Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Karacasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlıkları tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, 1 Ocak 2018 tarihi ile yürürlüğe giren elektronik defter beyan sistemi anlatıldı. Karacasu Mal Müdürü Zekai Amaç, Karacasu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Adnan Tuncer, Karacasu Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkan Yardımcısı Tayfun Karaoğlan, Karacasu Servis Kooperatifi Başkanı Mahmut Burgaz ve basit usul vergi mükellefi esnafların katıldığı toplantıda Aydın’daki Esnaf Odaları Birliğine bağlı tüm odaların mali danışmanlığını yapan Mali Müşavir Selim Akbayrak, esnafların cezai müeyyidelerle karşılaşmamaları açısından yeni dönemde kendilerini bekleyen gelişmeler konusunda bilgi verdi. Esnaflar da merak ettikleri soruları sorarak yeni dönemle alakalı fikir sahibi oldu.

MALİYE BAKANLIĞI SİSTEMİNE İŞLENECEK

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle başlayan elektronik defter beyan sistemi ile ilgili esnafların neler yapacakları, nelere dikkat edecekleri ile ilgili detaylı bilgilendirme yaptıklarını kaydeden Selim Akbayrak, “Geçmişte bu işlemler Maliye Bakanlığının sisteminde değil, odalarımızın sistemlerinde işleniyordu. Maliye Bakanlığı artık esnafların gelir ve giderleriyle ilgili tüm işlemleri ayrıntılı olarak sistemlerinde görmek istiyor. Bakanlığın kendi hazırladığı programda muhasebe kayıtlarının işlenmesini istiyorlar” dedi.

ZAMANINDA TESLİM ETMEYENE 800 LİRA CEZA

Esnafların isterlerse mali müşavirlerle, isterlerse oda ile çalışmaya yine devam edebileceklerini dile getiren Akbayrak, “Odalarda muhasebe ücretleri kendi üyeleri olduğu için 15 lira gibi cüzi bir rakam yapılıyor. Bunun yapılabilmesi için esnaflarla yetki sözleşmeleri imzalanıyor. Bu sözleşmelerle birlikte Bakanlıkta herkese için ayrı birer sayfa açılacak. Bu sözleşmeleri son imzalama tarihi 31 Haziran. Esnaflar her ay takip eden ayın 1’i ile 10’u arası evraklarını odaya teslim edecekler. Odadaki görevli arkadaşlar da bunu ay sonuna kadar sisteme işleyecek. Esnaf zamanında teslim etmezse aylık 800 lira cezası var” diye konuştu.

BAŞKANLARDAN ESNAFA UYARI

Karacasu’da basit usul vergi mükellefi olarak Şoförler Odasında 185, Esnaf Odasında ise 330 esnafın bulunduğu kaydedildi. 2018 başında itibaren Türkiye genelinde 870 bin mükellefin elektronik defter beyan sistemine geçeceği, 2019 yılında da gerçek usul beyan sistemine tabi esnafların da bu sisteme geçiş yapacakları aktarıldı. Şoförler Odası Başkanı Adnan Tuncer ve Başkan Yardımcısı Tayfun Karaoğlan da, esnafların herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamaları için fişlerini ve faturalarını her ayın 1’i ile 10’u arasında düzenli bir şekilde bağlı bulundukları odaya giderek teslim etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.