Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca 2018’in 'buzağı yılı' ilan edilmesi üzerine Aydın’da buzağı ölümlerinin azaltılması amacıyla yetiştiricilerin bilgilendirilmesi çalışmaları kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Kongre Merkezi’nde ‘Buzağıları Yaşatalım’ paneli yapıldı. Panele Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Aydın Süt Üreticileri Birliği Başkanı Servet Başkaya, HAYKOOP Başkanı Adnan Uludağ, yetiştiriciler, ADÜ Veteriner Fakültesi akademisyenleri ve öğrencileri katıldı.

"İLİMİZDE BUZAĞI ÖLÜM ORANI YÜZDE 8" 

Panelin açışında konuşan İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Aydın’da buzağı ölüm oranının yüzde 8 civarında olduğunu söyledi. Buzağı ölümlerini en aza indirmek amacıyla çalışmalarını sürdüklerini kaydeden Aktaş, “2018 yılı Bakanlığımız tarafından buzağı yılı ilan edildi. Amacımız üniversite, birlik ve odalar ile sorunları tespit ederek buzağı ölümlerini asgari seviyeye indirmek. Bu panelde işin uzmanları tarafından yapılacak sunumların, yetiştiricilerimize fayda sağlayacağına inanıyorum” dedi. Vali Yardımcısı Aslan, sağlıklı gıdaların tüketilmesi için bilimsel yöntemlerin önemine dikkat çekti.

YILDA 350 BİN BUZAĞI ÖLÜYOR 

Panelde moderatörlük yapan Birlik Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Türkiye’de ortalama her yıl 350 bin buzağının kaybedildiğini belirterek, “Merkez Birliğimiz tarafından 2014’te yürütülen çalışmalarda buzağı ölüm oranlarının ülkemizde yüksek olduğunu raporladık. Bilgileri bakanlık yetkilileri ile paylaştık. Buzağı ölümlerinin azaltılması için bir çalışma başlatıldı. Bu eğitimlere destek veriyoruz. Yetiştiriciler de eğitimlere ilgi gösteriyor” diye konuştu. 
  Konuşmaların ardından ADÜ Veteriner Fakültesi’nden akademisyenler ve veterinerler sunumlar gerçekleştirdi.