen ineklerde süt verimi yüksek olmasından dolayı silajı daha fazla tercih ediyor” dedi.

ZORLU BİR SÜREÇ

Mısır silajları hasat edildikten sonra traktörlerle ahır bölgelerine götürülüyor. Burada üst üste dökülen mısırlık silajlar ağır vasıtalar aracılığıyla hava kalmayacak şekilde çiğnenerek sıkıştırılıyor. Hasadın ardından en kısa sürede silolanması gereken silajların üstü, sıkıştırılma işleminin ardından plastik örtü ile örtülüyor. Bazı üreticiler ise aynı işlemi torbalama usulü yapıp silajları bu şekilde stokluyor. Silolanan mısır silajları ise 45 gün sonra hayvanlara yedirilmeye başlanıyor.