Türkiye’nin önemli fotoğrafçılarından Afrodisias’ın kaşifi Ara Güler, Florence Nightingale Hastanesi’nde dün akşam saatlerinde 90 yaşında yaşama gözlerini yumdu. Arkasında binlerce çekilmiş kare bırakan ve çektiği fotoğrafları sanattan çok tarih olarak yorumlayan Ara Güler’in ölümü Aydınlıları da derinden etkiledi. Aydın’ın en önemli tarihi miraslarından olan Afrodisias’ın çığlığını duyup onu dünyanın görmesini sağlayan Ara Güler de artık sadece fotoğraflarda ve kalplerde kaldı.

TESADÜF ESERİ KEŞFEDİLDİ

1964 yılında Kemer Barajı’nın açılışı için bölgeye gazeteci olarak giden Ara Güler, valiliğin tahsis ettiği araç ile yolunu kaybeder. Aydın'ın Karacasu ilçesi Geyre Mahallesine tesadüfen giden Ara Güler, orada köylülerin tarihle iç içe yaşadıklarını görür. Kahvehanede tarihi eserlerin masa yapıldığını, evlerin direklerinin tarihi sütunlardan oluştuğunu, lahitler içerisinde kadınların üzüm şırası süzdüklerini izleme imkanı yakalar. Tüm bunların fotoğraflarını çeker ve İstanbul'a gidince araştırma içerisine girer.

ANTİK ÇAĞIN KAYIP BAŞKENTİ BULUNMUŞTUR

Ancak Güler'in keşfettiği mekan bilinmemektedir ve kimsenin Geyre'de yatan o muazzam tarihi kentten haberi yoktur. Çektiği fotoğrafları Time Dergisi'ne gönderir ve fotoğraflar bir anda dünyanın ilgi odağı haline gelir. Amerika'dan gelen arkeologlar Geyre'de araştırma yapmaya başladıklarında, gözlerine inanamaz. Burası binlerce yıl önce kaybolan o mükemmel antik çağ başkenti Afrodisias'tır.

ÇIĞLIĞI DUYDU, DÜNYAYA TANITTI

Ünlü fotoğrafçı, yolunu kaybetmesi sonucu tesadüfen bulduğu kentin ilginç hikayesini ve keşfediş serüvenini, “Gece karanlığında kaybolduk, dönüp dönüp aynı kayaların olduğu bölgeye geliyoruz. Baktım bir ışık var. Bir kahve… Kahveye girdik, adamlar oyun oynuyor, lüks lambasıyla aydınlanıyordu. Biraz sonra gözüm ışığa alıştı, bir de baktım ki kahvede masa yok. Sütun başlıklarını masa yapmışlar ve üstünde domino oynuyorlar. Tarih ve bugün içi içe yaşanmaktadır. Böyle acayip bir yer hayatımda görmedim. Harabe dediğin harabedir. Ama bu öyle değil, bu bambaşka. Bu, tarih içinde yaşayan bir şehir…Baktım ki taşların içinden suratlar bana bakıyor. Hemen aklıma röportajın adı geldi: 'Aphrodisias çığlığı…' O taşlar bana bakıyor ve 'Beni buradan kurtar!' diye çığlık atıyor” sözleriyle anlatmıştı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NE ALINDI

Aradan geçen 55 yılda birçok kazı çalışmasının yapıldığı antik kent şimdi her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Çığlık atan taşlar üstündeki suratlar misafirlerine gülümsüyor. Geçtiğimiz yıl ise Afrodisias Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Türkiye’deki bu listede yer alan 17. değer olan Afrodisias bugün hüzünlü, bugün yasta. Çünkü kaşifi hayata gözlerini yumdu. Ondan geriye tarih dediği fotoğrafları kaldı.

BAŞKANDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Öte yandan Karacasu Belediye Başkanı Mustafa Büyükyapıcı da, Ara Güler'in vefatı münasebetiyle bir başsağlığı mesajı yayımladı. Büyükyapıcı mesajında, “Karacasu’nun en büyük kültür mirası olan Afrodisias Antik Kenti’nin ortaya çıkmasına ve dünya çapında tanınmasına katkı sağlayan, ülkemizin ve dünyanın fotoğraf alanındaki en önemli ustalarından değerli üstadımız Ara Güler hayata veda etti. Tüm fotoğraf camiasının ve sevenlerinin başı sağ olsun” ifadelerini kullandı.