Son aylarda enflasyon ve faizlerdeki yükselişin etkisiyle sıkıntılı süreçten geçen ülke ekonomisini rahatlatacak tedbirlerin devreye alındığını belirten Çınar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dar gelirli vatandaştan esnafa, çiftçiden kart borçlusuna, çalışandan işverenlere ve piyasalara yönelik açıklanan düzenlemeleri değerlendirdi.

2,5 MİLYON EVE ELEKTRİK DEVLETTEN 

Çınar, “Bu kapsamda daralan piyasa şartlarında sosyal devlet ilkesinin bir gereği olarak 'Düzenli sosyal yardım alan ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın aylık 150 kilovat/saate kadar elektrik tüketimlerinin devlet tarafından karşılanması ile dar gelirli vatandaşlarız rahat bir nefes aldı. Kredi kartı borcunu ödemekte güçlük çeken vatandaşların 31 Aralık 2018’e kadar olan borçlarını daha kolay ödeyebilmeleri için bir imkan sağlandı, vatandaşımızın, hangi bankaya kredi kartı borcu olursa olsun Ziraat Bankası’ndan alacağı krediyle 60 ay düşük faiz oranıyla birleştiren ihtiyaç kredisi imkanı verildi” dedi.

350 BİN ESNAFA 22 MİLYAR TL KREDİ 

Halkbank tarafından esnaf ve sanatkarların işletme yatırım kredisi ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2019 yılında yaklaşık 350 bin esnafa 22 milyar liralık kredi imkanının sağlandığını, bunun 10 milyar liralık kısmının Ocak, Şubat, Mart ve Nisan aylarında kullandırılacağını belirten Çınar, “Halk Bankası tarafından 350 bin esnaf ve sanatkara verilecek 22 milyar liralık kredi ile zor durumdaki esnaf ve sanatkarımızı rahatlatacak ve piyasalar kısa sürede canlılık kazanacaktır. Ziraat Bankası, çiftçiye, dar günlerinde destek olmak için kredi ödemelerinde farklı erteleme, yeniden vadelendirme ve yapılandırma alternatiflerini geliştirdiği bu düzenlemeyle çiftçi borçlarına yıllık yüzde 11 faiz oranı uygulanarak 1 yıla kadar vadelendirme imkanı sağladı” diye konuştu.

İŞVERENE 5 PUANLIK PRİM DESTEĞİ 

Sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran iş yerleri için 3 puan desteğinin 5 puana çıkarıldığını, 500’ün altı sigortalı çalıştıran yerler için ise 5 puan uygulamasının aynen devam edecek olmasının istihdama pozitif yansımaları olacağını kaydeden Çınar, “Enflasyonla Topyekun Mücadele kapsamında yılbaşı öncesi açıklanan konut, araç alımları, mobilya ve beyaz eşyada ÖTV ve KDV indirimleri bu yıl da devam ediyor. Yapılan düzenlemeler piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Açıklanan müjdeler 2019’a ekonomide güçlü bir başlangıç anlamına geliyor. Biriken kredi kartı borcunu taksitlendiren tüketicinin büyük bir moral bulmasının yanı sıra bunun bereketi üretime de yansıyacak, piyasalar hareketlenecektir. İş dünyası olarak önce sosyal sebeple sonra ekonomiyi hızlandıracak olması yönüyle, tüketicinin alım gücünü artıracak her türlü tedbirin yanındayız. Çünkü tüketim olmadan ne üretimimiz olur, ne de moralimiz. Açıklanan ekonomik tedbirler için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve ekonomi yönetimine teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.