Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirilen sempozyuma, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Abdullah Tanrısevdi, öğrenciler ve öğretim üyeleri katıldı.

REZERVASYONLAR UMUT VERİYOR

Sempozyumun açılışında konuşan ADÜ Turizm Fakültesi Dekanı Abdullah Tanrısevdi, 2018 turizm sezonundan beklentilerin yüksek olduğunu belirterek, "2016 ve 2017 turizm sezonlarını kötü kapatmış olsak da 2018 turizm sezonundan umutluyuz. Elimize ulaşan rezervasyon bilgileri durumun iyiye gittiğinin habercisi. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz sempozyum bizler için çok önemli. Önemli olmasının en büyük sebebi ise konuşmacalarımızın tümü fakültemizden mezunlar ve hepsi de farklı konularda birer rol model. Bizleri kırmayıp geldikleri için kendilerine ve ilçemizde kutlanan Turizm Haftası’na destek olan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür ederim" dedi.
  Yaşar Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İçöz’ün oturum başkanlığını yaptığı sempozyumda turizm sektör temsilcileri İstanbul Gorrion Hotel Turizm Direktörü Adnan Özsoy, Labranda Hotel Türkiye Satış Müdürü Sebahattin Mert, Double Tree By Hilton Kuşadası Satış Pazarlama Müdürü Burçin Usta Özbay ile Sealight Otel Eğitim Müdürü Handan Duygu Yurtçu, 2016 ve 2017 sezonlarında kaybedilen turizm gelirleri, 2018 sezonundan beklentiler ve turist memnuniyeti konularında görüşlerini aktardı.

“TURİZME GLOBAL BAKMAK ÇOK ÖNEMLİ”

Sempozyumda ilk konuşmayı yapan Adnan Özsoy, 2016 ve 2017 turizm sezonunun Türkiye için kötü geçtiğini belirterek 2018 sezonundan beklentilerin yükseldiğini ifade etti. Kuşadası’nın çok hızlı değiştiğini, çalışmadan çabalamadan yeniliğin yakalanamayacağını söyledi. Özsoy ayrıca gençlerin bu sektöre gerektiğini, eskiden turizm sektörüne hizmet veren yerlerin başında yabancıların yer aldığını, bugün bunun değişerek dünyada en önemli işletmelerin başında Türklerin olduğunu, bu işe global bakmak gerektiğini ifade etti.  

“PAZARLAMANIN DOĞRU KANALLARDAN YAPILMASI  ŞART”

Özsoy’un ardından konuşan Burçin Usta Özbay, 2018 sezonunda Avrupalı turist rakamlarında artış beklendiğini belirterek turizmin bir devlet politikası haline gelmesi gerektiğini ifade etti. Turizmin çeşitliğinin önemsenmesini isterken, 2019-2020 yılında devletin desteği ile turizmin canlanacağını belirtti. Özbay, pazarlamada doğru kanallardan yapılırsa daha başarılı olunacağını aktararak, on-line satışların önemini vurguladı. Bu yıl için ülkemize 36 milyon turistin gelebileceğini, umutlu olduklarını söyledi.

“2018 YILINDA CİDDİ TOPARLANMA YAŞANABİLİR”

Sebahattin Mert de 2016 ve 2017 sezonlarının dünyada yaşananlar nedeniyle Türkiye’de kötü geçtiğini ifade ederek, günü kurtarma politikası izlendiğini, son dakika rezervasyonları ile beklentilerin az da olsa karşılandığını söyledi. 2018 sezonunda ciddi bir toparlanma yaşanacağını, ülkemizin vazgeçilmez turizm destinasyonlarına sahip olduğunu, bu nedenle 2018 beklentisinin yüksek olduğunu belirtti.  

“TURİZM SEKTÖRÜ BİRÇOK MESLEĞİ İÇİNDE BARINDIRIYOR”

Son konuşmacı Handan Duygu Yurtçu ise, uzun yıllardır turizm sektöründe olduğunu belirterek, turizmin birçok mesleği içinde barındırdığına dikkat çekti. Gelişime açık bir sektör olan turizmin eski günlerine dönmesinde personele büyük rol düştüğünün altını çizdi. Turizmcinin her şeyden önce iyi insan ilişkisine sahip olması gerektiğini ifade eden Yurtçu, güler yüzlü personele ihtiyaç duyulduğunu ifade etti. Yapılan konuşmalarda 2018 yılının olumlu geçeceğinin sinyalleri verildi.