Aydın Valiliği’nce 1 Mart'ta yapılan Ayter A.Ş’ye ait Çiftlik Sahası kaynak kullanım hakkının kiralanması ihalesini, 10 milyon dolarlık teklif ile Güriş Holding kazandı. İhalenin sözleşmesi, Aydın Valiliği’nde düzenlenen törenle yapıldı. Törene, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Güriş Holding Onursal Başkanı İdris Yamantürk, Güriş Holding Genel Müdürü Ali Karaduman, vali yardımcıları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

"JEOTERMALİN KULLANIMI ÇEŞİTLENDİRİLECEK" 

Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, jeotermalin kullanım alanının çeşitlendirilmesi açısından Türkiye’de örnek bir projenin Aydın’da hayata geçirileceğini söyledi. Vali Köşger, “Çiftlik Sahası’nda kaynak kullanım hakkının kiralanması ihalesini 1 Mart’ta gerçekleştirdik. İhaleyi Türkiye’nin en önemli firmalarından, sahasında uzman, şehrimizde 200 megavat kurulu kapasitesi olan Güriş Holding şirketi aldı. Önümüzdeki aylarda Çiftlik’te jeotermal santral kurulacak. Bu santral, Türkiye’ye örnek olacak şekilde şimdiye kadar ilimizde hep konuşulan ancak yapılamayan kent ısıtması-soğutması, termal turizm ve sera ısıtmasına imkan verecek. Çevreye zarar vermeyecek şekilde jeotermal uygulamalarının nasıl yapıldığını göstereceğiz” diyerek ihale süreciyle ilgili bilgi verdi.

5 YILDIZLI TERMAL OTEL MÜJDESİ 

Çiftlik Sahası’ndan sağlanacak gelir ile Ilıcabaşı Mahallesindeki Ayter Alanı’nda 5 yıldızlı bir termal otel yapacaklarını dile getiren Köşger, “Şehrimizin menfaatine olacak bir ihale dizayn ettik. 10 milyon dolar ilk sözleşme imzalanmadan önce peşin bedel alacağız. Ardından işletme kurup üretime başlayacağız. Sözleşmeyi gelir paylaşımı şeklinde yaptık. Aydın’ın kaynağını kullanacağız. Bizler gelip geçiciyiz. Paranın tümünü peşin alacak bir sözleşme dizayn edebilirdik. Açık arttırma ile yüksek bir bedel de alabilirdik. Ancak biz bunu tercih etmedik. Taksitlerle bu parayı alacağız. Elde edeceğimiz kaynak ile Ayter sahasında bir 5 yıldızlı termal otel yapacağız. Jeotermalle ilgili eleştirilerin başında, jeotermalin Aydın’a bir faydasının olmadığı geliyor. Termal suyu Aydın’a faydalı hale getireceğiz. Çevreyi kirletmeyecek, son teknoloji ile kurulacak ve yer seçiminde vatandaşın en az rahatsız olacağı yeri seçeceğiz. Vatandaşın negatif algısını değiştirecek yatırımı şehrin merkezinde olan Ayter alanında gerçekleştirip 5 yıldız oteli halkın hizmetine sunacağız” diye konuştu.

"2041’E KADAR AYDIN’A GELİR SAĞLAYACAK" 

Köşger, Aydın’ın 2041 yılına kadar jeotermalden gelir sağlamaya devam edeceğinin altını çizerek şunları söyledi: “Benden sonra gelen idarecilerin üstün ve farklı düşünceleri olabilir. Tahsilat paylaşımı şeklinde yapacağız. 40 megavat gücünde bir santral kurulacak. Bu güçteki bir santralden yıllık 4 milyon doları 10 yıl boyunca Aydın Valiliği’ne gelir olacak. Benden sonra gelecek valilerimiz de bu kaynağı kentin ihtiyaçları için kullanacak. 10 yıl süreyle 40 milyon kaynak alacak. 2041’e kadar gelir akışı devam edecek. Özel sektördeki girişimci de bu işten zarar etmeyecek. Aydın’ın menfaatine bir tesis olacak." 

"İLK DEFA BİR KAMU KURUMU JEOTERMAL SANTRAL YAPTIRIYOR" 

Güriş Holding Onursal Başkanı İdris Yamantürk, jeotermal santrali kurup kısa süre içerisinde teslim edeceklerini kaydetti. Yamantürk, şöyle konuştu: “Bu işin hayırlı olmasını diliyorum. Bundan önce yaptığımız işler gibi bu işi de yüz akı ile yaparak zamanında size teslim edeceğiz. Şimdiye kadar belediyelerin jeotermalden faydalanmaları hamamdan ibaretti. Şirket olarak ilk defa Germencik’te enerjiye girdik. Çiftlik sahasında da enerji alanına giriyoruz. Su sıcaklığıyla ilgili farklı bir proje olacak. Zaten şirketimiz ÇED raporu alarak projelerini yapıyor. Germencik’te 3 bin 600 metre derinliğe inen kuyularımız var. İlk defa bir kamu kurumu bir jeotermal santral yaptırıyor.” 

"DÜNYANIN EN MODERN TESİSİNİ YAPACAĞIZ"

Gürmat Genel Müdürü Ali Karaduman ise, “Santral işletme ruhsatı Aydın’dan başlayıp İncirliova'ya devam ediyor. Amacımız tekniği doğru, çağa uygun en modern santralleri yapmak. Bunu 61 yıldır hizmet veren firmamız yapıyor. Bütün mühendislik kurallarını kağıt üzerinde, ardından sahaya yansıtıyoruz. 12 ayda projelerimiz ortayı çıkıyor. Çiftlik sahasının sıcaklığı biraz düşük. Yüzde 50-80 arasında bir sıcaklık öngörüyoruz. Hemen başlayıp 6 ay uzmanlarla etüt edeceğiz. İnsanların yaşadığı yerlere kesinlikle santral kurmayacağız. Belediyelerin arzu ettiği sıcak su ile seracılığı geliştirecek faaliyetleri Valilik makamı ile oluşturacağız. İhaleye girerken, 'En modern ve kaliteli tesisi yapacaksınız' dediler. Biz de buna göre proje yapacağız. Dünyanın en modern tesisini yapacağız” şeklinde konuştu.

"İHALE YASAYA UYGUN GERÇEKLEŞTİ"

Jeotermalle ilgili basının sorularını yanıtlayan Köşger, yapılan ihalenin, ihale şartnamesine uygun olduğunu belirtti. Şeffaf bir ihale gerçekleştirdiklerini vurgulayan Köşger, “AYTER, anonim bir şirkettir. İhale Yasası'na tabi olmamasına rağmen bu ihalede, İhale Yasası'na tabiymiş gibi hareket ettik. Üzerindeki tüm şüphe izlerini kaldıracak şekilde şeffaf bir ihale yaptık. Kamu kurumları yapabilecek olsa, Aydın Valiliği olarak biz yapardık. Kamu kurumlarının efektif bir işletme kurup işletmesi bugünkü şartlarda söz konusu değil. Özel sektör ürettikleriyle vergi verecek. Kamu olarak yapılabilecek bir yatırım olsa, biz kendimiz yapardık. Niye bu ihaleyi yapalım, vururduk sondajı tesisi biz kurardık” ifadelerini kullandı.

"BELEDİYELERE KAPIMIZ AÇIK" 

Çiftlik sahasında sıcak su talep eden tüm belediyelere kapılarının açık olduğunu belirten Köşger, “İncirliova, isterse Efeler Belediyesi şehir içi hatları kurup eşanjöre kadar hatları tamamlamışsa, şirketimiz eşanjör kurarak vermeyi taahhüt ediyor. Kim getirebiliyorsa, şehir içi hattını kuruyorsa, su miktarını söyleyip kaynaktan faydalanabilecek. Örnek bir proje olacak. Bizimle işbirliği yapmak isteyen herkese kapımız açık. İncirliova, Efeler, Büyükşehir Belediyesi su isterse, sözleşme ile su vermeye açığız” dedi.