Kuşadası F. Özel Arabul Kültür Merkezi ve Kent Müzesi (KUAKMER)’de gerçekleşen ‘Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler’ etkinliğine Kuşadası’nda yaşayan Boşnak vatandaşlar ve sanatseverler katıldı. Boşnak vatandaşlardan bazıları da anılarını paylaştı.
 Duygusal anların yaşandığı etkinlikte iki fotoğrafçı, her sene düzenlenen yürüyüşe katılmak isteyenlere önerilerde bulundu. Yürüyüşte yaşadıklarını, duygularını da paylaşan Aylin Telef, Ayşegül Çetinkalp, “1992-95 Bosna Savaşı sırasında, BM Srebrenitsa dahil olmak üzere 6 Bölgeyi "Güvenli Bölge” ilan edip Sırplara karşı direnen Boşnakların silahsızlanmalarını istediler. Boşnak halkına verdikleri söz gereği halkın güvenliği sağlanacaktı. Bu söz Boşnak halkını umutlandırmış olsa da bu umut kısa sürdü. Verilen sözler tutulmadı. Kamplarda kendi hayatlarından endişe duyan ve sayıları 15 bini bulan kadın, çocuk ve yetişkin erkek Tuzla'ya ulaşabilmek için ormana yöneldiler. 3 gün 3 gece sürecek olan bu ölüm yürüyüşünden çok az Boşnak erkek sağ kurtulabildi. Put Smrt Ölüm yolu 14 yaş ve üzeri binlerce Boşnak erkeğin her adımda sönen bir umut ışığı için yürümeye çalıştıkları bir güzergahtı. Barış yürüyüşü hayatlarını kaybedenleri anmak ve unutmamak adına, bu güzergahın tersine gidilen, o insanların bir nevi geri dönüşünü temsil eden yürüyüş ve manifestodur.  Bu yürüyüşte yer almamız aynı amaç ve ulvi duygu içindir. Yaşanılanları gelecek nesille aktarmak ve unutturmamak adına çektiğimiz fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedik” diyerek, bu olayın Avrupa’nın utanmayacağı ve hafızalardan asla silinmeyecek olan kapkara bir leke olduğunu söylediler.
  Ölüm Yolunda Barış İçin Yürüyenler etkinliği, her yıl 7-11 Temmuz tarihleri arasında Bosna Hersek, Srebrenitsa’da düzenleniyor. 
      

Haber Videosu